logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron T710 BH - migotanie obrazu, możliwe przyczyny i rozwiązania?

krzyslk 27 Lis 2005 23:41 4164 4
REKLAMA
  • #1 2032836
    krzyslk
    Poziom 2  
    Witam,rok temu kupilem monitor ,zaraz od poczatku obraz falowal oraz migal (raz mniej raz wiecej a niekiedy wcale ,) .dwa razy byl w naprawie gdzie nic nie stwirdzono ,,zmienilem karte gr i dalej to samo ,sterowniki tez nie pomogly ,,,przyczyna migania ?? (ustawienia 1024/768 czest ods 85 hz) a czy przyczyna moze byc np nie stale napiecie prądu (wada instalaci elektr ) czy np jakiegos podzespolu z komp .. dzieki za wszystkie odp .. (w serwisie zekomo poprawiali zimne luty nakineskopie)
  • REKLAMA
  • #2 2033158
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A czy Mośesz dokładnie opisać jak to migotanie wygląda, w jakich odstępach czasu następuje (czy np. jest reg. czy też nie).
    Pozdrawiam.
    ps.
    Coś mi się wydaje, że zimne luty ale na chassis.
  • REKLAMA
  • #3 2033192
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Może być uszkodzenie w układzie rozmagnesowania kineskopu monitora. Czy przy migotaniu wygina lekko obraz i czy miga kolor(nieregularne migajace plamy kolorowe na kineskopie). Jeżeli, przerwa w druku to wystarczy po zdemontowaniu postukać lekko w płytę drukowaną drewienkiem lub uchwytem niewielkego wkrętaka- migotanie nasili się. Jeżeli masz oscyloskop to można sprawdzić poziom zakłóceń pochodzących z sieci. Na głównym elektrolicie po stronie "gorącej" przetwornicy(287 do 315 V) zakłócenia nie powinny przekraczać 5 V(zmiennego) przy czym nie jest sinusoida- zakłócenia są bardziej podobne do piły.
    Jeżeli wygina obraz przy migotaniu - firanka co kilka linii z boków obrazu to będzie uszkodzenie elektrolitu po wtórnej stronie trafo przetwornicy.
    Ja, żeby szybko sprawdzić czy zakłócenia pochodzą z sieci stawiam z tyłu monitorów wentylatorek na 220 V (typu "Zefir" lub podobny byle na 220 V) i wtedy już wiem, że zakłócenia pochodzą z sieci- obraz wtedy faluje mocniej i miga. Dalej należy postępować jak wyżej.
    A przed wszystkim spróbuj ustawić częstotliwość odświeżania monitora na wyższą. Przy zbyt małej częstotliwości, wyraźnie widoczne jest migotanie obrazu.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia w usunięciu usterki.
  • REKLAMA
  • #4 2033762
    krzyslk
    Poziom 2  
    witam ,, migotanie wystepuje nie reg , a wyglada to jak w czasie rozmagnesowania monitora ,( najwiekszej fazie migotania zauwazylem ze obraz jest rozmazany ,a najwiecej po bokach ) co jeszcze zauw to ze z rana i w nocy nie migota czyli przypadek albo zeczywiscie cos z prądem ,nie ma tez wpywu czas uzywania monitora (odswiezanie mam na full ) thx za odp
  • #5 2033957
    noe1
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Czytałem twoją odpowieź. Tak na dobra sprawę nie mam prawie nic do dodania do mojej poprzedniej odpowiedzi. Może jeżeli masz możliwość pozostawienia monitora bezx Obudowy plastikowej podczas używania go (pod warunkiem, że nie mają dostepu dzieci). To spróbuj wyłączyć cewki rozmagnesowujące i przy dłuzszej eksploatacji sprawdź cz dzieje sie to samo. Pozdrawiam .
REKLAMA