Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zaadoptować akumulatorek 3.6V to mp3 o zasilaniu 1.5V ?

qbart_gt 30 Nov 2005 13:46 1200 6
    qbart_gt
    Level 11  
    Witam wszystkich forumowiczow.

Mam akumulatorek od telefonu (jakis alkatel) o napieciu 3,6V. Chcialbym go uzyc do zasilenia mojego odtwarzacza mp3 (ktory chodzi na jedna baterie 1,5V AAA) I tu moje pytanie jak obnizyc napiecie akumulatorka, zeby moc go z powodzeniem uzywac w mp3 ?

Z gory wielkie dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam
  • Helpful post
    anmaad
    Level 16  
    Witaj! Najprościej podłączyć w gałęzi np.+ w szeregu trzy diody prostownicze o prądzie przewodzenia około 1A w kierunku przewodzenia.Można się też pokusić o układ z diodą zenera i tranzystorem mocy.Pozdrawiam.
  • Helpful post
    shg
    Level 35  
    To może przetwornica?
    Proponuję MC34063.
    Tu taki prosty kalkulatorek do przeliczania wartości elementów, wklep napięcia (tylko weź pod uwagę, że napięcie aku może spaść do 3V), prąd maksymalny, dopuszczalne napięcie tętnień - zależy od odtwarzacza, ale prawdopodobnie ma i tak wbudowaną przetwornicę, więc tętnienia mu specjalnie nie zaszkodzą, tak z 10mV może, no i na koniec częstotliwość pracy (im większa tym mniejsze elementy, ale w zasadzie mniejsza sprawność, proponuję coś w okolicy 40kHz).
    http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml

Zresztą przetwornica była by wskazana ze względu na wydłużenie czasu pracy przy zasilaniu z akumulatora (większa sprawność niż diod, czy stabilizatora liniowego)

Układ jest tani, kosztuje z 2.50
  • Helpful post
    -RoMan-
    Level 42  
    Jeśli przetwornica na MC34063 to tylko i wyłącznie z dodatkowym tranzystorem PNP. Wewnętrzny darlington ma spadek napięcia rzędu 2V i sprawność byłaby bardzo mała.
    qbart_gt
    Level 11  
    A to co zaproponowal anmaad nie spelni swojego zadania ? Czy moze uklad ten posiada jakies wady ktore moge uszkodzic mp3 ?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    qbart_gt
    Level 11  
    Juz teraz wszystko jasne.

Dzeki wszystkim za posty