Jakiś czas temu, zostałem poproszony o naprawę testera Service Master Easy, marki Parker. Urządzenie miało uszkodzoną klawiaturę.
Jak się dowiedziałem, zaczęło się od tego, że odkleiła się wierzchnia membrana klawiatury. Niby nic strasznego, ale ktoś, kto nie bardzo miał pojęcie o tym, próbował to naprawić. Zrobił to w niewłaściwy sposób i użył niewłaściwych środków. W efekcie czego zostały uszkodzone ścieżki na foli (co widać na zdjęciu powyżej).
Oryginalna klawiatura nie nadawała się do naprawy, a znalezienie zamiennej, chyba jest niemożliwe.
Postanowiłem zajrzeć do wnętrza urządzenia i sprawdzić, czy da radę coś "wyczarować".
Okazało się, że wewnątrz pod klawiaturą, mimo że znajduje się tam pakiet akumulatorów, to jest też wystarczająco miejsca na dodatkową płytką. Poza tym sama obudowa jest dość gruba.

Wymyśliłem sobie, że wykonam nową płytkę klawiatury, dedykowaną do tego urządzenia. Płytka będzie zawierała elementy SMD i zostanie zamocowana od spodu.
Zrysowałem oryginalne połączenia i powstał taki projekt:

Po wykonaniu praktycznym, płytka klawiatury wygląda tak:

W obudowie wyciąłem niezbędne otwory na mikrostyki i złącze.

A to widok po przykręceniu nowej płytki:

Na koniec, została naklejona oryginalna membrana klawiatury.
Wymieniłem przy okazji akumulatory, bo stary pakiet, był już zużyty.

I jak poniżej widać, naprawa się udała. A sprawne urządzenie cieszy już właściciela.

Cool? Ranking DIY