Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampka wew. wzbudza alarm

lisek1981 30 Nov 2005 22:28 1635 7
    lisek1981
    Level 11  
    Witam

Mam taki problem - mam alarm Exus V10 w 126p (wiem ze smieszne) :). Ogolnie wszystko jest cacy poza lampka wewnetrzna. Zgodnie z instrukcja ida do niej dwa kable pomaranczowo-czarne, ktore wpialem do fioletowego i czarnego idacego do lampki. Probowalem roznych kombinacji (jeden pomaranczowo-czarny ma isc gdzie zawsze +12v, a drugi gdzie ma byc +12v po wlaczeniu), za kazdym razem skutek jest taki, ze alarm po 30 sekundach od uzbrojenia zaczyna wyc i pali bezpiecznik lampki. Znajomy wspominal, ze "bierze mase z zarowki" - po wyciagnieciu zarowki faktycznie wszystko dziala jak nalezy. Czy ktos moglby pomoc rozwiazac ten problem (moze trzeba cos dolutowac w odpowiednim miejscu) tak aby lampka i alarm dzialaly (w sensie zeby mozna bylo uzywac lampki i alarm sie nie wzbudzal, na sterowaniu lampka mi nie zalezy)??
    zybiwol
    Level 11  
    Witam
    W maluszku na lampke podowana jest masa z wyłacznika (czarny przewód)po otwarciu dzwi.Na przewodzie fioletowym jest zawsze staly +12v.Mysle ze twój alarm jest wzbudzany podniem masy wiec przewód alarmowy podlacz do czarnego przewodu inst samochodu.Przewod na ktory powino byc+ 12V po stacyjce podłącz pod drugi bezpiecznik.Pozdrawiam
    chronauto.pl
    Level 11  
    witam
    sprawa jest prosta jak drut po około30sek nastepuje załączenie czujnika spadku napięcia który wychwytuje spadek napięcia i zał.ącza alarm
    lekarstwo to wyłączenie czujnika spadku napięcia programowo i po problemie a z maluchami jest tak że czasem klakson lubi rozładowywać aku lub rozrusznik itp
    lisek1981
    Level 11  
    chronauto: o spadku napiecia wiem, ale watpie zeby reagowal on na branie tak minimalnych pradow. Problem mi ustal po wyjeciu zarowki z lampki, potem przestalo dzialac radio (zwarcie przewodu glosnikowego w drzwiach) wiec wywalilem radio a wstawilem zarowke spowrotem i tez dziala cacy. A ze lampka i radio sa na jednym bezpieczniku wiec mam pewnosc ze to ten obwod mi tu bruzdzi :)
    lotuss
    Level 2  
    exus tym przewodem podaje +12 v, jest to tak, że po załaczeniu alarmu przekaznik wew centralki rozłącza obwód zasilania lampki i podaje w strone lampki swoje 12 v, co w efekcie aby zadziałało, wymusza podłączenie lampki na stałe do masy z drugiej strony, a masa znów ma być podawana przez wył drzwiowe, a 12 v ma być na stałe, trzeba to trochę zmodyfikować i będzie działało, generalnie exus podaje po zał alarmu trzy impulsy na lampkę , a po wyłączeniu trzyma 12 v przez 30 sekund, w celu oświetlenia wnętrza pojazdu.
    marvin2005
    Level 2  
    Potrzebuje schemat montazu alarmu exus v10 do opla astry 92r. Z gory dziekuje.
    GoBo_74
    Level 12  
    Może mój opis pomoże przy tej usterce: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic558187.html]
    Druga sprawa to błedne podłączenie przez ciebie +12V.
    W instrukcji jest napisane że +12V należy podać na jeden z przewodów a drugi podłączamy za włącznikiem (tak jakby go omijając), a nie jak napisałeś iż na dwa podałeś 12V. Po prostu te przewody w momencie włączenia i wyłączenia alarmu tak jakby przekazują z jednego na drugi to co jest na jednym z nich podane. Nie wiem czy za bardzo nie namąciłem ale przeczytajcie opis podany w linku to może coś lepiej to wyjaśni.
    POZDRAWIAM.
    elyot1
    Level 1  
    elyot1 wrote:
    Potrzebuje schemat montazu alarmu exus v10 do opla astry 94r. Z gory dziekuje.