Dzisiaj kolejna zabawa sprzętem z elektrośmieci, tym razem zawilgoconym tunerem HDTV DSB-H370G, z którego środka odzyskam trzy przetwornice step down oraz też zademonstruję jak można zmienić im napięcie wyjścia. Przy okazji też, standardowo, ogólnie obejrzymy jego wnętrze i budowę.
DSB-H370G trafił do mnie przez przypadek, chyba wyrzucał go ktoś z sąsiadów. Sprzęt trafił do mnie całkowicie zalany, ale i tak postanowiłem dla zabawy zajrzeć do środka i sprawdzić, czy jest tam coś co może przydać się hobbyście do DIY.
Opisywany tutaj temat będzie już kolejną częścią mojego cyklu prezentacji wnętrz urządzeń z elektrośmieci połączonych z próbami wykorzystania w praktyce części ze środka. Poniżej niekompletny spis powiązanych tematów:
Wnętrze radia samochodowego, uruchomienie LCD z PT6523 na Arduino
LCD ze złomu - BL55066 i Arduino, I2C, UART sterowanie z PC
Uruchomienie kontrolera i silnika BLDC z napędu dyskietek bez znajomości pinów
Teardown drukarki HP Deskjet D1360 i przykład użycia jej części z Arduino
Wnętrze odtwarzacza DVD United 7071, wykorzystanie części z Arduino
Wnętrze HP DeskJet 990Cxi C6455A oraz wykorzystanie zasilacza i przetwornicy
Wyświetlacz 7 segmentowy tunera, uruchomienie z Arduino, rejestr przesuwny
Stary tuner sat Kathrein - wnętrze, wykorzystanie części, zabawy z PAL
Stary modem ADSL Acer Surf USB - wnętrze, wykorzystanie przetwornic ze środka
Uruchomienie silnika BLDC ze stacji dyskietek z Arduino (oryginalny driver z PCB)
Stary DVD Wiwa HD-128U - wnętrze, obsługa wyświetlacza i klawiatury SM1628B
Drugie życie zasilaczy impulsowych ze starych telewizorów CRT
Sterownik wyświetlacza LED i klawiatury AS1115 na I2C - Arduino - przykłady
Zasilacz impulsowy z drukarki EPS-112E - schemat, modyfikacja, płynna regulacja
Uruchamiamy wyświetlacz VFD ze starego DVD – część 1 – podłączenie, protokół
Najpierw rzut oka z zewnątrz, ten sprzęt został wyprodukowany przez Samsunga w Słowacji:

Odkręcamy śrubki krzyżakowe:

Tu już nie ma podziału na moduł zasilacza i osobno płytę główną, w nowszych sprzętach już tego nie spotykam. Wszystko jest coraz bardziej zintegrowane.
Zdejmijmy przedni panel, sprawdzimy czy jest na nim coś ciekawego:

Niestety tu na przednim panelu są tylko przyciski i odbiornik IR. Nie ma nawet wyświetlacza, a szkoda. Trochę tych wyświetlaczy już na lamach forum uruchamiałem, były takie ze sterownikami z I2C, był jeden na SPI, a i też uruchamiałem jakieś bezpośrednio na rejestrze przesuwnym, realizując multipleksing wyświetlacza 7-cyfrowego na samym MCU. Tu nie ma co uruchomić.
Patrzymy dalej, zasilacz:

Oczywiście impulsowy, nie jest tak źle, są jakieś filtry na wejściu, zobaczmy na czym jest zrealizowany:

STR W6253, notę katalogową tego układu znalazłem tylko po chińsku, ale to jest po prostu kolejny kontroler przetwornicy flyback razem z tranzystorem kluczującym w jednej obudowie:

Po stronie wtórnej mamy diodę prostowniczą Schottkiego MBRF10A0:

Można by się bawić w wycinanie tego modułu zasilacza ale przy jego parametrach to niezbyt jest sens... zresztą mam dużo zasilaczy, też takich co były od początku modułowe.
Patrzymy dalej:

Tutaj widać KIA278 R33P1, LDO 3.3V:

Obok też widać układ z cewką i diodą prostowniczą, co sugeruje nam przetwornicę step down.

SC4521, przetwornica pracująca na całych 600kHz, na 3A, szczegóły i przykładowa aplikacja:

Na płytce jest więcej przetwornic:

Dwie z nich opierają się na MP2363DN. Jak wcześniej, poniżej fragment noty katalogowej i przykładowy schemat aplikacji:

Ta przetwornica jest w stanie zapewnić natężenie aż do 3A, przy napięciu wejściowym od 4.75V do 27V i wyjściowym od 0.92V do 21V. Sprawność aż do 95%. Całkiem nieźle. Częstotliwość pracy to 365kHz.
Oczywiście na PCB są nie tylko przetwornice. Zwyczajowo jest jakaś mała kość EEPROM z interfejsem I2C, 24C256:

Są też bardziej wyspecjalizowane układy, przykładowo switch audio-video/enkoder MPEG2 MAX4397S:

Jak również i mniej wyspecjalizowane, ogólne klocki budulcowe - np 74HC14D:

qq:

Oprócz tego mamy LNBH21PD:

Zostały oczywiście główne RAMy i CPU:

Samsung K4H561638H (jedna kość to 256Mb):

Jeszcze został spód PCB z oznaczeniami i śladami po wilgoci:

Wykorzystanie przetwornic ze środka
Podobnie jak w m. in. tematach o starych modemach, postanowiłem wykorzystać przetwornice ze środka. Same wylutowanie układu scalonego raczej by nie było wcale opłacalne, bo trzeba by zrekonstruować układ z dławikiem i kondensatorami na PCB. Z tego powodu postanowiłem po prostu wyciąć fragmenty PCB z przetwornicami. Najpierw oczyściłem okolice:

Potem, na tarasie domu, ostre narzędzie poszło w ruch:

Skutkowało to uzyskaniem modułów przetwornic, których krawędzie PCB trzeba jeszcze oszlifować by uniknąć potencjalnych zwarć:

Każdą przetestowałem podłączając 5V na wejście - tu przykładowo mamy sprawną przetwornicę 1.1V:

W tu kilka zdjęć z testów innych przetwornic:

Zostaje jeden problem - nie korzystam wcale z napięć 1.1V czy 2.6V, więc w takim stanie mi się te przetwornice nie przydadzą.
Zmiana napięcia wyjściowego przetwornicy
Zmiana napięcia wyjścia takiej przetwornicy jest bardzo prosta. Weźmy taki MP2363:

Napięcia wyjścia określa dzielnik rezystorowy na FB:

Napięcie wyjścia można obliczyć ze wzoru na poniższym zrzucie ekranu:

Na samym dole mamy już przekształcony wzór tak, by obliczyć R1 dla danego R2 i napięcia wyjścia. Zdecydowałem się na 3.3V i postanowiłem podmienić rezystory:

Z wyliczenia wyszło mi 10*(3.3/0.92-1)kΩ = 25.86kΩ, nie miałem takiej wartości. Najbliżej miałem 24kΩ i to osiowy:

Taki na próbę wlutowałem, oto efekt:

Udało się uzyskać 3.1V, czyli zgodnie z oczekiwaniami. Teraz ta przetwornica może mi się przydać, chociaż lepiej byłoby podbić napięcie jeszcze o ten 0.2V. Może drugi rezystor lepiej dobiorę.
Podsumowanie
Im nowsze rozbieram tunery, tym większe podobieństwo widzę do komputera - tu już mamy praktycznie płytę tak jak z laptopa, osobno przetwornice dla RAMów, dla CPU itd. Ciekawe, czy można by było tutaj jakoś zmienić wsad ale niestety jak szukałem to nie widziałem żadnej wygodnej na to opcji, a nie miałem więcej niż godzinki na zabawę, tym bardziej, że samo PCB nie było w zbyt dobrym stanie.
Odzysk przetwornic natomiast był łatwy i przyjemny, z pewnością mi się one przydadzą. Lubię zrobić taką rzeźbę, to fajna rozrywka, znacznie lepsza niż kupowanie gotowców w Chinach i traktowanie ich jako gotowych klocków, a wręcz "czarnych skrzynek", bez rozumienia jak one działają. Już mam niezłą kolekcję takich przetwornic, też nieco mniejszych, odzyskanych ze starych modemów.
To na razie tyle, a tymczasem szykuję już kolejny temat z serii - będę pokazywać wnętrze odzyskanego na elektrośmieciach serwera do monitoringu i to tym razem sprawnego, bez złomowania.
Cool? Ranking DIY