Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A

zasoby 08 Paź 2017 13:10 1249706 3089
  • #3031 08 Paź 2017 13:10
    nwcnwc
    Poziom 6  

    Możesz nie wlutowywać wcale lub 220nF nie będzie mieć to większego znaczenia przy testach, kondenstator służy tylko blokowania wzbudzeń.

  • Megger
  • #3032 08 Paź 2017 13:16
    SubFire
    Poziom 7  

    Takiej odpowiedzi oczekiwałem. A w momencie nie wlutowania muszę dać zworkę?

  • #3033 08 Paź 2017 13:18
    nwcnwc
    Poziom 6  

    broń boże, jesli dasz tam zworke zewrzesz plus z minusem zasilacza
    Pamiętaj żeby nigdy nie zastępować kondensatorów zworkami lepiej żeby była przerwa w obwodzie.

  • Megger
  • #3035 08 Paź 2017 13:25
    yogi009
    Poziom 41  

    To pytanie ze zworką daje obraz stanu Twojej wiedzy podstawowej, trochę strach doradzać w takiej sytuacji...

  • #3036 08 Paź 2017 14:12
    tomas1991
    Poziom 10  

    nwcnwc:
    Witam, dzięki za zainteresowanie tematem. Schemat użyłem z oryginalnej strony http://www.electronics-lab.com/project/0-30-v...power-supply-with-current-control-0-002-3-a/,, wartość R17 33 Ohm 1/4W a R18 56KOhm 1/4W . Kręcąc potencjometrem nic się nie dzieje bez względu w jakim jest położeniu.Otok filmik z <nie>działania ograniczenia:



    https://filmy.elektroda.pl/24_1507464702.mp4

    Dioda LED ograniczenia pozostała jeszcze na płytce ale też nie działa.
    Pozdrawiam

  • #3037 08 Paź 2017 14:20
    nwcnwc
    Poziom 6  

    Potencjometr musisz mieć podpięty źle 1i3 nóżkę zamień. Zwykłe potencjometry mają 270 stopi kąt obrotu. W twoim przypadku dla ograniczenia 3A max bierzesz z układu 110mA czyli 1/30 czyli około 1stopień kątowy to 10mA regulacji jak będziesz kręcił przy samym końcu to zobaczysz jak sie zmiena w zakresie 0-110mA. :)
    Reasumując ograniczenie działa(zmien 1i3 w P2) tylko dla małych prądów dla tego typu potencjometru jest mało prezycyjne. Jeśli chodzi o diodę sprawdź czy tranzystor Q3 jest sprawny

  • Megger
  • #3038 08 Paź 2017 14:56
    SubFire
    Poziom 7  

    Zbudowałem układ, dioda świeci, na wyjściu tylko stałe 25,5V(z trafo 26V leci). Nie działa regulacja ani prądu, ani napięcia. Sprawdzałem 3 razy czy dobrze podłączyłem elementy i wszystko wygląda w porządku. Zauważyłem tylko, że kiedy przekręcę potencjometr prądu na max dioda lekko przygasa. Co może być powodem i od czego zacząć sprawdzanie układu?

  • #3039 08 Paź 2017 15:00
    nwcnwc
    Poziom 6  

    Czy tranzystor mocy jest sprawny Q4 i czy jest ujemne napięcie na diodzie D7

  • #3040 08 Paź 2017 15:25
    SubFire
    Poziom 7  

    Po zwarciu wyjścia, dioda zgasła i zaświeciła się. Na wyjściu wtedy jest stałe 0.22V a kiedy przekręcę na max napięcie jest wtedy 0.43V. I nawet po wyłączeniu trafo i po ponownym włączeniu nie mam na wyjściu już 25V jak wcześniej, tylko 0.22-0.43V. Tranzystor mocy jest sprawny, dioda jeśli dobrze ją sprawdzam ma napięcie ujemne.

  • #3041 08 Paź 2017 15:41
    tomas1991
    Poziom 10  

    nwcnwc:
    Po zmianie 1 i 3 nóżki na potencjometrach od prądu regulacja działa :) Zastanawia mnie natomiast właściwy moment zaświecenia się diody LED ograniczenia. Na każdym kanale działa inaczej. Na pierwszym podczas kręcenia potencjometrem czy w lewo skrajne czy w prawo skrajne dioda nie zapala się natomiast na drugim kanale dioda LED zapala się w lewym skrajnym położeniu potencjometru regulacji prądu gdy prąd jest ustawiony na minimum i gaśnie mniej więcej w 1/8 skali potencjometru wraz ze wzrostem prądu. Potencjometry - trymery 100k na płytkach ustawione są jednakowo.

    Pierwszy kanał:


    Drugi kanał:


    @edit:
    Zmierzyłem napięcia na diodach LED. Bez obciążenia na pierwszym jest 1.1V a na drugim ujemne -1.2V. Po podłączeniu obciążenia i skręceniu potencjometru od prądu na minimum jest na pierwszym kanale na diode 35V a na drugim 1.9V i wtedy LED świeci.

    Czy bez obciążenia na złączu diody LED może być napięcie ujemne i czym może być spowodowane pojawienie się pełnego napięcia wyprostowanego z mostka i kondensatorów???

  • #3042 08 Paź 2017 21:07
    nwcnwc
    Poziom 6  

    @tomas1991
    W momencie uaktywnienia ograniczenia prądowego tranzystor Q3 zaczyna być otwarty więc na jego kolektorze będzie napięcie zasilania mniej więcej(35V)
    Na diodzie LED zawsze będzie takie samo napięcie zależnie od koloru 1,5-3V w momencie przewodzenia, jeśli zmierzysz napięcie na między R22, a masą w momencie załączonego ograniczenia powinno być 35V. Sprawdź tranzystory sterujące diodami Q3 czy nie wlutowałeś np NPN lub czy nie są uszkodzone.

    Kanał drugi działa prawidłowo dioda jeśli dobrze rozumiem
    Kręcisz ograniczeniem prądowym, na P1 ustawiłeś 14.4V, prąd przez obciążenie płynie 110mA obniżasz ograniczenie prądowe napięcie i prąd spada i wtedy napięcie nie jest stabilizowane dioda świeci wszystko ok.

    Na pierwszym kanale nie widze diody LED

    @SubFire
    sprawdz czy na wyjściu U2 zmienia się napięcie gdy krecisz potencjometrem. Zobacz także czy Q1(tranzystor zabezpieczający nie jest otwarty) i nie zwiera napięcia wejściowego do masy.

  • #3043 08 Paź 2017 21:22
    SubFire
    Poziom 7  

    Sprawdzę w momencie kiedy wymienię diody prostownicze, ponieważ rozkojarzyłem się i położyłem płytkę na śrubokręcie i tylko było słychać trzask i dym z diod oraz bardzo się nagrzały :/

  • #3044 09 Paź 2017 00:57
    tomas1991
    Poziom 10  

    @nwcnwc
    Tranzystor Q3 zamieniłem między kanałami, ten sam efekt. Na oporniku R22 od strony tranzystora mam 38,4V a przed opornikiem 35V.

    @edit: Po wkurzeniu się na niedzielny zmarnowany dzień postanowiłem pokryć cyną wszystkie drobniejsze ścieżki. Eureka, układ zadziałał! :) Powodem gdzieś musiał więc być albo zimny lut albo uszkodzona ścieżka gdzieś na płytce . Dziękuje serdecznie koledze @nwcnwc za zaangażowanie i pomoc ! :) Efekt poniżej:

  • #3045 09 Paź 2017 19:53
    novcio
    Poziom 12  

    @tomas1991 Stawiałbym na uszkodzenie ścieżki bo jak rozumiem używasz cyny PB a tam ciężej trudniej o zimne luty:) Przy takich małych płytkach to aż warto miernik ustawić na test ciągłości obwodu (buzzer) i posprawdzać przejścia. Kiedyś zrobiłem płytkę "Atmega Fusebit Doctor " https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1716521.html Działała mi prawidłowo tylko, gdy podnosiłem ją do góry. Powód właśnie przerwana ścieżka i gołym okiem nie było tego tak łatwo widać.

    @Rysiek2 Poprawiłem.

  • #3046 10 Paź 2017 08:04
    Rysiek2
    Poziom 32  

    novcio napisał:
    Stawiałbym na uszkodzenie ścieżki bo jak rozumiem używasz cyny PB a tam ciężej o zimne luty:)

    Czy z powodu ciężaru właściwego ołowiu? :D

  • #3047 10 Paź 2017 17:32
    SubFire
    Poziom 7  

    Kiedy kręcę potencjometrem na wyjściu Q2 zmienia się napięcie między 26.3V, a 23.3V.
    Tranzystor Q1 zdaję się być otwarty, ponieważ przez kolektor płynie prąd o wartości 21.9V.
    Jeśli źle sprawdzam proszę o naprowadzenie mnie na prawidłowy sposób.

  • #3048 11 Paź 2017 07:51
    tomas1991
    Poziom 10  

    Witajcie ponownie, włożyłem wszystkie elementy do obudowy przykręciłem panel i wtopa. Zasilacz podczas uruchomienia sygnalizuje zwarcie od razu jest na wyświetlaczach 3.8V i zapala się kontrolka od ograniczenia prądu na obydwy kanałach. Po wyłączeniu zasilania kanałów napięcie na wyświetlaczu bardzo powoli spada - 3,7 V, 3,6V.. aż do zera. Fakt faktem ciasnawo w tej obudowie ale dałem kołki od płyt głównych PC pod płytki i dodatkowo pod płytkami w obudowie wykleiłem podwójnie taśmą szeroką samoprzylepną. Jedyny błąd jaki zobaczyłem to odwrotnie podłączone emitery (przecinałem przewody aby wstawić oporniki - 0,1Ohm 5W ). Przez nie uwagę podłączyłem to w ten sposób:
    Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A

    Przelutowałem nóżki właściwie ale bez rezultatu. Czy zakupić jedynie nowe 4-ry tranzystory końcowe 2n3055 (BD911 u mnie) czy od razu układy TL081 (u mnie ua741) czy pozostale tranzystory? A drugie czy zamontowałem właściwe oporniki ?
    Pozdrawiam Marcin

  • #3049 11 Paź 2017 09:13
    nwcnwc
    Poziom 6  

    Oporniki są dobre tylko powinno to być w ten sposób
    Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A
    Oba kanały odizolowane od siebie przekładkami.

    Czy tranzystory są sprawne możesz sprawdzić miernikiem na funkcji diody Złącze B-E, B-C.
    Gdy będą sprawne tranzystory mocy i Q2 możesz sprawdzić wzmacniacze.

  • #3050 11 Paź 2017 10:40
    tomas1991
    Poziom 10  

    Między bazą a kolektorem w końcowych jest na mierniku około oporności 0,530 ale jest zwarcie baza-emiter więc zakładam nowe BD-ki.

  • #3051 11 Paź 2017 10:42
    nwcnwc
    Poziom 6  

    Tranzystor trzeba sprawdzać funkcją dioda (pomiar złącza PN), a nie omomierzem.

  • #3052 11 Paź 2017 10:56
    tomas1991
    Poziom 10  

    Tak też zrobiłem, funkcją diody - sygnalizacja ciągłości z buzerem, miedzy bazą a kolektorem na mierniku pojawiła się oporność około 0,530 a między bazą a emiterem był pisk miernika sygnalizujący zwarcie - przejście. Chyba że źle zrozumiałem jak mam je sprawdzić.

  • #3053 11 Paź 2017 11:04
    nwcnwc
    Poziom 6  

    + miernika przykładasz do bazy
    -(wspólny,czarny) do emitera i kolektora dla obu powinno pokazać napięcie około 400-700mV, oczywiście na zakresie dioda i to pokazuje napięcie, a nie rezystancje.
    Pomiar tylko na wyłączonym zasilaniu. Taki test powinien wstepnie wykluczyć uszkodzony tranzystor.

  • #3054 11 Paź 2017 13:41
    tomas1991
    Poziom 10  

    @nwcnwc
    Faktycznie mój błąd ,myśląc o napięciu diody-tranzystora napisałem oporność : ) po wymianie ożył jeden kanał, drugi bez regulacji napięcia. Potencjometry sprawne.

  • #3055 11 Paź 2017 15:02
    nwcnwc
    Poziom 6  

    Sprawdź czy na wyjściu wzmacniacza U2 zmienia się napięcie(gdy nie wtedy U2) do wymiany

  • #3056 11 Paź 2017 15:47
    tomas1991
    Poziom 10  

    U2 podmieniony między kanałami, dalej nic...

  • #3057 11 Paź 2017 16:04
    nwcnwc
    Poziom 6  

    Sprawdź czy masz poprawne napięcie odniesienia 11,2V(wyjście U1) i czy jest ujemne napięcie na D7.
    Jeśli brak ujemnego napięcia Q1 zwiera wyjście do masy.

  • #3058 13 Paź 2017 09:30
    tomas1991
    Poziom 10  

    @nwcnwc
    Uszkodzony był tranzystor Q2 i przysmarzył krzem przy VCC+ U2 - po wymianie ich ożył także pierwszy kanał :) Z modyfikacji dodałem dwa buzzery podłączone pod diody LED w każdym kanale ograniczenia prądu sygnalizujące dźwiękowo zwarcie np. w zasilaniu jakiś sterowników czy płytek tylnych świateł w samochodach.
    Dodatkowo dodałem wyjścia 5V nieregulowane o wydajności max 3A na LM78T05. Zasilanie wziąłem z zasilania mierników z dodatkowego zasilacza wtyczkowego 12V 3A upodabniając go troszkę do konstrukcji 303D-II ;) W niedługim czasie będę przebudowywał zasilacz na wersje 5A.

    Zastanawia mnie tylko fakt, że gdy podłączyłem właściwie tranzystory końcowe BD911 przez oporniki na emiterach podczas pracy jeden nagrzewa się a drugi jest zimny jak by pracował tylko jeden z nich. Też tak macie w swoich konstrukcjach dwu-tranzystorowych na wyjściu?

    Mam do was jeszcze kilka pytań:
    1. Chciałbym dołożyć diodę LED świecącą się podczas normalnej pracy - stabilizacja po napięciu tzw. CV na profesjonalnych zasilaczach. Skąd wziąć napięcie na nią by w momencie zadziałania ograniczenia prądowego dioda stabilizacji CV gasła a zapalała się CC ograniczenia prądu?

    2. Czy w moim przypadku gdy korzystam z jednego transformatora z dwoma oddzielnymi uzwojeniami wtórnymi 2x28V 2x2.2A jest szansa aby zasilacz przy dwóch kanałach na dwóch odzielnych płytkach pracował jako symetryczny? Mój transformator nie jest toroidalny i nie posiada środka w uzwojeniu jedynie kabelek na oczko podłączony do taśmy stalowej wokół uzwojeń jak na zdjęciu:

    https://obrazki.elektroda.pl/16_1168187718.jpg

    zdjęcie kolegi @kotu123456789 z naszego forum - na zdjęciu oznaczone jako "GND ?" z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic659768.html

    gdzie kolega @Artur k. napisał:

    Artur k. napisał:
    Nóżki 1' i 10 też należy ze sobą połaczyć i będzie to masa zasilacza,


    Czy w moim przypadku też zewrzeć pin 1 i10 w transformatorze podłączając je do złącza GND na przednim panelu zasilacza?

    3. Czy jest szansa aby dodać w moim zasilaczu tryb pracy równoległy i szeregowy podnosząc raz napięcia a w drugim przypadku możliwości prądowe?

    Chodzi mi o takie rozwiązanie:
    Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A

    stosowane np. w Siglent SPD3303C:
    Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A

  • #3059 14 Paź 2017 21:02
    SubFire
    Poziom 7  

    Witam ponownie, po zrobieniu nowej płytki(tamta była w złym odbiciu), zmontowałem wszystko. Po podkręceniu prądu na max poleciał dymek, ale nie mam pojęcia skąd. Wyłączyłem prąd i dotknąłem U1 oraz U3 - gorące, że aż poparzyły mi palca. to chyba z U3 poleciał dymek. Wszystko jest dobrze zbudowane, co może być przyczyną? Kupić te same układy, czy może jakieś inne?

  • #3060 14 Paź 2017 23:32
    juniorK123
    Poziom 17  

    Budowałem ten zasilacz jakieś 5 lat temu do dzisiaj wszystko działa. Robisz gdzieś błąd. Zanim wstawisz nowe wzmacniacze sprawdź napięcia zasilające, na którejś stronie była rozpiska z napięciami w poszczególnych punktach.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo