logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana kół zimowych pomiędzy Nissan Almera II a Skoda Fabia III: Profil 60 vs 65

Verona 03 Lis 2023 18:47 900 12
REKLAMA
  • #1 20798335
    Verona
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Mam auta Nissan Almera II z oponami 185/65/R15 oraz Skoda Fabia III z oponami 185/60/R15. Więc koła prawie takie same, ale jednak prawie może robić wielką różnicę. Różni się profil 60 vs 65. Chciałbym przełożyć koła zimowe (felgi stalowe z oponą, nie samą oponę) z Fabii do Almery. Rozmiar ten jednak nie widnieje na żadnych listach dla Almery które sprawdzam. Szukam po necie czy taka zamiana na niefabryczny rozmiar jest dopuszczalna ale znajduję sprzeczne informacje (bo tych parametrów jest kilka, a mi chodzi konkretnie o profil 60 vs 65, i ja też NIE chcę zmieniać rozmiaru opon na niepasujących felgach o czym większość artykułów jest). Mogę więc taki myk z podmianą kół zrobić?

Edit: Rozwiązanie. Nie mogę tego zrobić, ale nie przez rozmiar opony a inną felgę ;) Taki motoryzacyjny plot twist.
  • REKLAMA
  • #2 20798353
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3659
    Szerokość opony jest ta sama, zmieni się średnica. Generalnie nie powinno się zakładać innych opon, niż zaleca producent. W końcu homologacja pojazdu obejmuje tylko przewidziane rozmiary.
  • #3 20798385
    Verona
    Poziom 23  
    balonika3 napisał:
    Szerokość opony jest ta sama, zmieni się średnica. Generalnie nie powinno się zakładać innych opon, niż zaleca producent. W końcu homologacja pojazdu obejmuje tylko przewidziane rozmiary.

O tym czytałem, że nie powinno, że w zależności od kraju dopuszcza się różnice itd. Ale właśnie - jak to u nas. Nie powinno czy nie można, bo to różnica :) Czytam o tym że potencjalnie mogę mieć gorsze osiągi czy też utratę gwarancji. Mówimy o 20 letnim aucie które robi jako drugie zapasowe w rodzinie by podjechać np. do spożywczaka czy odebrać dzieciaki, nie na tor czy podróż autostradą przez kraj. Dlatego chcę "dojechać" zimówki z Fabii w której będę montował nowe całoroczne i na zimówkach zostało jej jeszcze bieżnika.
  • Pomocny post
    #4 20798405
    balonika3
    Poziom 43  
    Różnica jest minimalna, na felgę będzie pasować i pewnie nawet nie odczujesz zmiany w czasie jazdy. Ale jak (nie daj Boże) spowodujesz wypadek, to nie ma gwarancji, że rzeczoznawca ubezpieczyciela nie dopatrzy się, że dokonałeś zmian w pojeździe niezgodnych z homologacją i... no właśnie. Dlatego nie odpowiem Ci wprost, co masz zrobić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20798454
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20798495
    balonika3
    Poziom 43  
    emarcus napisał:
    Z pewnością ta róznica nie zaważy na "zarobieniu" mandatu z tytułu niezgodności z 'HOMO-KOMO-COLACJĄ'.
    Tu nie chodzi o mandat. Chodzi o szukanie dziury w poważniejszych sytuacjach. I tu może już być różnie.
  • #7 20798560
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3601
    balonika3 napisał:
    Ale jak (nie daj Boże) spowodujesz wypadek, to nie ma gwarancji, że rzeczoznawca ubezpieczyciela nie dopatrzy się, że dokonałeś zmian w pojeździe niezgodnych z homologacją

I to niestety musisz mieć również na uwadze.
  • #8 20799422
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 20799466
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Verona napisał:
    Nie powinno czy nie można, bo to różnica

Nie można. Pomijając homologację to choćby przepis mówiący o zakazie ingerencji we wskazania drogomierza robi z tego przestępstwo.
  • #10 20799556
    balonika3
    Poziom 43  
    emarcus napisał:
    Zamiana opon na zimowe z minimalnie (!) różniącymi się i nie wiele znaczącymi wymiarami opon, nie będzie miało wpływu na orzeczenie niezgoności z oryginalną HOMOLOGACJĄ i nie będzie powodem jej ponowienia!
    Ile to jest minimalnie? Ale według przepisów!
    W każdej instrukcji samochodu jest jak byk napisane, jakie rozmiary opon można stosować.
  • Pomocny post
    #11 20799675
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Verona napisał:
    Mam auta Nissan Almera II z oponami 185/65/R15 oraz Skoda Fabia III z oponami 185/60/R15. Więc koła prawie takie same, ale jednak prawie może robić wielką różnicę. Różni się profil 60 vs 65. Chciałbym przełożyć koła zimowe (felgi stalowe z oponą, nie samą oponę) z Fabii do Almery.

A jak chcesz to zrobić skoro w nissanie rozstaw srób jest całkiem nieVWagenowski 4x114,3?
  • REKLAMA
  • #12 20801193
    Verona
    Poziom 23  
    strucel napisał:
    A jak chcesz to zrobić skoro w nissanie rozstaw srób jest całkiem nieVWagenowski 4x114,3?

Nawet o tym nie myślałem. Byłem pewien że jest jeden standard, i zwykła felga pasuje do każdego samochodu a nie per marka. Jeżeli jest inaczej, to to chyba zamyka temat, no może po za faktycznie założeniem opon na stare felgi z nissana.
  • Pomocny post
    #13 20801336
    M.R-V4
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Verona napisał:
    Byłem pewien że jest jeden standard, i zwykła felga pasuje do każdego samochodu a nie per marka.

Oczywiście, że nie. Podstawowe wymiary felgi to jej średnica, szerokość, odsadzenie czyli ET, rozstaw i ilość otworów montażowych no i średnica otworu centrującego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zamianę kół zimowych pomiędzy Nissanem Almera II a Skodą Fabia III, gdzie różnica polega na profilu opon (60 vs 65). Chociaż rozmiar opon jest podobny (185/65/R15 w Almery i 185/60/R15 w Fabii), pojawiają się wątpliwości dotyczące homologacji i bezpieczeństwa. Wiele odpowiedzi wskazuje, że zmiana opon na niefabryczne rozmiary może prowadzić do problemów z ubezpieczeniem w przypadku wypadku, a także wpływać na wskazania drogomierza. Dodatkowo, różnice w rozstawie śrub między markami (4x114,3 dla Nissana) uniemożliwiają fizyczną zamianę felg. Ostatecznie użytkownik stwierdza, że nie może dokonać zamiany, ale rozważa użycie opon na oryginalnych felgach Nissana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA