Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch MAXX WFL2060: Kontrolki nie świecą po wymianie szczotek i drugim praniu

xxxmiloszxxx 18 Sep 2023 03:02 189 11
NDN
    xxxmiloszxxx
    Level 11  
    Bosch MAXX WFL2060 żadna z kontrolek nie świeci.
    Stało się to podczas drugiego prania po wymianie szczotek (wsad około 2 kg).
    Wywaliło bezpiecznik w skrzynce (włączyłem go), w pralce jest jeszcze ciepła woda (nastawiony był program bawełna 60).

Zaraz po wymianie szczotek sprawdziłem wirowanie. Wszystko zdawało się być ok. Pierwsze pranie (bawełna 40) też ok.
  • NDN
    MarcinRKl
    Level 24  
    Witam,
    Najpierw gniazdko, potem filtr pz, następnie programator, trzeba sprawdzić gdzie dochodzi napięcie.
    Telo
    Service technician RTV
    Trzeba zajrzeć do modułu, możliwe ,że uszkodzony masz triak od sterowania silnikiem lub sam układ przetwornicy- moduł wymontowac na stół i pomiary.
    Czy po wymianie szczotek silnik był dokładnie oczyszczony od pyłu?
    Czy szczotki zostały po montażu dopasowane?
  • NDN
    xxxmiloszxxx
    Level 11  
    "Czy po wymianie szczotek silnik był dokładnie oczyszczony od pyłu?
    Czy szczotki zostały po montażu dopasowane?"

Po wymianie szczotek silnik przedmuchałem sprężonym powietrzem.
    Nie było potrzeby dopasowywania szczotek, ponieważ nowe były już o odpowiednim kształcie (tak mi się wydaje).
    Sprawdziłem w pierwszej kolejności to, co umiem: w gniazdku jest napięcie, z filtra wychodzi napięcie, po odpięciu silnika kontrolki nie zapalają się nadal, szczotki trzymają się w gniazdach, grzałka chyba ok, bo multimetr pokazuje, że jest ciągłość obwodu.
    xxxmiloszxxx
    Level 11  
    "Czy silnik pracował głośno po wymianie szczotek? Oczyściłeś komutator? Kupiłeś tanie szczotki chińskie czy coś dedykowanego?"
    Silnik pracował dużo ciszej. Szczotki nie najtańsze z Allegro

Chciałbym sprawdzić silnik. Mam zasilacz laboratoryjny. Jakie V i A ustawić? DC czy AC? Na które piny?
  • Helpful post
    Telo
    Service technician RTV
    Poczytaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2002989.html

Chciałbym sprawdzić silnik. Mam zasilacz laboratoryjny. Jakie V i A ustawić? DC czy AC? Na które piny?

No to teraz to pytanie nie jest na miejscu. Wróć do działu dla początkujących.
    Zabierasz się za naprawę silnika od pralki, a nawet nie wiesz, jak on jest zasilany.

Poczytaj na tym forum.
    xxxmiloszxxx
    Level 11  

Silnik chodzi (podłączony na krótko).
    Grzałka nie wykazuje przebicia do masy.
    Czy to może być moduł?
    Jeśli tak, którą część należy wymienić?
    (a jednak coś wczoraj, podczas drugiego prania, korek wywaliło)

Dodano po 3 [minuty]:

"Trzeba zajrzeć do modułu, możliwe, że uszkodzony masz triak od sterowania silnikiem lub sam układ przetwornicy - moduł wymontować na stół i pomiary"
    Jak to wygląda? Pewnie mieści się gdzieś na panelu, ale gdzie.
    Telo
    Service technician RTV
    Moduł rozbierz zdjęcia, poproszę obie strony.
    Możliwe uszkodzenie układu scalonego w zasilaczu-przetwornicy.
    Zmierz na początek czy ten rezystor ma przerwę -powinnień miec wartość w Ω.
    xxxmiloszxxx
    Level 11  
    Dziękuję. Mogę wziąć się za to dopiero za kilka dni. Jak tylko zrobię zdjęcia, zaraz wrzucę.

Dodano po 2 [minuty]:

Co by to się okazało, to czy części są dostępne? Jeśli nie, może warto kupić całą płytkę? Widziałem taką kiedyś na allegro.
    Telo
    Service technician RTV
    Zrób zdjęcie tabliczki z modułu.