Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Deklaracja CE dla płytki PCB - czy wymagana dla modułu obsługującego czujnik?

DJ_Dexinter 18 Sep 2023 10:20 177 10
Renex
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Cześć!

Znajomy automatyk poprosił mnie o zaprojektowanie prostej płytki PCB - modułu do obsługi czujnika, który docelowo będzie zamontowany w maszynie i będzie skomunikowany z PLC.

Niestety, obecnie nie wiemy, czy sam taki moduł powinien posiadać deklarację zgodności z CE i przejść cały proces, włącznie z badaniami zgodności z dyrektywami, m.in. EMC, LVD i normami zharmonizowanymi, czy to kolega jako integrator maszyny wystawiając CE na całą maszynę zamknie temat certyfikacji samych modułów.

Niektórzy producenci modułów w opisie deklarują zgodność jedynie z RoHS i informują że produkt może być używany jedynie do testów i badań, a w razie zastosowania go w urządzeniu końcowym wymagana będzie certyfikacja końcowa całego urządzenia i takie moduły normalnie sprzedawane są w znanych sklepach elektronicznych.

Nie wiemy w sumie od czego zacząć, bo jak wiadomo badania nie są najtańsze, dlatego nie chcielibyśmy wystawiać dwa razy deklaracji, jeśli ta ostateczna, na całą maszynę jest wystarczająca.

Będę wdzieczny za wszelkie wskazówki rady i miejsca, w których warto szukać informacji na ten temat, bo szukając i przegrzebując internet mam wrażenie że jest to trochę niedostępna wiedza.
  • Renex
    hindoos
    Level 32  
    Zasadnicze pytanie - czy moduł może funkcjonować jako niezależne urządzenie, samodzielnie?
  • Renex
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    No to bardzo dobre pytanie i ja nie wiem jak na nie odpowiedzieć.

Do modułu podpina się czujnik, moduł przerzuca dane z tego czujnika na interfejs RS-232 bez wykonywania żadnych operacji na tych danych.

Czysto teoretycznie może działać sam, tylko nie jest to w żaden sposób przydatne. Musi być podłączony czujnik i musi być podłączone jakieś urządzenie "czytające" to co moduł wyrzuca na RS-232, więc praca bez dodatkowych elementów systemu (czujnika i "jednostki logicznej" rozumianej jako np PLC czy komputer) realnie jest bez sensu.
    hindoos
    Level 32  
    No to moim zdaniem (IANAL) nie spełnia to przesłanek żeby deklarować CE. Tym bardziej jeśli ma to funkcjonować jako element większej maszyny. I tak konieczne będzie sprawdzenie kompletnej maszyny w docelowej konfiguracji jeśli chodzi o moduły bo CE + CE != CE ;)
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    Dzięki za informacje, jednak czy w razie gdybyśmy stwierdzili że chcemy ten moduł sprzedawać szerzej (np. innym automatykom) to czy taka deklaracja byłaby wymagana? To też byłoby jakby nie patrzeć wprowadzenie produktu na rynek.
    waltersalata
    Level 14  
    DJ_Dexinter wrote:

Znajomy automatyk poprosił mnie o zaprojektowanie prostej płytki PCB - modułu do obsługi czujnika, który docelowo będzie zamontowany w maszynie i będzie skomunikowany z PLC.

Kto buduje i sprzedaje maszyne ten musi deklarowac CE.
    Ustal z osoba zlecajaca zlecenia czy Ty tez musisz deklarowac cos.
    hindoos
    Level 32  
    Wiem że to o niczym nie świadczy ale: czy istniejące na rynku moduły podobnego typu produkowane przez konkurencję mają deklarację CE czy nie? To może być niezły trop ;)
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    hindoos wrote:
    Wiem że to o niczym nie świadczy ale: czy istniejące na rynku moduły podobnego typu produkowane przez konkurencję mają deklarację CE czy nie? To może być niezły trop

taką drogę ruszyliśmy

DJ_Dexinter wrote:
    Niektórzy producenci modułów w opisie deklarują zgodność jedynie z RoHS i informują że produkt może być używany jedynie do testów i badań, a w razie zastosowania go w urządzeniu końcowym wymagana będzie certyfikacja końcowa całego urządzenia i takie moduły normalnie sprzedawane są w znanych sklepach elektronicznych.

waltersalata wrote:
    Kto buduje i sprzedaje maszyne ten musi deklarowac CE.
    Ustal z osoba zlecajaca zlecenia czy Ty tez musisz deklarowac cos.

Z tego wynika ten temat - nie wiemy co i czy musimy ustalić. Realnie w takim wypadku wynikałoby, że można do maszyny montować przeróżne dowolne elementy/moduły elektroniczne bez oznaczeń CE (np zakupione w krajach gdzie CE nie obowiązuje), a wystawienie CE na całą maszynę tak naprawdę załatwia wszystkie te tematy zamontowanych w niej podzespołów.
    waltersalata
    Level 14  
    DJ_Dexinter wrote:

Z tego wynika ten temat - nie wiemy co i czy musimy ustalić. Realnie w takim wypadku wynikałoby, że można do maszyny montować przeróżne dowolne elementy/moduły elektroniczne bez oznaczeń CE (np zakupione w krajach gdzie CE nie obowiązuje), a wystawienie CE na całą maszynę tak naprawdę załatwia wszystkie te tematy zamontowanych w niej podzespołów.

To sie wydaje calkiem logiczne. Mozna sobie wyobrazic ze dwa moduly osobno spelniaja normy emisji ale podlaczone razem juz nie. Stad wazna jest deklaracja (i testy) calosci.
    DJ_Dexinter
    Level 27  
    No właśnie i też to jest problem. Czy certyfikować pojedynczy moduł maszyny czy można od razu całą.
    hindoos
    Level 32  
    No ale co da certyfikacja pojedynczego modułu?