Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor LCD bez zasilacza.

Master_H 29 Lis 2005 20:36 3608 30
  • #1 29 Lis 2005 20:36
    Master_H
    Poziom 9  

    Dostałem od kumpla LCD ale bez zasilacza. Z tyłu pisze 12V 2.7A. Podłączyłem go pod zwykły stary zasilacz AT. Na zasilaczu jest że ma on 12V 9A. Według mojej nikłej wiedzy powinno to działać. Zaświeca sie podświetlanie na chwilke pokazując nazwe firmy. I gaśnie.. obraz jest ale baardzo ciemny.. tak jak by nie było podświetlenia. Kumpel twierdzi że LCD powinien być OK. Poradźcie czy moze to byc wina zasilacza.. sprawdzane na 2 różnych ATkach.. efekt dokładnie taki sam.

    Pozdrawiam i prosze o szybką odpowiedź,
    Master_H

    Dodano po 46 [minuty]:

    Doszła mnie jeszcze taka myśl.. hmm.. czy ma jakies znaczenie że zasilacz z kompa jest impulsowy ?? O ile dobrze mysle to zasilacz do LCDka tez jest impulsowy !?!?!

  • #2 29 Lis 2005 20:41
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Problem leży w LCD a nie w zasilaczu. Należałoby sprawdzić inwerter zasilający świetlówki.

  • #3 29 Lis 2005 21:47
    Master_H
    Poziom 9  

    Czyli moge byc 100% pewny ze to wina LCDka nie zasilacza ??

    Dodano po 6 [minuty]:

    Connor MacLeod napisał:
    Problem leży w LCD a nie w zasilaczu. Należałoby sprawdzić inwerter zasilający świetlówki.


    ale co jest dziwne.. napis firmy na początku swieci jakies 3 sekundy.. znika.. no i razem z nim znika podswietlanie.. czyli jednak podświetla :| a co jeszcze dziwniejsze.. te rozbłyśnięcie się na koniec :|

    Dodano po 1 [minuty]:

    aaa.. jeszcze jedna sprawa.. czy jest szansa ze ten problem z podświetlaniem moze miec wpływ na dalsze działanie monitora.. chodzi mi o to czy moze byc przyczyna w elektronice samej matrycy czy to na 100% jeśli juz to swietlówka.

    Dodano po 24 [minuty]:

    A TERAZ ZGŁUPIAŁEM !!!

    Podłączyłem go bezpośrednio do mojego 400W ATXa. Oczywiście wyłączyłem kopa.. podłączyłem go do tegoż ATXa.. włączam.. i co ?? Działa.. tylko ze po ekranie biegną sobie takie jakby paski.. cos jakby przylożyć lutownice do kineskopu.. takie ciemniejsze z góry na dół.. i co państwo na to ?? Czy istnieje szansa na zmajstrowanie jakiegos zasilacza do tego.. czy od razu lepiej kupic jakis specjalnie do LCDków na allegro ??

    Dodano po 3 [minuty]:

    KOLEJNA CIEKAWOSTKA.

    Przy max brightnesie.. paseczki z dyzych i grybych robią sie cieniutkie i praktycznie niewidoczen.. trzeba sie dobrze przypatrzeć..

  • #4 29 Lis 2005 23:09
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Rozkręć go i sprawdź stan połączeń i taśm. Przyjrzyj się czy nie wylały elektrolity.

  • #5 30 Lis 2005 10:10
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    Najpierw wyłączał się inwerter, potem zniekształcenia obrazu. Proponuję zastosować odpowiedni zasilacz.
    Spotkałem się z tym, że nieoryginalny zasilacz wyłącza inwerter.
    Zakłócenia na obrazie zdają sie potwierdzać tą diagnozę.

  • #6 30 Lis 2005 11:00
    kazmod
    Poziom 21  

    A nie masz ty pod reka jakiegos akumulatora samochodowego. Nie ma lepszego zrodla do sprawdzenia jak aku.
    Pozdro. Kazik

  • #7 30 Lis 2005 14:18
    Master_H
    Poziom 9  

    No własnie wczoraj kolega proponawoł mi prostownik.. co wy na to. Wiecie.. troche mnie to przeraziło podpiąc moj mały.. delikatny LCD pod wielkie warczące pudło. No nic.. skoro tak radzicie.. spobuje akuś.

  • #8 30 Lis 2005 14:31
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    Prostownik? Nie ma nic gorszego.
    Akumulator może być, ale ostrożnie.

  • #9 30 Lis 2005 16:04
    Qdlaty78
    Poziom 12  

    Jeeeezu chłopaki! Prostownik? Akumulator? moze jeszcze ogniwo słoneczne? Ze zwyklego zasilacza do AT-ki powinno działać! Tylko tam w złączce jest taki kabelek, w AT chyba pomarańczowy, w ATX zielony. A imie jego PG (Power Good) on musi być zwarty do masy, inaczej zaden zasilacz od kompa nie ruszy.. Warto jest tez pod 5V takiego zasilacza podlaczyć zarówke 12V/45W jako obciązenie - LCD to małe obciązenie i napiecia mogą zwariować..
    Pozdrawiam

  • #10 30 Lis 2005 16:58
    Master_H
    Poziom 9  

    ee.. chyba nie bardzo rozumiem.. mógłbyś wytłumaczyć tą akcje jeszcze raz z tym kablem.. sprawa wygląda tak jak opisałem.. stary AT - nie rusza podświetlanie.. nowy ATX 400W rusza ale lecą jakies dziwne paski.. wiec nie rozumiem dlaczego piszesz ze nie "zaden zasilacz nie ruszy".

    Prosze o dokładniejsze opisanie jaki kabez z czym zewrzeć.. i po co ??

    z góry dziekuje.

    Dodano po 22 [minuty]:

    hmm.. tak sie zastanawiam.. czy jesli problemem był by ten PG to czy monitor wogole by odpalił ?? czy wogole nie dawał zadnych znaków zycia !!

    Przypadkiem byłem w sklepie elektronicznym.. pytałem gościa o sprawe.. zrobił rybkę.. cos tam dukał dukał.. stwierdził.. moze prąd jest źle przefiltrowany :| wytłumaczy mi to ktoś ??

  • #12 30 Lis 2005 17:17
    Master_H
    Poziom 9  

    nie chce testować w ciemno wiec poczekam na dokładniejszy opis tego PG.. i co to ma dać !! test na wentylatorze.. na tym ATku bez zwarcia wentylator 12V działa.. po zwarciu.. dalej działa ;) od strony wentyla nic sie nie zmieniło.. z podłączeniem LCDka poczekam na wiecej opinii lub na dokładniejsze wyjaśnienie sprawy przez Qudłatego87

    Dodano po 2 [minuty]:

    HenryK3 napisał:
    O uruchomieniu zasilacza masz tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic316154.html


    ale niestety nic mi to nie daje.. AT odpala sie tak czy tak - tyle ze nie działa podświetlanie.. nie musi byc przy nim komputera !! wiec nic mi to nie daje.. a na ATXie pod kompem leca te paski więc tak czy tak działa niepoprawnie!!

    Dodano po 1 [minuty]:

    więc jeśli to PG ma dawać w ATXie to ze odpali sie on bez kompa to nie daje mi to absolutnie nic :|

    Dodano po 2 [minuty]:

    zakręciłem się.. tam zwarto P.On a nie PG.. wiec dalej nie wiem co daje to PG.

    POMOCY !!

  • #13 30 Lis 2005 18:06
    HenryK3
    Poziom 26  

    PG daje w ATX podtrzymanie napięcia, w Twoim przypadku wystarczy P.On cały czas zwarty.
    Nie wiem jak jest w AT, sprawdź czy po załączeniu wyłącznikiem jest cały czas napięcie, być może jest tylko na chwilę i zanika po braku sygnału z płyty gł.
    Zasilacz komputerowy ma dużą moc i jego awaria (za wysokie napięcie) może być tragiczne dla monotora..

  • #14 30 Lis 2005 19:20
    Master_H
    Poziom 9  

    w zasilaczach AT o ile mi wiadomo nie trzeba nic kombinowac. Poprostu po włączeniu przełącznika jest napięcie i tyle. Nie taz juz tak podłanczalem CD-Rom z audio i działał. Niemniej jednak próbowałem zewrzeć PG do masy - bez efektu.

  • #15 30 Lis 2005 19:59
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Po co kombinujecie z tymi zasilaczami? Nie ma znaczenia czy to AT czy ATX - oba są impulsowe i mają większy zapas mocy niż wymaga tego ten LCD. Skoro masz z niego stabilne napięcie +12V to w zupełności wystarcza. Skoro LCD ma problemy po podłączeniu 12V to trzeby by go w końcu rozkręcić i zobaczyć co się dzieje w srodku po podłączeniu napięcia zewnętrznego. W zdecydowanej większości LCD do uruchomienia inwertera są potrzebne 3 kabelki: +12V, masa i +5V do startu inwertera. Dodatkow jest jeszcze pin sterowania jasnością, ale on może pozostać nie podłączony.

  • #16 30 Lis 2005 20:12
    Master_H
    Poziom 9  

    Nie chce go rozkręcać od tak.. hop siup.. bo jak narazie monitor nalezy do kumpla.. dostałem go do oglądnięcia - jesli dopasuje sobie do niego zasilacz i mi zadziała będzie mój. Kolejna sprawa.. kumpel na 100% twiedzi że LCDk chodził na jakims zasilaczu z innego LCDka tylko nie pamięta na jakim. Testował mu go jakis koleś. I podobno wszystko było OK.

    Jak narazie wstrzymam sie z rozkręcaniem i podpinaniem pod aku. Jutro mam nagraną wizyte z monitorem u znajomego który ma jakąś belinee a do niej zasilacz 12V5A. Sprawdze jak spisze sie na tym.

    Co do tych zasilaczy AT/ATX - martwi mnie sprawa tego jak to koles określił - "niefiltrowanego prądu czy napięcia" :|:|:| Co myslicie na ten temat ??

  • #17 01 Gru 2005 10:01
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów

    Proponuję nie słuchać bzdur na ten temat, a poszukać konkretnych informacji tu na froum lub w internecie. W dziale komputery hardware jest dość tematów odnośnie zasialaczy AT i ATX.
    Bo te opowieści nie podparte wiedzą to się odbywają na zasadzie: jedna baba drugiej babie...

  • #18 01 Gru 2005 10:31
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Qdlaty78 napisał:
    ...A imie jego PG (Power Good) on musi być zwarty do masy, inaczej zaden zasilacz od komputera nie ruszy...


    Witam,
    Radzę jednak poszukać na Elektrodzie, lub w necie do czego służy PG (Power Good) i nie zwierać do masy tego wyprowadzenia zasilacza...

    Mikippp

  • #19 01 Gru 2005 12:49
    Master_H
    Poziom 9  

    Testowałem.. to z PG nic nie daje.. przynajmniej w moim przypadku. A to że zasilacz nie dział bez zwarcia tego PG to juz ściema. Jak mówiłem zasilałem juz pare CD-Romów i kupe wentylatorów ze zwykłego ATka i nigdy nie miałem problemów.. nie wiedząc nawet ze cos takiegbo jak PG istnieje.

  • #20 01 Gru 2005 12:53
    Horzy
    Poziom 15  

    Witam. Teraz będe pisał na moim starym loginie.. przypomniałem sobie wreszcie chasło do maila na którym założyłem to konto :)

    Tak dla pełnego zrozumienia - Master_H to był mój tymczasowy nick - teraz będe pisał znow na Horzy.

    EDIT
    ----
    Własnie zostałem posądzony o "chwalenie sie drugim nickiem" OMGF. Niczym sie nie chwale.. poprostu pokombinowałem z pamięciom i przypomniałem sobie na czym zarejestrowane miałem to konto.. zrobiłem sobie przypominanie chasła i odzywakałem to konto na elektrodzie. Więc chce sobie wrócić do mojego konta - nie bede sie logował sepcjalnie na konto Master_H zeby cos tutaj napisać - a resztę elektrody na normalnym Horzy. No sorry. Jeszcze raz powatażam niczym sie nie chwale.. bo chyba nie ma czym. Każdy moze sobie założyc 30 kont jesli chce. A pisze ze to moje konto bo chce zeby była jasność że to ja załozyłem temat.

    Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych tematem, a szczególnie pana H :D

  • #21 01 Gru 2005 18:16
    dyduś
    Poziom 20  

    proszę czytać uważnie ---- tylko w ATX łączymy zielony z czarnym,
    bez tej operacji ATX nie wystartuje

  • #22 01 Gru 2005 19:33
    Horzy
    Poziom 15  

    OK. Jestem po teście na firmówce zasilaczu od Belinei 19". Parametry zasilacza - 12V 5A. Monitor wystartował normalnie.. działał normalnie.. testowany na różnych rozdzielczościach.. róznych ustawieniach jasnosci ITP.

    Czy ktoś ma jeszcze jakis pomysł na zasilacz do tego LCDka czy jednak będe zmuszony kupic zasilacz dedykowany własnie do monitorów LCD ??

  • #23 01 Gru 2005 20:30
    Qdlaty78
    Poziom 12  

    No dobra bije się w pierś, Podłączanie PG do czegokolwiek nie ma najmniejszego sensu.. Ale w ATX trzeba zielony do masy bo to go po prostu włącza. Jeśli pod oryginalnym 12V/5A działa to pod AT/ATX też powinno o ile ma na wyjściu faktycznie 12V..

  • #24 01 Gru 2005 20:47
    Horzy
    Poziom 15  

    Hehe.. nawet jesli ten głupi stary AT nie maiłby tych 12V i dlatego inwerter by sie nie zapalił.. to nie tłumaczy dlaczego po ekranie przy podłączonym ATXie leciały jakieś prążki. A na tym ATXie na 100% mam 12V.

  • #25 02 Gru 2005 17:36
    k4be
    Poziom 31  

    Jeśli w AT obciążąsz tylko 12V, to to napięcie mocno leci w dół. Podłącz ten monitor, a pod wyjście 5V dołącz jakąś dużą żarówkę samochodową (H4 ze spalonym przesłoniętym?)
    Zasilacz można przerobić żeby pracował bez tej żarówki, ale nie wiem czy to twój poziom.

  • #26 03 Gru 2005 10:21
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    Zasilacz 12V, 5A kosztuje 50zł.
    Myślę,że to najlepsze rozwiązanie. Bez kombinowania, cudowania. Estetycznie wygląda i co najważniejsze: masz pewność że nie uszkodzi Ci monitora.

  • #27 03 Gru 2005 13:10
    Horzy
    Poziom 15  

    k4be napisał:
    Jeśli w AT obciążąsz tylko 12V, to to napięcie mocno leci w dół. Podłącz ten monitor, a pod wyjście 5V dołącz jakąś dużą żarówkę samochodową (H4 ze spalonym przesłoniętym?)
    Zasilacz można przerobić żeby pracował bez tej żarówki, ale nie wiem czy to twój poziom.


    :D To definitywnie nie mój poziom.. ale luz.. nawet z żarówom dałbym sobie rade.. ale.. jak wytłumaczyć ze ATX na pełnym obciążeniu.. pracujący w kompie wywalał takie dziwne paski ?? Jakies zakłucania spowodowane własnie pracą elementów w kompie ??

    Czy zamiast tej żarówki mogę urzyć jakis inny odbiornik ?? jaki ?? Bo niestety nie dysponuje aktualnie żarówką :P

  • #28 03 Gru 2005 13:49
    k4be
    Poziom 31  

    np. rezystor 2,2om/3W, 1om/5W, cokowiek co dość mocno obciąży tą gałąź (tylko pamiętaj, że to w sumie marnowanie energii...)

  • #29 03 Gru 2005 13:50
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    Zasilacze w kompach nie są takie idealne.
    Jak myślisz, po co w gałęzi zasilania na płycie głównej w kompie siedzi spora ilość elektrolitów?
    Tak dla picu, czy może mają jakąś funkcję?
    Widziałeś może te elektrolity rozlane, wybrzuszone itp?
    Ja widziałem tego trochę. I niech któryś z elektroników powie, że nigdy nie widział takiego uszkodzenia w kompie.
    I jeszcze jedno pytanie: jak sądzisz, te elektrolity uszkodziły się same z siebie, czy może była jakaś przyczyna? I jaki ma związek z zasilaczem?
    Wnioski wyciągnij sam i rób jak uważasz.

  • #30 03 Gru 2005 14:06
    k4be
    Poziom 31  

    Przyczyny uszkodzenia elektrolitów na płytach głównych to wina albo ich niskiej jakości, albo (częściej) stosowanie 'wyrobów zasilaczopodobnych' pod logiem Codegen, Tracer, Megabajt itd.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo