Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyj±tek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że ogl±dasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sony GDM 500, Powielacz 1kV

marmro 28 Lis 2005 17:26 966 4
  • #1 28 Lis 2005 17:26
    marmro
    Poziom 2  

    Witam!
    Zasilanie 200V
    Klucz na FET (2SJ449 sterowany z PIN Drive) i bipolar NPN (2SC5047 - H Out, sterowany z H Drive)
    W/G tabelki serwisowej na kolektorze powinno byc srednio ca 41V a jest ca 130V
    FETi bipolar wydaja sie byc sprawne, ten ostatni ma
    żałosne beta, ale to typowe, Napiecie na G3 wydaje się być OK (kontrast, jasność jest OK. Nie mierzylem czy jest dokładnie 1kV, bo nie mam pod ręka przyrzadu o takim zakresie).
    Czy tak znaczny "offset" może mieć wplyw na zakłocenia liniowości H i V? (bo to z tym mam główny kłopot)

    0 4
  • #3 29 Lis 2005 13:53
    marmro
    Poziom 2  

    Witam!
    Dzięki za zainteresowanie.
    Po przejrzeniu płyty deflektora, tylko napęcie na C 2SC5047 jest ~3x wyzsze niż powinno. Oczywiscie zamiast 1kV, na G3 idzie 1,3kV.
    Na power-amp i cewkacn H w zwiazku z w/w jest
    "offset" ~131V zamiast ~41V.
    Wszystko inne raczej w normie.
    2SC5047 wylutowałem i sprawdalem wszystkie złacza, wygląda na sprawny (poza żałosnym beta, ale "ten typ tak ma")
    Wygląda na to jakby był zbyt krótko właczony.
    Narazie nie stwierdzilem usterek w driverze. Muszę
    sprawdzic oscyloskopem co sie tam dzieje oraz na cewkach odchylania.
    Do CXA43Q jeszce nie dojechalem. - Gdyby sie okazało ze to on daje jakies wąskie szpilki na HSOUT, to chyba wymiana jest nieopłacalna.
    Może dało by sie jakoś wzmocnić i ewentualnie poszerzyc impuls sterujacy 2SC5047 kombinujac cos z H-driverem
    Szkoda monitora, bo pięlnie działał Padło odchylanie, nagle w czasie normalnej pracy. Obraz sie zaweził i pofalował po bokach, procz tego "strzepi", Pofalowanie nie jest skutkiem tętnień z zasilacza (nie jest regularne). W prawym dolnym rogu
    ampl. odch. poziom jest mniejsza.
    W pionie jest nieliniowy. N.p. Napis "Check video cable" zamiast w centrum, wyswietla się w 1/3 od dołu i lekko dryfuje wokol tego polożenia.
    Sygnał z PC ma dobre kolory, jaskrawość i kontrast.
    Po uruchomieniu w trybie testowym, biały ekran na cała szerokosc z licznymi smugami poziomymi.
    Trudno to opisac. Diody led w trybie testowym swiecą naprzemiennie zielono / zolto - (nie pomaranczowo)
    Jeszcze ciekawostka: bez sygnalu nie przechodzi do stand-by.
    BTW: Są jakieś niedrogie (może nowszej generacji) zmienniki do 2SC5047?
    Cały czas jeszcze mam nadzieje ze to padł (nie do konca) ten tranzystor..

    0
  • #4 30 Lis 2005 09:38
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cze¶ć.
    Objawy wskazuj± na CXA... - drogo - ok 200zł. Niestety to chyba przypadło¶ć Sony i to nie tylko w GDM 500.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 30 Lis 2005 18:26
    marmro
    Poziom 2  

    Sygnały sterujące PINDRV i HDriver wysyła CXA2044M (SyncProcess) 28 pins
    Czy to ten miałeś na myśli, czy CXA2043Q (Deflection Process) 48 pins?

    Czy ktoś próbował (w przypadku uszkodzenia wyjścia) "podciagać" sygnał procka rezystorem do +5 lub masy (w zaleznosci od rodzaju defektu)?
    Mi się udawało kilkukrotnie ożywic w ten sposób padniete wyjscia (ale w innego rodzaju sprzęcie)

    0