Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modyfikacja pompy ciepła powietrze/ powietrze na powietrze/powietrze-woda

ducker1 14 Sep 2023 10:53 591 9
Buderus
    ducker1
    Level 25  
    Witam Kolegów,

Mam do ogrzania budynek 50m2 w którym mam zamontowane całoroczne jacuzzi o pojemności około 1.2m3.

Do ogrzewania budynku zdecydowałem się zastosować PC powietrze/powietrze, a do ogrzewania jacuzzi małą pc do przygotowania cwu czyli powietrze/woda.
    przykładowa pompa

Teraz tak zacząłem się zastanawiać czy da się i czy ma sens aby połączyć te 2 rozwiązania i do jednostki zewnętrznej podłączyć 2 wymienniki wewnętrzne. Jeden oryginalny wymiennik z dmuchawą i sterowaniem, a drugi wymiennik płytowy gaz/ciecz.

Jestem Ciekaw waszych opinii i sugestii.
  • Buderus
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    ducker1 wrote:
    a do ogrzewania jacuzzi małą pc do przygotowania cwu czyli powietrze/woda.

Te pompy grzeją 200l wody w izolowanym zbiorniku przez kilka godzin, do otwartego jacuzzi to się nie nadaje, nie ugrzeje wody nawet w lato.
    ducker1
    Level 25  
    Wanna jest izolowana i zamykana, ma własną grzałkę 3kW i w zupełności wystarcza. Traci max 4°C przez noc gdy nie jest używana.
    No i wystarczy mi max 40°C

Jaka w takim razie jest rzeczywista moc tych pomp?

No i jeśli kolega andrzej lukaszewicz ma rację to tym bardziej chciał bym zastosować inny rodzaj ogrzewania.

Ciężko o małą pompę powietrze/woda. Dlatego właśnie powstał pomysł o zmodyfikowaniu pompy powietrze/powietrze tak aby mogła podgrzewać też wode.
  • Buderus
    Przemko21
    Level 27  
    Widzialem już rozwiązanie że z klimatyzatora zrobiona była pompa ciepła powietrze/woda. W twoim wypadku jednostks zewnętrzna musiałaby być typu multisplit. Inaczej nie da rady
  • Helpful post
    jack63
    Level 43  
    Przemko21 wrote:
    W twoim wypadku jednostks zewnętrzna musiałaby być typu multisplit

Nie tylko JZ musi być multi lub VRV, ale muszą być użyte elementy automatyki dwóch lub więcej jednostek wewnętrznych.
    Jednak autor tematu nie ma klimatyzatora tylko jakąś(?) pompę ciepła. Jedyne co wiadomo to, że jest
    powietrze-powietrze. Niby klimatyzator można uznać za taką PC, ale jak jest na prawdę ....nie wiadomo.
    ducker1
    Level 25  
    Nie wiele wiadomo, bo ja nie mam jeszcze nic.

Ta instalacja ma dopiero powstać. Dlatego piszę tutaj, aby się dowiedzieć, czy ma to sens, czy będzie działać w miarę sprawnie i może oszacować trochę koszty.

--------edit------

Ale już dzięki pomocy kolegi mogłem coś poszukać.

Moje pierwsze typy to:
    -jednostka zewnętrzna: Panasonic Free Multi-System Z CU-2Z35TBE
    -jednostka wewnętrzna powietrzna: Panasonic Multi-System Z CS-MTZ16WKE 2,6kW
    -wymiennik wodny: Link

Co powiecie o takim zestawie?
    największe wątpliwosci mam w związku z doborem wodnego wymiennika ciepła, nie wiem na jakie parametry zwracać uwagę, wiem jedynie ze musi być tytanowy aby tolerować wodę basenową, no i co ze sterowaniem tego wodnego wymiennika.
    Chyba że może są gotowe wewnœtrzne wodne jednostki tego typu?
    jack63
    Level 43  
    ducker1 wrote:
    Co powiecie o takim zestawie?

To nie jest żaden zestaw!. Pisałem o automatyce dla DWÓCH JW. Czyli co najmniej płyta + czujniki+wentylator(ew oszukanie istnienia wentylatora).
    Co ci obsłuży ten wymiennik płytowy???
    Do tego Panasonic, czyli największe trudności z dotarciem do dokumentacji.
    Poza tym
    ducker1 wrote:
    Do ogrzewania budynku zdecydowałem się zastosować PC powietrze/powietrze, a do ogrzewania jacuzzi małą pc do przygotowania cwu czyli powietrze/woda.

Czyżby do ogrzewania domu wystarczyło ci ok 3 kW ???
    A wodę do jacuzi to będziesz grzał pół dnia grzejąc w tym czasie mieszkanie mocą ok 2kW ???
    Piszę mieszkanie bo dom 50 m2 powierzchni użytkowej jest chyba żartem.
    ducker1
    Level 25  
    Kolego jack63,

To nie jest żaden dom ani mieszkanie, to budynek stojący u mnie w ogrodzie.

Moc 2 kW również wystarczy do jacuzzi, obecnie jest 3 kW i wanna stoi pod chmurką i daje radę.

Dostałem już opierdziel od Ciebie za to, że nazwałem zestawem to, co według Ciebie zestawem nie jest, że mam za mały "dom" też już się dowiedziałem. Że Panasonic zły też już napisałeś. Dziękuję za te wszystkie cenne uwagi, ale czy mógłbyś pisać bardziej konkretnie? Nie jestem z branży PC i nie bardzo wiem, co ta płyta + czujnik mają robić. Nie wiem też, co obsłuży mi ten wymiennik. Podejrzewam, że gdybym miał tę wiedzę, to nie byłoby tego wątku.

Nie chcę od nikogo gotowych rozwiązań, potrzebuję, żeby ktoś mi wyjaśnił, na co zwracać uwagę, podał słowa kluczowe. Wtedy będę próbował ogarnąć temat sam, a w razie wątpliwości, zapytam na forum.