Szanowni Państwo,
Mam problem z prędkością internetu w moim domu. Internet stacjonarny oferowany w mojej okolicy jest tragiczny, a jego prędkość według usługodawcy może maksymalnie wynosić 10 Mb, dlatego dawno temu już z niego zrezygnowałem. Niestety światłowód nie jest oferowany na moim osiedlu.
Współrzędne mojej lokalizacji:
(50.8267348, 16.4772546)
Postawiłem na internet mobilny. Aktualnie korzystam z urządzenia Huawei B525 - na początku (około 4-5 lat temu) było nieźle - spory przeskok z internetu stacjonarnego, ale aktualnie jest coraz gorzej. Korzystanie z internetu rano, po południu i wieczorem to katorga - prędkość pobierania wynosi 3-12 Mbps, a wysyłania 0,5-5 Mbps. W nocy jest najlepiej - download na poziomie 20-22 Mbps, a upload 10-12 Mbps.
Aktualnie w Huawei jest karta T-Mobile, ale testowałem też karty Orange, Plus, Play i Virgin Mobile - we wszystkich wyniki są bardzo zbliżone bez większego zwycięzcy.
O każdej z tych porach w telefonie (iPhone 12) wychodzą dużo lepsze wyniki.
Dlatego też wydaje mi się, że jeśli zastosuję antenę zewnętrzną + router, to prędkość internetu znacznie się poprawi - czy się mylę?
Powiem coś więcej o moim domu, żeby mieć lepszy pogląd na całą sytuację. Dom ma 3 kondygnacje, każda około 75 m2 + piwnicę - dodam, że aktualnie zasięg WiFi z Huawei jest mało zadowalający. Jak urządzenie jest na poddaszu (tam jest najwięcej kresek zasięgu), to piętro niżej jest znośnie, a dwa piętra niżej są już śladowe ilości prawie nic, oczywiście w piwnicy brak zasięgu. Zależałoby mi, aby na każdej kondygnacji był dobry zasięg WiFi. Na każdej z kondygnacji mam gniazdka telefoniczne, które wyglądają tak:
[center]

Do gniazdek jest wpięta jedna para: niebiesko-biała. Pomarańczowo-biała nie jest wpięta i jest tak samo w każdym gniazdku tego typu w całym domu. Dodam, że kiedyś był w nim wpięty router z internetem stacjonarnym lub telefon stacjonarny.
Tak natomiast wygląda puszka główna:
[center]

Kabel po prawej jest chyba kablem, który jest z zewnątrz, a dwa po lewej rozchodzą się na dom.
Czy zastosować antenę zewnętrzną na kartę SIM (np. MIKROTIK LHG LTE6 Kit (RBLHGRR11E-LTE6) - https://m.ceneo.pl/94296371;pla?se=2ZQcKLYGoVi_SAklliOqmGWnsAqEsNg5&shop=146595352&gad=1&gclid=Cj0KCQjwx5qoBhDyARIsAPbMagD3qSR4e6M2VVvqgEfUoBgxmkTm6bue91nozcNbczYZVCvv9TwhglcaAntEEALw_wcB#tab=spec ), następnie kabel z anteny wprowadzić do puszki głównej, a potem do gniazd w domu, a do nich na każdej kondygnacji podpiąć jeden router, aby na każdym piętrze zapewnić dobry zasięg WiFi?
Czy z zawartych informacji udałoby się coś mi doradzić? Jakaś konfiguracja urządzeń?
A może po prostu jest na to jakiś inny sposób?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.