Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pomiary mocy elektrycznej - problem

ePeter1234 29 Nov 2005 15:34 1352 4
Testo
    ePeter1234
    Level 18  
    Witam!!!
    Mam do zrobienia sprawozdanie z metrologi tytuł jak w temacie. Wszystko jest prawie gotowe tylko brakuje mi policzonych niepewności i mocy w obwodzie trójfazowym czteroprzewodowym z nastawą. Zamieszczam rysunek i tabelkę z winikami. Może ktoś będzie wiedział co z tym dalej zrobić. Za pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam Piotrek
  • Testo
    Aleksander_01
    Level 42  
    Witam
    W pierwszym przypadku masz przekładnię równą 20, czyli otrzymany odczyt z watomierza mnożysz przez 20, otrzymany wynik to 430 W w fazie mierzonej.
    Drugi przykład to przekladnia równa 2, moc rzeczywista to 21 W.
    W trzecim przekładnia równa 2/5, czyli 620*2/5 =288 W.
    Pozdrawiam
  • Testo
    MKKJ
    Level 14  
    [quote="ePeter1234"]brakuje mi policzonych niepewności

Co do tego punktu to musisz mieć dane dotyczące przyrządów. Tj.: klasę przyrządów oraz ich zakresy przy pomiarach.
    ePeter1234
    Level 18  
    Dzięki panowie za pomoc. Już wiem jak policzyć moc, ale dalej niewiem jak policzyć niepewność. Na rysunku jest błąd tam gdzie jest napisane "błąd watomierza'' powinno być klasa watomierza 0,5, a klasa nastawy to 0,2.
    MKKJ
    Level 14  
    Ja policzyłbvym to następująco (ale nie jestem pewien bo dochodzi tu przekładnik prądowy który wnosi również jakiś błąd pomiaru kwestia tylko czy na przekładniku było napisane ile ten błąd wynosi)

I tak koplejno Niepewność bezwzględna i względna: