Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przyłącze elektryczne z istniejącego budynku do nowego - zasady i regulacje

fazerr23 18 Sep 2023 19:23 570 14
    fazerr23
    Level 7  
    Witam, pytanie zadaję w imieniu sąsiada. Sąsiad jest we wczesnej budowie domu. Jak widać na załączonym zdjęciu przyłącze elektryczne do nowego budynku jest zaznaczone kolorem czerwonym. M1 to stary budynek, w którym obecnie zamieszkuje (sąsiad nie ja). Sąsiad mówi, że nie będzie robił nowego przyłącza elektrycznego, tylko poprowadzi przewód od starego domu, tak jak zaznaczyłem kolorem zielonym. I pytanie brzmi, czy może tak zrobić, żeby nie było problemów z odbiorem budynku, czy musi być tak jak w projekcie - nowe przyłącze, osobny licznik, itd.? Budynki znajdują się na jednej działce.

Przyłącze elektryczne z istniejącego budynku do nowego - zasady i regulacje
    sosarek

Level 43  
    fazerr23 wrote:
    Witam, pytanie zadaje w imieniu sąsiada.

Sąsiad jest niepełnosprawny, czy coś, że sam nie potrafi założyć tematu?
    Jakie warunki przyłączenia itd. dostał z ZE?
    Chce pomocy, niech samemu się wysili.
    fazerr23
    Level 7  
    Po prostu sąsiad nie korzysta z internetu.... A jeśli chodzi o warunki przyłączenia, to nie wiem, nie znam się, czy są potrzebne z ZE, aby rozpocząć budowę domu, ale domyślam się, że jeśli nie są, to nie występował o nie do ZE.
    tyqva
    Level 32  
    fazerr23 wrote:
    Witam, pytanie zadaje w imieniu sąsiada. Sąsiad jest we wczesnej budowie domu. Jak widać na załączonym zdjęciu przyłącze elektryczne do nowego budynku jest zaznaczone kolorem czerwonym. m1 jest to stary budynek w którym obecnie zamieszkuję. Sąsiad mówi, że nie będzie robił nowego przyłącza elektrycznego tylko poprowadzi przewód od starego domu tak jak zaznaczyłem kolorem zielonym. I pytanie brzmi czy może tak zrobić żeby nie było problemów z odbiorem budynku czy musi być tak jak w projekcie nowe przyłącze osobny licznik itd ? Budynki znajdują się na jednej działce.

A on nie chce się wprowadzić do tego domu? Nie chce mieć odbioru budynku i tak po partyzancku bez dokumentów chce mieszkać?
    A ty mu pozwolisz z budynku m1, w którym zamieszkujesz, poprowadzić zasilanie?

Działka twoja, czy sąsiada?

Coś kręcisz.
    fazerr23
    Level 7  
    Tak jak mówiłem nie znam się jak bym się znał na przepisach to no forum bym nie pisał. Tak napisałem że sąsiad ale mieszka 10 domów dalej. To jak mówisz że nie uzyska się pozwolenia na budowę bez warunków przyłącza od ZE to czyli musi je mieć i trzeba wykonać przyłącze do odbioru tak jak w warunkach i tyle.
    tyqva
    Level 32  
    fazerr23 wrote:
    ...To jak mówisz że nie uzyska się pozwolenia na budowę ....
    Nic o tym nie pisałem.
    pawciu-85
    Level 21  
    Nie musi wykonywać żadnego przyłącza. Może zasilić ze starego domu jeśli stan instalacji i przyłącza w starym domu na to pozwala.
    Po warunki idziesz do ZE z pozwoleniem na budowę a nie z warunkami po pozwolenie. A przy przekazaniu budynku do użytkowania wystarczy komplet pomiarów i zaświadczenie od elektryka ze instalacja może zostać przekazana do eksploatacji. Nikogo nie interesuje czy masz nowe przyłącze czy zasilasz nowy budynek ze starego.
    Zbędne usunąłem[T.M.]
    fazerr23
    Level 7  
    I to jest konkretna odpowiedź. A nie pytania retoryczne czy sąsiad ma zamiar się kiedykolwiek wprowadzać do nowego domu... tylko tak jak wstawiłem zdjęcie w projekcie jest że zasilanie pójdzie z ulicy nowe i czy przy odbiorze nie będzie problemu że przyłącze nie jest wykonane według projektu ? Po prostu nie znam się i nie wiem czy przy inwentaryzacji powykonawczej stwierdzą że wykonane niezgodne z projektem.
  • Helpful post
    pawciu-85
    Level 21  
    Nie będzie. Bo nikt tego nie będzie weryfikował skąd ten budynek jest zasilany. Nie masz obowiązku wykonywania wszystkich instalacji z projektu.
    fazerr23
    Level 7  
    Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź.
    leonov
    Level 42  
    fazerr23 wrote:
    Sąsiad mówi, że nie będzie robił nowego przyłącza elektrycznego, tylko poprowadzi przewód od starego domu
    A za prąd, kto będzie płacił ? Jak sąsiad będzie się rozliczał z ZE ? Jaki przydział mocy masz obecnie, czy razem z sąsiadem "zmieścicie" się w nim?
    fazerr23
    Level 7  
    Chyba się nie rozumiemy... Cała działka jest sąsiada, obydwa domy są jego. Po prostu bo zakończeniu budowy domu ma zamiar przeprowadzić się do nowego domu a stary wykorzystywać jako np pomieszczenie gospodarcze.
    leonov
    Level 42  
    To zmienia postać rzeczy. Zmyliło mnie ...
    fazerr23 wrote:
    M1 to stary budynek, w którym obecnie zamieszkuję
    Można było napisać, że M1 to stary dom sąsiada z którego przeniesie się do nowego. ;-)
    fazerr23
    Level 7  
    Faktycznie moja wina miało być ,,e,, :D