logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SN25E201EU/07 - zmywarka błąd E24 - rura czysta, pompa wyczyszczona, nie pomogło.

DJ_Dexinter 25 Gru 2023 23:10 456 6
REKLAMA
  • #1 20876324
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    Cześć! Mam następujący problem ze zmywarką Siemens SN25E201EU/07, który pojawił się po kilku latach użytkowania.

Po uruchomieniu programu, po 2-3 minutach zaczyna wyświetlać się błąd E24. Pompa spustowa została wyczyszczona (tj. wyjęta, ściągnięte wszystkie zanieczyszczenia owinięte na wale, wymyta, wysuszona, zamontowana), wkładki/nakładki obu pomp są zamontowane poprawnie jak i samo sito.

Po wyłączeniu i włączeniu zmywarki i ponownym uruchomieniu programu problem czasami wystąpi a czasami nie - kilka prób uruchomienia programu i zwykle udaje się go uruchomić bez błędu.

Gdy uruchomi się kolejne mycie w niewielkim odstępie czasowym (ok godzina), gdy zmywarka jest nadal nagrzana to problem w ogóle nie występuje. Pojawia się tylko, "na zimnej" zmywarce.

Wąż spustowy został sprawdzony i jest drożny. Gdzie w kolejnych krokach mogę dalej szukać rozwiązania problemu?

Wnioskuję po tym, że zmywarka wykrywa, że jest stojąca woda w filtrze i nie została odpompowana, ale nie wiem w jaki sposób działa to wykrywanie - czy jest tam jakiś czujnik, pływak? Może on mógł się zablokować i raz działa, a raz nie?

Planuję w kolejnym kroku przegląd pompy myjącej ale potrzebuję informacji w jaki sposób najłatwiej ją sprawdzić, aby nie wymieniać jej bez potrzeby.
    Czytałem również o zaworze zwrotnym, ale nie wiem czy on w tej zmywarce występuje.
  • REKLAMA
  • #2 20876466
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Ocena: 728
    DJ_Dexinter napisał:
    Planuję w kolejnym kroku przegląd pompy myjącej ale potrzebuję informacji w jaki sposób najłatwiej ją sprawdzić, aby nie wymieniać jej bez potrzeby.

Nie ma innego sposobu jak demontaż z urządzenia , oddzielenie grzałki od części pompy i organoleptycznia ocena zużycia tulejek oraz wałka wirnika.
  • REKLAMA
  • #3 20876771
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    Dzięki za odpowiedź. Tak się domyślałem, że będę się spodziewać rys na tulejach i wale, to że muszę się do niej "dokopać" jest też bezsprzeczne

Mimo wszystko chciałbym dopytać, czy jest opcja, że mogło się tam cokolwiek zaplątać lub ubrudzić i wyczyszczenie pomoże? Taka wymiana to dosyć "gruba" robota więc wolałbym wiedzieć czy nie zamówić od razu nowej pompy w razie gdyby była potrzeba jej wymiany. Jeśli nie można jej w inny sposób wykluczyć to to będzie cenna wskazówka.
  • #4 20877661
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Witam.
    DJ_Dexinter napisał:
    Tak się domyślałem, że będę się spodziewać rys na tulejach i wale

Deliktnie to ująłeś. Optymistą jesteś. ;)
    DJ_Dexinter napisał:
    czy jest opcja, że mogło się tam cokolwiek zaplątać lub ubrudzić i wyczyszczenie pomoże?

Z zanieczyszczeń to powinieneś się spodziewać krzemionki której dodają kostek
    .
    DJ_Dexinter napisał:
    Taka wymiana to dosyć "gruba" robota więc wolałbym wiedzieć czy nie zamówić od razu nowej pompy w razie gdyby była potrzeba jej wymiany.

W obu przypadkach musisz się dostać do pompy, tak więc nie wiem czemu się przed tym bronisz.
  • REKLAMA
  • #5 20879159
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    iskrownik napisał:
    W obu przypadkach musisz się dostać do pompy, tak więc nie wiem czemu się przed tym bronisz.

Racja - zamawiam pompę i ruszam :) Dzięki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #6 20879274
    iskrownik
    Specjalista AGD
    Rozumiem że wyciągnąłeś uszkodzoną z urządzenia aby dostrzec w czym tkwi problem oraz by mieć pogląd jaką zamówić?
  • #7 20879390
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  
    iskrownik napisał:
    Rozumiem że wyciągnąłeś uszkodzoną z urządzenia aby dostrzec w czym tkwi problem oraz by mieć pogląd jaką zamówić?

Zamawiam pompę pasującą wg deklaracji sprzedawcy - jak okaże się że moja jest uszkodzona to od razu będę mógł ją wymienić. Jeśli nie będzie pasować to będę odsyłać - w innym wypadku zmywarka będzie rozkręcona dłuższy czas w oczekiwaniu na części...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Siemens SN25E201EU/07, która wyświetla błąd E24 po kilku minutach pracy. Pompa spustowa została dokładnie wyczyszczona, a wąż spustowy sprawdzony pod kątem drożności. Błąd występuje głównie przy zimnej zmywarce, a nie przy kolejnych myciach w krótkim odstępie czasowym. Użytkownik rozważa demontaż pompy w celu oceny jej stanu oraz ewentualnej wymiany. W odpowiedziach sugerowane jest, że zanieczyszczenia, takie jak krzemionka, mogą być przyczyną problemu, a demontaż pompy jest niezbędny do dalszej diagnostyki. Użytkownik postanawia zamówić nową pompę, aby móc ją wymienić w razie potrzeby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA