Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem ze switchem? a może z kablami?

m-sacek 28 Lis 2005 22:48 888 5
  • #1 28 Lis 2005 22:48
    m-sacek
    Poziom 9  

    Witam.
    Przydarzyła mi się ostatnio następująca przykra przygoda:
    W związku z tym, że liczba komputerów w mojej siedzibie zaczęła w porywach przekraczać 2, postanowiłem 'przesiąść się' z kabla krosowanego na switcha.
    W tym celu zakupiłem powyższe urządzenie oraz 2 niekrosowane kable. Kupiłem, podłączyłem, i... nie zadziałało. Komputery się nie wdziały (nie pingowały), choć switch wyglądał na sprawnego; przynajmniej jeśli sądzić po zewnętrznych objawach, czyli diodach. Stąd moje:

    Pytanie 1. Czy przy zmianie połączenia dwóch hostów sieci LAN z kabla na switcha należy coś zmienić lub uściślić w ich konfiguracji?

    Innym potencjalną przyczyną widzę w kablach. Oględnie pisząc: nie jestem przekonany, co do kompetencji ich wytwórców. Tj. mam na myśli tych, co zakładali końcówki RJ45. Koleś, zagadnięty, zapewnił mnie, że kabel jest zgodny ze 'standardem B', ale wygląda na to, że chłopaki przy robieniu końcówek patrzyli od strony clipa, no i zupełnie arbitralnie potraktowali kolejność żyłek w obrębie jednego koloru. W efekcie mam: b-b, b, z, n, b-n, b-z, b-p, p.
    Ze standardami jest to oczywiście niezgodle, ale:

    Pytanie 2. Czy taka jak wyżej (nieprawidłowa) kolejność żyłek w końcówkach kabla może być przyczyną niedziałania sieci?

    Dodam, że same kable raczej nie są uszkodzone mechanicznie - koleś je przy mnie sprawdził - sygnały przechodziły.
    Co do switcha - jest to produkt firmy Lantech, z 5 gniazdami.

    Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

    0 5
  • #2 28 Lis 2005 23:50
    LEM
    Poziom 33  

    Zacznij od kabli. Norma musi być zachowana inaczej moze nie działać .... a co za tym idzie nie masz zadnego punktu zaczepienia do poszukiwania ewentualnych dakszych problemów.

    Konfiguracja komputerów, to juz drugorzędna sprawa. Najważniejsze, żeby sie komputery "fizycznie zobaczyły" czyli zeby sie pozapalały diody zarówno na switchu jak i na kartach sieciowych.

    P.S.

    Kabel łączący komputer do urządzenia aktywnego sieci, powinien mieć zaciśnięte obie wtyczki zgodnie z normą EIA/TIA 568B, a więc: biało-pomarańczowy, pomarańczowy, biało-zielony, niebieski, biało-niebieski, zielony, biało-brązowy, brązowy (kolory podane przy ułożeniu wtyczki kablem do siebie, zatrzaskiem do dołu i licząc od lewej strony - zresztą było juz o tym na forum).

    0
  • #3 29 Lis 2005 19:32
    elektryk
    Poziom 42  

    LEM napisał:
    Zacznij od kabli. Norma musi być zachowana inaczej moze nie działać .... a co za tym idzie nie masz zadnego punktu zaczepienia do poszukiwania ewentualnych dakszych problemów.
    Kable kablami, ale podana wyżej sekwencja nie musi być zgodna z normą, ale jest całkowicie poprawna i powinna zadziałać.

    0
  • #4 29 Lis 2005 22:17
    wmp
    Poziom 2  

    Odpowiedz na pytanie 1: NIE

    Najpredzej to kable ale jak nie to:
    - Sprobuj innych portow przelacznika (zobacz czy zapalaja sie diody jezeli masz)
    - zobacz czy wstaje karta na obu komputerach (polecenie ipconfig czy winipcg w zaleznosci od systemu win)

    i napisz jaki efekt

    btw: co to za switch ?

    0
  • #5 30 Lis 2005 00:41
    m-sacek
    Poziom 9  

    Dzięki za precyzyjną odpowiedź na 1. pytanie.
    Innych portów próbowałem; efekt ten sam (diody ślicznie mrugają, sieć nie działa).
    Co do kart - cóż, w tej chwili wróciłem do krosa i działają bez zarzutu (niczego w międzyczasie nie zmieniałem); aktualnie oddałem tego switcha to przetestowania, ale jestem pewien, że interfejsy sieciowe się podnosiły; z resztą każdy z kompów pingował sam siebie wg IP konfiguracji tych interfejsów.

    Najbardziej intryguje mnie kwestia tej kolejności żyłek.
    Kiedyś natknąłem się na posta, z którego wynikało, że muszą być koniecznie umieszczane 'na przemian' - paskowane i jednolite; autor wspomniał coś oględnie o 'polaryzacji'. Z kolei elektryk pisze, że ta sekwencja powinna działać...
    Cóż, ja się nie znam, więc pozostaje mi pytać...

    Co do tego switcha - jak napisałem - Lantech, 5 portów. Instrukcję obsługi ze szczegółowymi parametrami oddałem razem z urządzeniem, więc nie mogę w tej chwili podać.

    0
  • #6 30 Lis 2005 04:09
    forestx
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przy nieprawidłowo "zarobionych" kablach (norma niezachowana) - może działac, ale nie musi - przy długości kilkadziesiąt metrów na pewno będzie działać wolniej
    Sugeruje na "sztywno" wpisać w ustawieniach sieci adresy IP i maski, można wtedy spróbować "pinga"
    Czy to są takie same systemy- często spotykam sie z problemem przy łaczeniu 98 i np. XP

    Napisz jeszcze jakie masz sieciówki.

    #walka do końca, nie format#

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo