Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Taśma led pytanie/ podłączanie

dsxsoft 18 Sep 2023 09:37 201 9
    dsxsoft
    Level 12  
    Dzień dobry, mam w kuchni taśmę led ok. 3m. Wymieniłem ją na nową, bo już niektóre ledy się wypaliły (był inny odcień), przy okazji dałem nowy zasilacz (bo wszystko w zabudowie, ciężko rozebrać, zasilacz schowany). Zasilacz o podobnych parametrach 12V 36W prostokątny. Zauważyłem, że po wymianie (wszystko podłączyłem, jak było wcześniej) po wyłączeniu ledów zwykłym przełącznikiem, ledy bardzo delikatnie świecą - widać to dopiero w nocy, gdy się przyjrzy. Wcześniej tego nie widziałem - ledy podobna moc, tylko teraz dałem 4000k (10W na metr), wcześniej były 3000K. Przełącznik rozwiera przewód N przed zasilaczem. Hmm, zastanawiam się... może podłączyć to tak, aby odcinało np. minus 12V za zasilaczem? Tylko nie wiem, co to za przełącznik/pstryczek, bo jest wkomponowany w zabudowę od tyłu zalany klejem na gorąco, nic nie mogę odczytać. Na 12V będzie płynął przez niego większy prąd, nie wiem, czy to on wytrzyma. Wymieniać nie chcę go, bo to sztukateria już spasowana. Podobnego za pewne nie kupie... Jak myślicie, zostawić to tak? Czy przełączyć na 12V za zasilaczem. Tak jak jest, mi nie przeszkadza, tylko nie wiem, czy coś się nie uszkodzi no i pewnie pobiera trochę prądu, mimo ze wyłączone?
    dsxsoft
    Level 12  
    Tego to ja nie wiem czemu tak:) Tak po prostu było ktoś zrobił tak poprzedni właściciel, mam dom od 3 lat i teraz to dopiero rozebrałem żeby wymienić bo wcześniej działało wszystko ok :) i podłączyłem identycznie jak było:) i nie wiem czy zostawić czy poprawić:)
    dsxsoft
    Level 12  
    Zasilacz plastikowy cały zalany nie ma PE tylko neutralny i fazowy za zasilaczem plus i minus. Przepraszam źle napisałem przełącznik odcina neutralny przed zasilaczem a nie fazowy!

Dodano po 3 [godziny] 25 [minuty]:

Może tak być aby przełącznik odłączał neutrany przewód przed zasilaczem? Czy lepiej za zasilaczem aby rozłączał przewód minusowy?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Przy odłączaniu (minusa/plusa), - efektu żarzenia nie będzie, zasilacz odłączony pobierze swój prąd jałowy.
    dsxsoft
    Level 12  
    Zastanawiam się czy tak zostawić jak jest to mi akurat nie przeszkadza:) Jak dam za zasilaczem aby odłączało minus to będzie płynął większy prąd?.. Według prostego wyliczenia zasilacz 36W 36W / 230V = ok 0,16 A Jak przełączę za zasilaczem przełącznik ok 10W na metr taśmy = ok 30W 30W / 12V = 2,5A Wytrzyma to taki przełącznik jak nawet nie wirem to jaki?:)
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Jeszcze przełącznik musi spełniać 250V AC.

Po stronie wtórnej większy prąd
    dsxsoft
    Level 12  
    Tyle lat jest tak podłączone więc chyba spełnia 250V AC :P Nie wiem jaki prąd może przez niego płynąć więc pozostawię jak jest
    Ktoś_tam
    Level 36  
    dsxsoft wrote:
    Zastanawiam się czy tak zostawić jak jest to mi akurat nie przeszkadza:)

A ja się zastanawiam po co temat zakładasz? Jak tobie wyłącznik na N nie przeszkadza to może się za to nie zabieraj. Albo odłącz wszystko od prądu tylko nie tym wyłącznikiem i tak zostaw albo wezwij elektryka, z nastawieniem na wezwanie elektryka, bo odłączyć też trzeba umieć. Jednak pewne rzeczy powinny przeszkadzać komuś kto chce coś z prądem robić, a jak pewne rzeczy ignoruje to nie powinien zabierać się za coś czego nie rozumie.

Dodano po 31 [minuty]:

dsxsoft wrote:
    Tylko nie wiem, co to za przełącznik/pstryczek, bo jest wkomponowany w zabudowę od tyłu zalany klejem na gorąco, nic nie mogę odczytać. Na 12V będzie płynął przez niego większy prąd, nie wiem, czy to on wytrzyma. Wymieniać nie chcę go, bo to sztukateria już spasowana.

No ja bym się jednak temu przełącznikowi przyjrzał. Wygląda na niezłą rzeźbę. Może nie polecam abyś sam się mu przyglądał bo pewnie i tak nic podejrzanego sam nie zauważysz, ale komuś bardziej obeznanemu na twoim miejscu bym zaproponował aby się przyjrzał.