logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Transit 2007r. Dmuchawa powietrza daje lekko ciepłe powietrze mimo zamknięcia ciepła..

perfekcjaprezes 14 Wrz 2023 18:10 1038 2
REKLAMA
  • #1 20733392
    perfekcjaprezes
    Poziom 2  
    Ford Transit 2007r. Dmuchawa powietrza daje lekko ciepłe powietrze mimo całkowitego zamknięcia dopływu ciepła. W dolnym nadmuchu na nogi jest bardziej ciepłe powietrze niż w górnym.
    Rozkręcałem lekko przód i widziałem że jakiś śilniczek reguluje te dopływy i wygląda że chodzi to dobrze. Czy czasem nie chodzi o to że nagrzewnica nie odcina dopływu ciepłego płynu o ile tak to funkcjonuje i ciepło jest w układzie.

• REKLAMA
  • #2 20733465
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    Nie znam tego samochodu, więc to co napiszę może nie być aktualne. U mnie w corolli, a wcześniej również w megance, powietrze do nawiewu w kabinie brane jest z przestrzeni miedzy komorą silnika i kabiną. Jedna ze ścian tej przestrzeni oddziela ją od komory silnika i ona jest mocno ciepła i od niej powietrze dostające się do kabiny się nagrzewa. Podczas upałów, miałem takie wrażenie jakbym miał włączone ogrzewanie, które zmniejszało się gdy nawiew ustawiałem na zamknięty.
  • #3 20733826
    perfekcjaprezes
    Poziom 2  
    Dzięki. Właśnie mam takie same wrażenia i też taki pomysł miałem bo tunel doprowadzający powietrze pod maską silnika jest bardzo ciepły. Jednak myślę że przy zmianach mocy przepływu nawiewu i większej prędkości powinno się choć troszeczkę zmienić, niestety nie odczułem żadnej zmiany. Ciągle myślę że w czym innym tkwi problem. W moim samochodzie ten system nagrzewania i chłodzenie jest dość skomplikowany bo ma mieszane sterowanie mechaniczne, elektryczne i podciśnieniowe. Wzrokowo sprawdzałem na ile się dało wszystkie te "urządzonka" i wyglądają dobrze, połączenia poprawne.
REKLAMA