Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A

zasoby 07 Wrz 2018 08:59 1288835 3128
  • #3121 07 Wrz 2018 08:59
    zamela
    Poziom 14  

    Taka wartość prądu jest przy każdym zadanym napięciu i spada do 0V gdy podłącze "mocny" odbiornik lub zewrę wyjście natomiast przy podłączeniu np diody led wartość prądu wynosi w zależności od napięcia 10-20mA.

    Bed D9 układ działa tak samo jak i z zamontowaną D9.


    D10 uszkodzona - przebicie i układ teraz pozwala na regulację ograniczenia prądu lecz gdy ustawie przykładowo 1A włączy się ograniczenie + led i zacznę obniżać napięcie to dioda już nie gaśnie

  • Sklep HeluKabel
  • #3122 07 Wrz 2018 12:51
    pawel.skiba
    Poziom 12  

    zamela napisał:
    D10 uszkodzona - przebicie i układ teraz pozwala na regulację ograniczenia prądu lecz gdy ustawie przykładowo 1A włączy się ograniczenie + led i zacznę obniżać napięcie to dioda już nie gaśnie


    1) Rozumiem że to dotyczy sytuacji gdy podłączasz obciążenie z jakąś rozsądną rezystancją (to "mocne obciążenie moze być"), bo jak zewrzesz to powinno działać tak jak opisałeś.
    D10 zabezpiecza Q2 . Tyle że jakby była totalnie zwarta to w ogóle nie powinno działać bo napięcie BE Q2 wtedy zawsze 0.
    Jeśli w 1 jest rozsądna rezystancja to speawdź Q2

  • Sklep HeluKabel
  • #3123 01 Gru 2018 18:19
    icos13
    Poziom 14  

    Witajcie. Próbuję uruchomić kit z alliexpres. W zasadzie przed składaniem uruchomiłem na stole elektronikę i wszystko działało . Niestety po włożeniu w obudowę już nie. Stan obecny to :
    Zasilanie 25V za mostkiem ok 33VDC
    Na wyjściu 22VDC dla 3.1 V na D8 i 33 VDC dla 5.1V na D8 zmienia się losowo , ale jak już się uruchomi to wartość się utrzymuje.
    Na diodzie zenera d8 5.1 V czasem zmienia sie na ok3.1 V
    Dioda d7 cały czas -4.1VDC do -
    Brak reakcji na potencjometry.
    Sprawdziłem D5,D6 C3, R3 ,D7(5.2V) , R13, R14 ,Q1
    Ktoś podpowie co jeszcze można sprawdzić ?

  • #3124 01 Gru 2018 21:48
    juniorK123
    Poziom 17  

    Pokaż schemat. Jeśli taki sam jak ten z Elektronics-Lab to Q2 i Q4 i Op Ampy sprawdź

  • #3125 01 Gru 2018 22:49
    icos13
    Poziom 14  

    http://img.banggood.com/file/products/201505080459530-30Vinstall.pdf
    Schemat z dodaną regulacją na dodatkowych 2x1k potencjometrach oraz układzie z 2 tranzystorami Q4 z rezystorami w emiterach.
    Właśnie byłem sprawdzić . Obydwa Tip35 (Q4) są spalone podobnie jak Q2. Muszę się doedukować jak sprawdzić wzmacniacze... mile widziane podpowiedzi.
    Oczywiście dziękuję za poradę.

  • #3126 01 Gru 2018 23:03
    juniorK123
    Poziom 17  

    Na pw wysłałem Ci prosty sposób jak sprawdzać Op-ampy

  • #3127 02 Gru 2018 13:05
    filipcio
    Poziom 10  

    juniorK123 napisał:
    Na pw wysłałem Ci prosty sposób jak sprawdzać Op-ampy
    ...co to tajemnica a nie mogłeś tu ?!.....

  • #3128 02 Gru 2018 14:07
    juniorK123
    Poziom 17  

    Wyslalem moj sposób sprawdzania. Zbuduj uklad według noty katalogowej i na to samo wyjdzie.

  • #3129 02 Gru 2018 17:48
    icos13
    Poziom 14  

    Junior generator zbudowany , ledek miga więc wygląda ,że wszystko ok ze wzmacniaczami... Wielkie dzięki za podpowiedź! Zastanawiam się jeszcze czy coś sprawdzać poza tym , co mogło być przyczyną takich uszkodzeń. Wrzucam zdjęcie moich wypocin. Rzućcie okiem czy coś trzeba konstrukcyjnie ogarnąć. Pod płytką jest radiator do którego były przymocowane tipy i kawałek płytki z rezystorami.

    Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A