Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica

comboue 18 Sep 2023 05:45 393 16
    comboue
    Level 3  

Szanowni Państwo,

Mam problem z prędkością internetu w moim domu. Internet stacjonarny oferowany w mojej okolicy jest tragiczny, a jego prędkość według usługodawcy może maksymalnie wynosić 10 Mb, dlatego dawno temu już z niego zrezygnowałem. Niestety światłowód nie jest oferowany na moim osiedlu.

Współrzędne mojej lokalizacji:
    (50.8267348, 16.4772546)

Postawiłem na internet mobilny. Aktualnie korzystam z urządzenia Huawei B525 - na początku (około 4-5 lat temu) było nieźle - spory przeskok z internetu stacjonarnego, ale aktualnie jest coraz gorzej. Korzystanie z internetu rano, po południu i wieczorem to katorga - prędkość pobierania wynosi 3-12 Mbps, a wysyłania 0,5-5 Mbps. W nocy jest najlepiej - download na poziomie 20-22 Mbps, a upload 10-12 Mbps.
    Aktualnie w Huawei jest karta T-Mobile, ale testowałem też karty Orange, Plus, Play i Virgin Mobile - we wszystkich wyniki są bardzo zbliżone bez większego zwycięzcy.

O każdej z tych porach w telefonie (iPhone 12) wychodzą dużo lepsze wyniki.

Dlatego też wydaje mi się, że jeśli zastosuję antenę zewnętrzną + router, to prędkość internetu znacznie się poprawi - czy się mylę?

Powiem coś więcej o moim domu, żeby mieć lepszy pogląd na całą sytuację. Dom ma 3 kondygnacje, każda około 75 m2 + piwnicę - dodam, że aktualnie zasięg WiFi z Huawei jest mało zadowalający. Jak urządzenie jest na poddaszu (tam jest najwięcej kresek zasięgu), to piętro niżej jest znośnie, a dwa piętra niżej są już śladowe ilości prawie nic, oczywiście w piwnicy brak zasięgu. Zależałoby mi, aby na każdej kondygnacji był dobry zasięg WiFi. Na każdej z kondygnacji mam gniazdka telefoniczne, które wyglądają tak:

[center]Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica[/center] [center]Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica[/center]

Do gniazdek jest wpięta jedna para: niebiesko-biała. Pomarańczowo-biała nie jest wpięta i jest tak samo w każdym gniazdku tego typu w całym domu. Dodam, że kiedyś był w nim wpięty router z internetem stacjonarnym lub telefon stacjonarny.

Tak natomiast wygląda puszka główna:

[center]Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica[/center] [center]Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica[/center]

Kabel po prawej jest chyba kablem, który jest z zewnątrz, a dwa po lewej rozchodzą się na dom.

Czy zastosować antenę zewnętrzną na kartę SIM (np. MIKROTIK LHG LTE6 Kit (RBLHGRR11E-LTE6) - https://m.ceneo.pl/94296371;pla?se=2ZQcKLYGoVi_SAklliOqmGWnsAqEsNg5&shop=146595352&gad=1&gclid=Cj0KCQjwx5qoBhDyARIsAPbMagD3qSR4e6M2VVvqgEfUoBgxmkTm6bue91nozcNbczYZVCvv9TwhglcaAntEEALw_wcB#tab=spec ), następnie kabel z anteny wprowadzić do puszki głównej, a potem do gniazd w domu, a do nich na każdej kondygnacji podpiąć jeden router, aby na każdym piętrze zapewnić dobry zasięg WiFi?

Czy z zawartych informacji udałoby się coś mi doradzić? Jakaś konfiguracja urządzeń?
    A może po prostu jest na to jakiś inny sposób?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    A ja chciałbym zobaczyć te testy operatorów w tej lokalizacji bo tam jest tylko jeden operator który gwarantuje porzadne działanie mobilnego, na dodatek postawił ci BTS-A na kościele przy Wałbrzyskiej 41A. Sektor 2 na azymucie 160 czyli skierowany na ciebie, stacja na pełnym wypasie czyli agregacja 4 pasm LTE, 5g2100 w DSS z LTEc2100. Póki co po pierwszym pomiarze PEM 3 m-ce temu na niskich mocach, docelowo zostanie wkrótce uruchomiona na mocach docelowych.
    Mozliwe ze juz działa , trzeba regularnie testować i sprawdzać.
    A na dziś zasięg z BTS-A Witoszów Dolny, pierwszy sektor na azymucie45 czyli na ciebie, wysoki maszt z agregacja 4 pasm LTE, 5G2100 DSS.
    Oczywiście B525 do takiej infrastruktury jest za słaby tak samo jak ten zabytek Mikrotika.
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Instalacja domowa przegotowana pod telefon a nie pod siec komputerową. Tam powinna być skrętka komputerowa minimum cat5e. Co to sieci LTE masz tu fachowca @matek451 wiec z nim gadaj.
    comboue
    Level 3  
    Dzięki bardzo za odpowiedź. Jeśli chodzi o testy to szczerze mówiąc rzeczywiście były wykonywane już jakiś czas temu u tych operatorów co wymieniłem i nie mam ich już do wglądu. Tak czy inaczej prędkość użytkowa łącza na pewno nie zmieniła się zauważalnie. Mówisz, że jestem w całkiem dobrej sytuacji jeśli chodzi o lokalizacje - bardzo mnie to cieszy :) mógłbyś mi podpowiedzieć w jaki sprzęt pójść i dostawce żeby wykorzystać maksymalnie możliwości internetu mobilnego ? I jak go potem puścić przez wifi żeby pokryło możliwie największą powierzchnię domu ? Z tego do kolega mówił to infrastruktura w moim domu nie pozwala na internet po kablu - czy moglibyście mi poradzić jakiś inny dobry sposób - urządzenia ?
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Lokalizacja jest dobra ale pod jednego operatora który w tym rejonie rozbudował sieć LTE, reszta się w tym rejonie nie liczy, z jakiego operatora korzystasz na telefonach?
    comboue
    Level 3  
    U siebie w telefonie mam Orange, żona miała virgin - Teraz od jakiś 2 tygodni Plus. A w routerze mam kartę T mobile.

A który najlepszy ?
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Oczywiście PLAY/Virgin bo maszt PLAY stoi w Witoszowie a ten nowy na kościele to też PLAY, do tego 4 pasma LTE I 5G2100 na kominie przy Bystrzyckiej5 , 2 sektor na azymucie 240 i kolejna taka sama na wiezy ciśniweń.
    Czyli 4 stacje bazowe na wypasie. Konkurencja to nędza, na Bystrzyckiej BTS NetWorks z 4 pasmami LTE, sektory nie na ciebie. Zasięg pewnie z BTS-a na wiezy cisnień, 4 pasma , sektor na ciebie.
    Plus na Bystrzyckiej 11 i LTE2600+2100+1800+900 oraz 5g2600 ale o zasięg trudno. Do tego na wiezy cisnień LTE2600+1800+900.
    Dokonujecie dziwnych wyborów, nie korzystajac z operatora który w ciagu ostatniego 1,5 roku postawił lub zmodernizował 4 stacje bazowe w okolicy, reszta daleko w tyle jesli chodzi o infrastrukturę.
    comboue
    Level 3  
    Oczywiście masz rację. To, że aktualnie nie korzystam z tych operatorów mimo, że właśnie zaszły takie spore inwestycje o których mówisz, bo w takich rzeczach po prostu jestem zupełnie zielony i nawet nie wiem gdzie miałbym szukać takich informacji. Tak samo jeśli chodzi o te pasma lte czy te sektory dla mnie lub nie. Ale dzięki Tobie już wiem w którym kierunku powinienem się kierować i jakiego operatora wybrać, dziękuję Ci za to bardzo 😁

Czy mógłbyś mi może jeszcze podpowiedzieć czym ten sygnał złapać ? Bo ja bym walnął taką gafę i kupił tego mikrotika, który okazuje się być zabytkiem 😂 I jak to później rozesłać po domu ?
    matek451
    Level 43  
    Mikrotik z linka agreguje2 pasma LTE ale nie agreguje LTE2600+2100 i LTE2100+1800, obsługuje tylko modulację QAM64 ale do tego ma port Ethernet 100Mb/s , technicznie słabizna. Okoliczne stacje bazowe PLAY działaja w agregacji 4 pasm LTE, potrzebny router z agregacja minimum 3 pasm LTE w QAM256, np. B628-350.
    Ale najpierw testy na karcie PLAY/Virgin na telefonie z aplikacja https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i screen z niej i ze speedtestu, test w domu a potem na zewnątrz. W Virgin na pre-paid 490GB/m-c, koszt startera 5 zł plus doładowanie za 10 zł.
  • Helpful post
    m.jastrzebski
    Level 40  
    comboue wrote:

Czy mógłbyś mi może jeszcze podpowiedzieć czym ten sygnał złapać ? Bo ja bym walnął taką gafę i kupił tego mikrotika, który okazuje się być zabytkiem 😂 I jak to później rozesłać po domu ?

Matek ma racje. Ten model mikrotika nie wykorzysta w pełni potencjału BTSów które tam masz. Z mikrotika to wyłączenie LHG18 lub ATL18. Ze wskazaniem na ten drugi, zagreguje 4 pasma w MIMO2x2 i QAM256 albo 3 pasma w MIMO 4x4. LHG18 ma tylko MIMO2x2, wiec to zalezy od tego co masz na BTSie.

Rozprowadzenie internetu po domu to 3 opcje:
    1. Najlepsza, przeciągniecie pomiedzy piętrami skrętki. Pewnie wymaga kucia i wiercenia, ale zrobisz raz to bedzie na 20lat. Na koncu skretek na każdym piętrze access point. Najlepiej z roamingiem.
    2. Pomiędzy piętrami użyc PLC, czyli urzadzeń które przesyłają internet przez sieć energetyczna. Na każdym piętrze tak samo access point. Jakie prędkości uzyskasz na PLC dowiesz ię po przetestowaniu, bo tu dużo zalezy od jakości instalcji, uzytych faz w gniazdkach. Ale 1000mbit to nie bedzie, raczej wartości 10x mniejsze.
    3. Mesh radiowy. Opcja raczej najgorsza. Pamiętaj że prędkości zusykiwane na WiFi spadaja cały czas wraz ze spadkiem jakości sygnału. Przy 4 kreskach uzskasz mniej niż przy 5, przy 3 jeszcze mnie itd. Kreski są tu orientacyjnym wskaźnikiem, czasem coś będzie już mocno kuleć przy 3 kreskach. Żeby mesh radiowy, czyli takie repeatery na sterydach dobrze działały to urzadzenia muszą być ustawione w miejsach gdzie sygnał z poprzednika jest jeszcze dobry (tak z -70db). Może się zdarzyć ze postawisz urzadzenie na kolejnym piętrze, i odbierze sugał tak słaby że prędkość na nim dramatycznie spadnie. Wtedy trzeba go stawiać w "połowie drogi" na jakimś półpiętrze schodach itp. Znowu, bez przetestowania się nie dowiesz.
    Mocno zachecam do zastanaowienia czy nie da się poprowadzić kabli. Czasem da się pokombinowaćm jakoś ukryć za listwami itp, i rozpierdziel bedzie minimalny.
    comboue
    Level 3  
    Ok, dziś się zaopatrzę w kartę. A w jakiej porze dnia wykonać test ? Czy nie ma znaczenia ?

Czy jest jakaś alternatywa net monster na iOS ?
  • Helpful post
    m.jastrzebski
    Level 40  
    comboue wrote:
    Ok, dziś się zaopatrzę w kartę. A w jakiej porze dnia wykonać test ? Czy nie ma znaczenia ?

Żeby poznać poziom sygnału, test możesz zrobić o dowolnej porze.

Ale żeby poznać orientacyjne obciążenie BTSa trzeba porównać test prędkości w czasie największego i najmniejszego obciążenia, czyli najlepiej w nocy i jakoś wieczorem.
  • Helpful post
    Krop1337
    Level 10  
    comboue wrote:
    Czy jest jakaś alternatywa net monster na iOS ?

Dla iOS będzie to Field Test.
    W aplikacji Telefon wpisujesz: *3001#12345#* i naciskasz na słuchawkę.
    comboue
    Level 3  

Wrzucam screeny z testów sieci Play w godzinach 19:55-20:10 - rozstrzał wyników jest naprawdę duży.

Czy o te dane chodziło z tego test field?
    Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica

Sprawdzę jeszcze w nocy, jakie wyniki wychodzą.
    matek451
    Level 43  
    BTS Krzyzowa 3 sektor na LTE1800/2100/2600, brak parametrów sygnału, ale wysoki BTS z 3 sektorem na azymucie 280 wali mocno. W innych zakładkach sa dane dotyczace agregacji pasm i parametrów sygnału, testy na zewnątrz?
    comboue
    Level 3  
    Niestety już nie miałem czasu wtedy zrobić testów na zewnątrz. Są to testy z wewnątrz z ostatniej kondygnacji domu.
    Wieczorne testy na zewnątrz będę mógł zrobić dopiero na weekend, bo w tygodniu będę w pracy, ale nocne kiedy nie będzie tłoczno zrobię tu i tu.

Jest tam więcej zakładek:
    Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica

Dodać screeny ze wszystkich zakładek ? Czy może nagrać filmik i wejść w nie wszystkie ?

Podesłać dane sieci, gdy wychodzi wysokie pobieranie czy niskie ? Czy nie ma znaczenia ?
    comboue
    Level 3  
    >>20739558

Wrzucam testy prędkości sieci play w godzinach szczytu, czyli 20:38-20:55.

Film z danych sieci na zewnątrz

Test prędkości przeprowadzony na zewnątrz screeny ze speedtesta:
    Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica

Film z danych sieci wewnątrz w południowo wschodniej części domu:

Test prędkości przeprowadzony wewnątrz w południowo wschodniej części domu screeny ze speedtesta:
    Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica

Film z danych sieci wewnątrz po wschodniej części domu:

Test prędkości przeprowadzony wewnątrz we wschodniej części domu screeny ze speedtesta:
    Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica Prędkość internetu oraz zasięg wifi w domu 3 kondygnacje + piwnica

Film z danych sieci wewnątrz w północnej części domu:

Test prędkości przeprowadzony wewnątrz w północnej części domu screeny ze speedtesta:

Dzisiaj w nocy jak nie będzie ruchu to zrobię jeszcze raz wewnątrz i na zewnątrz. Czy ma znaczenie po której części domu go robię ? Czy tylko tam gdzie wychodzą najlepsze wyniki - czyli po wschodniej części ?

Pozdrawiam

Dodano po 7 [godziny] 16 [minuty]:

>>20739558

Przesyłam jeszcze testy poza godzinami szczytu tj. 1:30 - 2:10 wewnątrz i na zewnątrz.

Filmik z danymi sieci T MOBILE wewnątrz domu:

Screeny ze speedtestu T MOBILE wewnątrz:

Filmik z danymi sieci PLAY wewnątrz domu:

Screeny ze speedtestu sieci PLAY wewnątrz:

Filmik z danymi sieci ORANGE wewnątrz domu:

Screeny ze speedtestu sieci ORANGE wewnątrz:

Filmik z danymi sieci T MOBILE na zewnątrz:

Screen ze speedtestu T MOBILE na zewnątrz:

Filmik z danymi sieci PLAY na zewnątrz:

Screen ze speedtestu PLAY na zewnątrz:

Filmik z danymi sieci ORANGE na zewnątrz:

Screen ze speedtestu ORANGE na zewnątrz:

@matek451 biorąc pod uwagę wszystkie te testy proponowałby Pan sieć play ? A jaki sprzęt żeby ten sygnał złapać, a potem puścić w domu kierując się bardziej ku rozwiązaniu z mocnym wifi, zestawie 2-3 routerów połączonych bezprzewodowo lub przez fazy w gniazdkach ?

Pozdrawiam