Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A

zasoby 26 Paź 2008 08:44 1277003 3113
  • #1741 26 Paź 2008 08:44
    mati0032
    Poziom 14  

    Witam.
    Wczoraj wieczorem uruchomiłem ten zasilacz.Napięcie na wyjściu mogę płynnie regulować 0-30V,ograniczenie prądowe działa,ale zauważyłem że R2 jest juz prawie czarny i sie mocno nagrzewa,U2 też jest "troszeczkę" ciepły.Co może być tego przyczyną?

  • #1742 26 Paź 2008 10:05
    joozwa
    Poziom 31  

    A nie jest ten rezystor za mały?
    R2 według opisu na 250mW (nie 125mW ;) ).
    Ewentualnie po prostu daj półwatowy i powinno być po sprawie.

  • #1743 29 Paź 2008 19:10
    jacekk232
    Poziom 16  

    Witam.

    Kilka dni temu złożyłem ten zasilacz w wersji troszkę zmodyfikowanej. Modyfikacje to m. in. wzmacniacze operacyjne zasilane napięciem -5V i 33V, napięcie na C1 około 42V, zmiana R7 na 0.2ohm, R18 i R17 tal aby uzyskać regulację prądu 10mA-4A. Ta wersja działa bardzo dobrze. Jedyny mankament to wysokie napięcie zasilania WO - 38V! W TYM temacie znalazłem informację o podłączeniu do wyjścia WO tranzystora w układzie wspólnej bazy tak jak na schemacie
    Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A
    Podłączyłem ten tranzystor i zasilacz odpalił. Regulacja na wyjściu do 30V pod obciążeniem mimo niskiego napięcia zasilania WO. Jedynie w czasie działania ogranicznika prądu napięcie na wyjściu dość mocno "pływa". A po przełączeniu transformatora głównego na 15V i ustawieniu ogranicznika na najmniejszą wartość prądu jest jeszcze gorzej. Gdzie może leżeć przyczyna takiego dziwnego zachowania? I czy ktoś w ogóle spotkał się z takim rozwiązaniem?

  • #1744 01 Lis 2008 18:05
    joozwa
    Poziom 31  

    Witam
    Mam pytanie, jaka będzie maksymalna moc strat tranzystora Q2 ? Czy będzie to: 30V*(maksymalny konieczny prąd bazy tranzystora Q4)? Gdy Q4 będzie miał małe wzmocnienie, to wychodzi ładne kilka watów. Rozumiem, że w tej sytuacji np. BD139 bez radiatora odpada?
    Widziałem zdjęcia konstrukcji w temacie i kilka osób tak robiło. Jak efekty? Na ile sytuacja ulega zmianie, gdybym chciał zastosować w miejsce Q4 dwa BDP493 (2N3055, KD502) równolegle? Czytałem, że dobrym wyborem może być BD649, który zamontowałbym na radiatorze razem z tranzystorami wykonawczymi. Pomóżcie, bo nie mam pojęcia jak to rozegrać (jestem początkujący).
    Pozdrawiam

  • #1745 02 Lis 2008 14:57
    dymbol1992
    Poziom 18  

    Znowu mam pytanie. Chciałbym zastosować w tym układzie bezpiecznik (wiem że jest sygnalizacja przeciążenia) ale to moja praca na ocenę do szkoły i nasz nauczyciel, na pewno będzie marudzić, że nie ma bezpiecznika. Powiedzcie gdzie go wsadzić przed czy po transformatorze i o jakiej wartości.

  • #1746 02 Lis 2008 15:47
    AMON86
    Poziom 22  

    Nie żebym się czepiał, ale nie "bespiecznik" tylko bezpiecznik. Myślę, że najlepszą opcja na umieszczenie bezpiecznika jest umieszczenie go "na wtórnej" stronie transformatora. A jeśli chodzi o wartość bezpiecznika wydaje mi się, że powinien mieć kilkaset mA np. 630mA zwłoczny i powinno być ok.

  • #1747 02 Lis 2008 16:33
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    AMON86 napisał:
    Myślę, że najlepszą opcja na umieszczenie bezpiecznika jest umieszczenie go "na wtórnej" stronie transformatora.


    Dlaczego po stronie wtórnej?
    Równie dobrze bezpiecznik można dać po stronie pierwotnej transformatora, zwłoczny T.

  • #1748 02 Lis 2008 23:07
    AMON86
    Poziom 22  

    Oj przepraszam drobna pomyłka mi się przytrafiła...chodziło mi o umieszczenie bezpiecznika po pierwotnej stronie transformatora, a nie tak jak napisałem po wtórnej. Błąd z mojej strony. ;)

  • #1749 05 Lis 2008 15:20
    luki55
    Poziom 20  

    Witam:)
    Mam mały problem z tym zasilaczem otóż nie działa mi zabezpieczenie zwarciowe i przed odwrotnym podłączeniem. Wygląda na to, że d10 i d11 ok. A mimo to Q2 steruje 2N3055 i przy zwarciu po 3 s. pada tranzystor wykonawczy. Przy przebiegunowaniu to samo. Zasilacz po za tym działa ok.
    Proszę o pomoc pozdrawiam...

  • #1750 06 Lis 2008 15:02
    zbyszekdor
    Poziom 10  

    hmm.. ja mam złożony zasilacz dokładnie jak na stronie 1 ,działał super 1rok lecz mam taki problem.Regulacja napięcia OK regulacja prądowa działa zaczynając przy zwarciu od minimum do samego końca 4A jest OK, lecz tranzystor mocy pada podczas zwarcia pełnego! tylko gdy limit jest ustawiony >2,5A od razu! nie grzeje sie, zwarcie niepełne pomiędzy baza emiter ,sprawdziłem DZ i diody wszystkie ,mam podstawione układy ,,
    Poprosze o porade:cry:

  • #1751 11 Lis 2008 23:19
    DjKlawisz
    Poziom 15  

    Witam jestem tutaj nowy i zabardzo nie znam sie i nie wiem czy te transformatory moga byc w tym zasilaczu warsztatowym czy tez by je sie dalo przerobic zeby uzyskac taki efekt zasilacza taki jak jest na tej stronie link http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html

    1. Unitra TS90/16
    2. to jakis transformator do zasilania lamp halogenowych wiem tylko ze ma wejsciowe napiecie 220V a wyjsciowe 12V i ma 150VA

    czy jakis z tych podejdzie??
    czy tez mozna by bylo z nimi cos zrobic??
    nie znam sie na tym prosze o pomoc dziex

    Dodano po 2 [minuty]:

    prosze pisac na gg 6572031
    lub na emaila xklawisz1978(malpa)interia.pl

  • #1752 12 Lis 2008 02:12
    czopik2004
    Poziom 19  

    Ten TS90/16 to trafo 2x19,8V 2x2A Te uzwojenia najłatwiej wykorzystać. Tyle, że to daje albo 19,8V 4A, albo 39,6V 2A. Jeśli wystarczą Ci napięcia do 20V około, to możesz go zastosować.

  • #1753 12 Lis 2008 13:54
    medicel
    Poziom 10  

    Witam,
    Mam pytanko.
    Buduje ten zasilacz wstępnie uruchomiłem go dzisiaj. Jednak Zasilacz nie podaje nic prądu. Regulacja bez obciążenia od 0 do 33V (trafo 24V 100VA) - czyli ładnie. Jednak po włączeniu np żaróweczki lub wiatraczka komputerowego jako obciążenie napięcie spada do 0V i 0A. Gdzie szukać usterki? Regulacja RV1 nic nie zmienia.
    Żaden z elementów się nie nagrzewa.

    Dodam że zastosowałem:
    KD502
    BD139-16
    TL071

    Czy ktoś może mnie naprowadzić?

    16:27
    ...Już wiem czemu miałem zwarcie na D10 - uszkodzona. Po wymianie na nową układ działa. W najbliższych dniach będę to upychał w obudowę więc jak będzie się ładnie prezentował to się może pochwalę :).

  • #1754 16 Lis 2008 15:05
    ST-44
    Poziom 14  

    Witam,
    zbudowałem ten zasilacz i się pojawił mały problem.
    Napięcie na wyjściu można regulować tylko w zakresie od 25V do około 34V. Nie mogłem kupić nigdzie u mnie tranzystora 2N2219 więc wstawiłem za niego 2N2222. Druga sprawa to dość sie grzeje układ U2.
    Co może być przyczyną tych problemów?
    Za odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam.

  • #1755 16 Lis 2008 22:16
    deska202
    Poziom 14  

    ST-44 napisał:
    Witam,
    zbudowałem ten zasilacz i się pojawił mały problem.
    Napięcie na wyjściu można regulować tylko w zakresie od 25V do około 34V. Nie mogłem kupić nigdzie u mnie tranzystora 2N2219 więc wstawiłem za niego 2N2222. Druga sprawa to dość sie grzeje układ U2.
    Co może być przyczyną tych problemów?
    Za odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam.
    kolego ja na twoim miejscu dał bym sobie spokuj z tym tranzystorem 2N2222 i dal jakis inny w temacie jest podana cała lista zamienników łatwiejszych w montarzu na radiatorze i o lepszych parametrach .Ja na przykład zastosowałem tranzystor TIP35C i wszystko ruszyło bez problemu. pozdrawiam i zycze owocnej pracy:)

  • #1756 20 Lis 2008 08:25
    puciu16
    Poziom 11  

    mam problem nie mam 1N5402 diód mogę zastosować diody 1N5208?

  • #1757 20 Lis 2008 08:51
    medicel
    Poziom 10  

    A nie chodziło Ci przypadkiem o 1N5408? Bo tej 5208 jakoś nie można do niej znaleźć specyfikacji.

    Jeżeli jest 3A to może być.

  • #1758 22 Lis 2008 01:38
    Krawi2
    Poziom 10  

    Złożyłem zasilacz na podstawie schematu z http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html zmieniłem tylko tranzystory wyjściowe. Zadziałał za pierwszym podłączeniem. Jest jednak pewien problem: strasznie grzeją się diody w mostku prostowniczym. Przy obciążeniu 1A na wyjściu nie dało się ich dotknąć. Inne elementy są chłodne. Zmieniłem diody na scalony mostek 5A i jest tylko nieco lepiej. Nie mam jeszcze transformatora 24A i na razie podłączyłem układ do transformatora 13,5V 1,5A. Czy to może być przyczyną? Na wyjściu mam max około 17,5V, czyli OK jak na takie napięcie z transformatora.

  • #1759 22 Lis 2008 09:20
    joozwa
    Poziom 31  

    Diody mają prawo takie być, bo ścieżki do których są przylutowane są małe, a wyprowadzenia pewnie dałeś krótkie ;) Dałeś diody trzyamperowe? Skoro napisałeś, że reszta elementów jest chłodna, odpada też duża upływność kondensatora C1 (mało prawdopodobne, ugotowałby się). Rada: daj diody 3A lub lepiej 6A (np. P600M) wlutowane w płytkę na długich wyprowadzeniach (montaż "wysoki" ;)). Jeżeli zostajesz przy mostku, możesz dać go na niewielkim radiatorze, lub przykręcić do obudowy zasilacza, o ile jest metalowa ;) i się nie przejmuj. Pamiętaj, aby wyprowadzenia ~~ mostka również wlutować w płytkę, a nie bezpośrednio do trafa, gdyż zasilana musi być część układu generująca -5V (patrz schemat).
    Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A
    Pzdr.

  • #1760 22 Lis 2008 10:07
    wojto15-05
    Poziom 18  

    Ja u siebie zastosowałem mostek 25A :) może i przesada ale akurat miałem takie 2szt. i nie narzekam na grzanie się tego elementu :D dodatkowo są one (zasilacz symetryczny) przykręcone do metalowej obudowy zasilacza i jest elegancko.

  • #1761 22 Lis 2008 13:42
    Krawi2
    Poziom 10  

    Diody miałem typu 1N5402 czyli 3A. Mostek ma dopuszczalne obciążenie 5A montaż "wysoki" z dala od powierzchni płytki.
    Dziwi mnie jedno, ten sam mostek podłączony bezpośrednio do trafa z tym samym obciążeniem (żarówka 24V 21W) grzeje się znacznie mniej. Czy może wchodzić w grę jakieś wzbudzanie się układu? Nie mam oscyloskopu i nie mogę tego sprawdzić.
    Zwarcie na płytce też raczej odpada, bo układ działa prawidłowo, pobór prądu z transformatora jest zbliżony do wyjściowego.

  • #1762 22 Lis 2008 16:28
    joozwa
    Poziom 31  

    Dochodzą impulsy doładowujące kondensator filtrujący C1 podczas narastania napięcia z trafa, dodatkowo nieco (bardzo niewiele) prądu pobiera też sam zasilacz.
    Skuteczne obciążenie mostka jest więc większe przy pracy z zasilaczem, niż z samą żarówką.
    Pozdrawiam

  • #1763 22 Lis 2008 19:34
    Zatox
    Poziom 10  

    Witam.Jako urządzenie które musiałem wykonać na zaliczenie do szkoły wybrałem właśnie zasilacz opisywany w tym temacie i mam z nim kilka problemów.

    Mianowicie:na wejście daje około 22V i z 0,5 A (bo narazie nie mam innego trafka) i mam na wyjściu około 21V,nie mam pojęcia skąd takie spadki mam.

    Druga sprawa:gdy kręcę potencjometrem od napięcia to w połowie obrotu mam już max napięcie,czemu tak jest?

    Trzecia sprawa:jest coś nie tak z ustawianiem prądu,ponieważ wzrasta on gdy kręcę potencjometrem w lewo,tak ma być czy co?

    Na koniec proszę was o szybką pomoc,ponieważ urządzenia muszę oddać w środe,a chciałbym żeby ono było sprawne.Dziękuje z góry.

  • #1764 22 Lis 2008 19:45
    joozwa
    Poziom 31  

    Witaj
    Spadki napięcia to raczej normalna sprawa - już na samym tranzystorze mocy jest ok. 1V.
    Co do regulacji napięcia - układ zasilacza przewidziany jest na 30V - Ty dajesz 22. Jakim cudem chcesz mieć regulację na całej skali potencjometru? Zmniejsz wartość R6 do 3,3kOhm i powinno pomóc.
    Inny sposób - w szereg z P1 (w punkcie 5) dać rezystor ok. 4,7kOhm.
    Trzecia sprawa: potencjometr P2 wlutuj odwrotnie, po prostu zamień miejscami punkty 6 i 11 (patrz schemat). I będziesz miał regulację w prawo :D
    Pozdrawiam

  • #1765 23 Lis 2008 15:37
    maciej351
    Poziom 1  

    Witam
    mam problem z regulacją, regulacja napięcia z 28V do 4,8V działa dobrze ale gdy chce je jeszcze zmniejszyć to momentalnie następuje szybki wzrost do 28V. Regulacja od 28V do 4,8V jest przez ok 85% potencjometru a na kolejnych 15% następuje szybki wzrost wartości. Zmiana ustawienie RV1 i R10 niewiele zmienia. Co może mieć wpływ na taką regulacje?

  • #1766 23 Lis 2008 16:09
    joozwa
    Poziom 31  

    Proponuję wymienić potencjometr na inny egzemplarz, bo bardzo możliwe, że jest uszkodzony, z tego co piszesz (przerwana ścieżka w pobliżu nóżki podłączonej do punktu 10). (po wylutowaniu możesz sprawdzić go omomierzem).
    Pozdrawiam

  • #1767 24 Lis 2008 12:16
    Zatox
    Poziom 10  

    Witam ponownie.Mam kolejny problem.Otóż,wczoraj zasilacz działał mi idealnie,ale został mi do zrobienia otwór pod miernik led,po wykonaniu tegoż otworu włączyłem zasilacz i miernik pokazał 0,5V,zauważyłem też że wzmacniacz operacyjny U2 zaczoł sie grzać.Szukałem kilka godzin jakiegoś zwarcia,ale nic nie znalazłem.Dodam też że zaraz po tym dotknołem płytką przez przypadek przewody,które odchodziły do sieci (wywaliło mi kroki przy tym i jedna ze ścieżek sie spaliła,ale wlutowałem w jej miejsce kawałek drutu).Teraz pytanie:co mogło paść?Chciałem wymienić wszystkie scalaki i diody lecz w sklepie będą one dopiero w środe lub czwartek,a ja musze oddać ten zasilacz do oceny już w środe.Proszę was o pomoc.Z góry dziękuje.

    Proszę poprawić pisownię.
    /Faces/

  • #1768 24 Lis 2008 14:13
    joozwa
    Poziom 31  

    Bliskie zeru napięcie na wyjściu i grzanie się układu U2 spowodowane może być padem układu wytwarzającego napięcie -5V (R2, R3, C2, C3, D5, D6, D7). Najlepiej jest zmierzyć na początku napięcie na D7 i jeżeli nie wynosi ono ok. -5V, to sprawdzić i w razie potrzeby wymienić elementy podane wyżej w nawiasie.
    Natomiast po zetknięciu płytki z napięciem sieci (boję się myśleć, co tam z tym robisz ;)) najlepiej jest wymienić praktycznie wszystkie elementy (OPampy i kondensatory elektrolityczne w pierwszej kolejności).
    Pozdrawiam

  • #1769 24 Lis 2008 18:06
    Mr.K
    Poziom 24  

    maciej351

    Cytat:
    mam problem z regulacją, regulacja napięcia z 28V do 4,8V działa dobrze ale gdy chce je jeszcze zmniejszyć to momentalnie następuje szybki wzrost do 28V. Regulacja od 28V do 4,8V jest przez ok 85% potencjometru a na kolejnych 15% następuje szybki wzrost wartości. Zmiana ustawienie RV1 i R10 niewiele zmienia. Co może mieć wpływ na taką regulacje?


    Sprawdź napięcie na 4nUS2, jeżeli jest dodatnie lub 0V to regulację będziesz miał w tym przedziale, co opisujesz i będzie takie zachowanie potencjometru. Na 4 nóżce Układu Scalonego Nr.2 powinno być ok.-5,5V. Za napięcie ujemne odpowiadają:, R2,C2,D5,D6,C3,R3,D7. Do zacisków 1i2 wg schematu należy podać napięcie zmienne, w przypadku podania napięcia wyprostowanego z innego zasilacza objaw będzie taki sam jak opisany przez kolegę.

    Problem omawiany wielokrotnie w tym temacie.

  • #1770 07 Gru 2008 10:40
    Zatox
    Poziom 10  

    Witam kolejny raz.Otóż złożyłem do końca ten zasilacz,wszystko działa jak należy tylko,że przy danym na wejście napięciu zmiennym 26V i prądzie 5A,na wyjściu mam jedynie 21V i marne 1,6A na zwarciu.Podejrzewam,że jakiś element może być felerny lecz nie chce niczego w ciemno wymieniać no bo szkoda kasy,także proszę was o pomoc i z góry dziękuję.Aha i zapomniał bym dodać,że gdy wyłączam zasilacz,następuje nagły skok napięcia i prądu.Nie jest on wysoki,lecz wystarczający do przepalenia małej żaróweczki.Pozdro