logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tryb fault w końcówce mocy t.amp TSA 4000: zniekształcenia dźwięku w głośniku B&C 15NW100

The twins 27 Paź 2023 11:46 489 6
REKLAMA
  • #1 20787704
    The twins
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, mam pewien kłopot z końcówką mocy t.amp TSA 4000. Koncówka wchodzi w tryb fault po czasie okolo 3-5 minut. Nie ma znaczenia czy jest obciążona czy nie. Wcześniej zauważyłem , że dzwięk z głośnika B&C 15NW100 był zniekształcony. Coś na dzwięk dobrze przesilonego i to odrazu od najmniejszej glosności. Koncówka uzytkowana byla umiarkowanie pod wzgledem mocy , w trybie mostka na jednym subbasie. Dla sprawdzenie podłączyłem inna koncówke i takze odsluch byl jak by byl przesilony. Nastepnie pominąłem crossover i juz nie bylo zniekszatalcen, no to znowu podłaczyłem pierwszą koncówke pod wszystko i tu ciekawostka: koncowka znow wywalila fault ale dzwiek byl juz normalny w sensie taki jak byc powinien. Sądze ze wina jest w koncowce ale zastanawia mnie czemu na podmienionej koncowce bylo najpierw harczenie a po rozpieciu i podpieciu calego racka to ustąpiło. Mogło inne urzadzenie uszkodzic cos w koncowce? W racku mam mixer, crossover,i equalizer. Czy jest możliwe że cewka glosnika gdyby byla zwarta rozłączała by koncówke? Proszę o jakieś wskazówki co posprawdzać , może ktoś zmagał się z podobnym zachowaniem sprzetu?
  • REKLAMA
  • #2 20787832
    audio-m
    Poziom 21  
    Ocena: 86

Na pewno do sprawdzenia głośnik, przynajmniej fizyczna rezystancja omomierzem i mechanicznie. "Zwarta" cewka mogła też uszkodzić końcówkę.

The twins napisał:
    Końcówka użytkowana była umiarkowanie pod względem mocy, w trybie mostka na jednym subbasie.

Odważne stwierdzenie jak na taką końcówkę i tylko jeden głośnik 1000W RMS. Mam nadzieję, że nominalnie głośnik ma 8 ohm, a nie 4 ohm...
  • REKLAMA
  • #3 20787866
    The twins
    Poziom 6  
    Głosnik 8Ohm. W prawdzie głośnik był regenerowany ale nie ze względu na cewke. Stracił osiowość (tak wiem bardzo rzadki przypadek w tym modelu) a jednak :/ zostal naprawiony i działa.
  • #4 20788552
    audio-m
    Poziom 21  
    The twins napisał:
    Stracił osiowość (tak wiem bardzo rzadki przypadek w tym modelu)

A jeszcze rzadszy przypadek aby taką naprawe nazwać fachową, bez wymiany na nowy Recone Kit z B&C.
  • REKLAMA
  • #5 20788602
    The twins
    Poziom 6  
    Wybacz ale podwazasz 40letni staz czlowieka ktory taka naprawe wykonal. Tak jak napisalem glosnik po naprawie dziala bez zarzutu. Reckonkit nie byl tu konieczny poniewaz cewka nie byla w zadnym stopniu uszkodzona. Prosze nie zmieniajmy tematu. Temat dotyczy koncowki mocy , ktora przy pracy bez podlaczania glosnika wchodzi w tryb fault po okolo 3 minutach. Inna koncowka pod tym.samym glosnikiem pracuje bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #6 20789470
    audio-m
    Poziom 21  
    Nie ma znaczenia czy ma nawet 100lat doświadzczenia, bo taki głosnik w przypadku skoszenia centrowania cewki ( czyli jednym słowem ocierania o nadbiegunnik ) nie naprawia się na zasadzie wycięcia cewki i wklejenia jej z powrotem! Ale jak uważasz innaczej to Twoja sprawa.
    Druga rzecz, w pierwszym poscie podałeś sprzeczne informacje o pracy głośnika. Jak dla mnie ten głośnik może miec udział w całym tym zajściu, ale ty szukasz gotowej odpowiedzi w naprawie uszkodzenia koncówki i nie bierzesz pod uwagę skąd ta usterka, A nawet nie raczyłeś sprawdzić zwykłym omomierzem cewki tego głośnika...
    Kończę i znikam - skoro odbiegam od tematu :)
  • #7 20799398
    The twins
    Poziom 6  
    A wiec tak rezystancja glosnika wynosi 5,5 Ohm wiec raczej w normie. Otworzylem.te koncowke i odkurzylem(nie byla bardzo zakurzona) natomiast zauwazylem ze na jednym.z kanalow tym po prawej stronie patrzac od przodu koncowki na srebrnej listwie(wybaczcie nie wiem jak sie ona nazywa)pierwszy tranzystor od strony panelu potencjometrow nie byl wcale przylutowany, dwupinowy. Przylutowalem go i poki co koncowka od godziny dziala bez zarzutu. Niezla zagadka...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z końcówką mocy t.amp TSA 4000, która wchodzi w tryb fault po 3-5 minutach pracy, niezależnie od obciążenia. Zauważono zniekształcenia dźwięku w głośniku B&C 15NW100, które ustąpiły po odłączeniu crossovera. Po sprawdzeniu głośnika, który ma rezystancję 5,5 Ohm, użytkownik odkrył, że jeden z tranzystorów w końcówce nie był przylutowany. Po jego przylutowaniu końcówka działa poprawnie. Dyskusja dotyczy również możliwości uszkodzenia końcówki przez głośnik oraz jakości naprawy głośnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA