Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa klawiatury w testerze Parker Service Master Easy

tytka 17 Sep 2023 20:47 1617 6
Renex
  • Naprawa klawiatury w testerze Parker Service Master Easy

Jakiś czas temu, zostałem poproszony o naprawę testera Service Master Easy, marki Parker. Urządzenie miało uszkodzoną klawiaturę.
    Jak się dowiedziałem, zaczęło się od tego, że odkleiła się wierzchnia membrana klawiatury. Niby nic strasznego, ale ktoś, kto nie bardzo miał pojęcie o tym, próbował to naprawić. Zrobił to w niewłaściwy sposób i użył niewłaściwych środków. W efekcie czego zostały uszkodzone ścieżki na foli (co widać na zdjęciu powyżej).
    Oryginalna klawiatura nie nadawała się do naprawy, a znalezienie zamiennej, chyba jest niemożliwe.

Postanowiłem zajrzeć do wnętrza urządzenia i sprawdzić, czy da radę coś "wyczarować".
    Okazało się, że wewnątrz pod klawiaturą, mimo że znajduje się tam pakiet akumulatorów, to jest też wystarczająco miejsca na dodatkową płytką. Poza tym sama obudowa jest dość gruba.

Wymyśliłem sobie, że wykonam nową płytkę klawiatury, dedykowaną do tego urządzenia. Płytka będzie zawierała elementy SMD i zostanie zamocowana od spodu.
    Zrysowałem oryginalne połączenia i powstał taki projekt:

Naprawa klawiatury w testerze Parker Service Master Easy Naprawa klawiatury w testerze Parker Service Master Easy

Po wykonaniu praktycznym, płytka klawiatury wygląda tak:

W obudowie wyciąłem niezbędne otwory na mikrostyki i złącze.

A to widok po przykręceniu nowej płytki:

Na koniec, została naklejona oryginalna membrana klawiatury.
    Wymieniłem przy okazji akumulatory, bo stary pakiet, był już zużyty.

I jak poniżej widać, naprawa się udała. A sprawne urządzenie cieszy już właściciela. :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tytka
    Level 21  
    tytka wrote 607 posts with rating 1559, helped 7 times. Live in city Pabianice. Been with us since 2006 year.
  • Renex
  • Renex
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Zamawiałem takie klawiatury do innej maszyny w firmie w Łodzi.
    Dla pojedynczej sztuki koszt zbyt wysoki. Dla maszyny w kilku sztukach jak najbardziej polecam.
    Podoba mi się Twoje wykonanie.
    Ja to robię bardziej po chamsku. Kleje mikroswiche do obudowy ( takie z dłuższym przyciskiem ) i łącze licówką. Więc tym bardziej dla Ciebie szacun za to PCB.
    tytka
    Level 21  
    Może i była do ogarnięcia ta oryginalna klawiatura. Ale obawiam się, że zajęło by to więcej czasu niż zrobienie nowej. Poza tym nowa jest jednak pewniejsza.
    Słabo to widać na zdjęciu, ale na oryginalnej klawiaturze, część pól stykowych została zalana klejem, przez co zyskały one niepotrzebną warstwę izolacyjną. A przy próbie mechanicznego usunięcia, odchodziło to wraz z warstwą przewodzącą. Tak więc było by wiele zabawy z tym.

@Dariusz Goliński Tak z ciekawości, jaka to firma w Łodzi jest od takich klawiatur? Bo to moje rejony, a ich chyba nie znam, Tylko faktycznie przy jednej sztuce, to pewnie by przeraziła cena.

Nie wspomniałem jeszcze o jednej kwestii, co do tej naprawy.
    Wewnętrzna strona obudowy urządzenia jest metalizowana. Dlatego na obszarze mojej płytki została od wewnątrz naklejona folia izolacyjna, aby uniknąć ewentualnych, niepożądanych zwarć.
    zgierzman
    Level 31  
    tytka wrote:
    @Dariusz Goliński Tak z ciekawości, jaka to firma w Łodzi jest od takich klawiatur? Bo to moje rejony, a ich chyba nie znam, Tylko faktycznie przy jednej sztuce, to pewnie by przeraziła cena.

Nie wiem czy to ta sama firma, ale ja robiłem takie rzeczy w QWERTY. Klawiatura wielkości mniej więcej formatu A4, z okienkiem na wyświetlacz - dokumentacja i wykonanie 5 szt kilka lat temu kosztowało mnie o ile pamiętam ok 2 500 PLN. Kolejne sztuki tańsze, bo projekt już mają, a to on jest najdroższy :-)

https://qwerty.com.pl/
    Dariusz Goliński
    Level 22  
    Dokładnie QWERTY i PRINTOR takie rzeczy robił.
    Ja tak z 6 lat temu klawisze na maszynę wielkości A3 płaciłem coś koło 3500 netto w tym 5 egzemplarzy.
    Jacekser
    Level 23  

Dokładnie, podobnie odtworzyłem klawiaturę (foto wyżej) w pewnym przyrządzie. Zastosowałem tactswitche 12x12 mm, ledy smd, giętki, cienki laminat jednostronny, dzielone taśmy przewodów jako długie ścieżki i złącze BLD. Pola pod switche i ledy namalowałem lakierem i wytrawiłem, ścieżki pociągnąłem taśmą i odtworzyłem całość w geometrii oryginału, przykryłem cienką przekładką z powycinanymi polami kontaktowymi stosowaną pod umywalki. Koszt część - ok. 60 zł i działa jak oryginał.
    LC Elektronik chciał za 1 szt ...ok. 3500 zł (podobnie jak kolegi wyżej)!
    Zaznaczam - urządzenie zasilane napięciem bezpiecznym!
    (Nie ujmując nic LC Elektronik mają fajne klawiatury membranowe, stosunkowo niedrogie m.in. na TME:
    https://www.tme.eu/pl/katalog/klawiatury-membranowe_113683/?params=2:686_producent:lc-elektronik&queryPhrase=klawiatury)