Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz warsztatowy 0-30V / 2mA-3A

zasoby 09 Mar 2006 23:20 1285988 3121
  • #61 09 Mar 2006 23:20
    Nostradamus
    Poziom 17  

    u mnie przy 17V zmienego działa zasialacz

  • Metal Work Pneumatic
  • #62 09 Mar 2006 23:24
    chomikaaa
    Poziom 18  

    jestem na etapie sklaania miernikow do zasilacz i upchniecia calosci w obudowie z-39 dodtkowo wzmocnionej od strodka aluminium

    potrzbuje schematu plytki do kitu avt 266 nigdzie nie moge znalezc czy jest ktos wstanie pomoc baerdzo mi zalezy na woltomierzu 4,5 cyfry

    Dodano po 1 [minuty]:

    ja zasilalem z zasialacza od kolejki i uzyskiwoalem 20Vstalego i uklad mi nie dzialal jak zasililem z trafa24V ruszyl od razu

  • #63 09 Mar 2006 23:42
    Nostradamus
    Poziom 17  

    a ten zasilacz od kolejki ile miał WAT??

  • Metal Work Pneumatic
  • #65 10 Mar 2006 10:08
    Nostradamus
    Poziom 17  

    no to nie powinno się uruchomić bo możliwe że jest za mała moc. A podłacz go i zmierz prąd jaki jest między jednym kablem od transformatora a podłaczeniem do mostka zasilacza.

  • #66 10 Mar 2006 16:54
    chomikaaa
    Poziom 18  

    napisalem wczesnij ze po podlaczeniu do trafa ktorego bede uzywac uklad zadzialal trafo to ma 24V na wtornym

    a zasilacza od kolejki uzylem w celu testu bo nie mialem i innego zrodla zasilajacego

    miedzy innymi dlatego zdecydowalem sie na budowe tego zasilacza jak ukoncze montarz to umieszcze zdjecia tej konstrukcji

  • #67 11 Mar 2006 19:59
    thebida
    Poziom 10  

    Ja mam jedno pytanie do tych co maja zmontowany juz ten zasilacz:
    czy napiecie na wyjsciu jest takie same bez wzgledu jakie podam na we?
    Chodzi dokladnie o to czy jak np. ustawie sobie 5V na wy, zmienie transformator na nizsze napiecie, to czy zmieni mi sie napiecie na wyjściu (bedzie inne niz 5V)?

    ale zagmatwalem :|

    Jest to dla mnie wazne, gdyz chcialbym zrobic ten zasilacz z przekaznikiem, który by odlanczal np. jedno uzwojenie transformatora przy niskich napieciach, by tranzystor sie nie grzał niepotrzebnie.
    pzdr

  • #68 11 Mar 2006 20:48
    Nostradamus
    Poziom 17  

    nom jest takie samo napięcie.
    A co do tego zasilacza to ja mam zamiar go przerobić na ten prąd rzędu 5-7A.

    Dodano po 1 [minuty]:

    i do tego potrzeba 3 tranzystorów 2N3055 około 3 oporników tych 5W 0,47R i oporniki zrobione z drutu oporowego tak około 0,1R żeby wyrównać betę tranzystorów

  • #69 11 Mar 2006 21:56
    panterka
    Poziom 20  

    thebida napisał:
    Ja mam jedno pytanie do tych co maja zmontowany juz ten zasilacz:
    czy napiecie na wyjsciu jest takie same bez wzgledu jakie podam na we?
    Chodzi dokladnie o to czy jak np. ustawie sobie 5V na wy, zmienie transformator na nizsze napiecie, to czy zmieni mi sie napiecie na wyjściu (bedzie inne niz 5V)?

    ale zagmatwalem :|

    Jest to dla mnie wazne, gdyz chcialbym zrobic ten zasilacz z przekaznikiem, który by odlanczal np. jedno uzwojenie transformatora przy niskich napieciach, by tranzystor sie nie grzał niepotrzebnie.
    pzdr


    W układzie z przełączanymi uzwojeniami radzę abyś same wzmacniacze operacyjne zasilał tak jak jest oryginalnie (mały mostek prostowniczy i kondensator 1000uF) zaś samo napięcie na tranzystory mocy z oddzielnego mostka i kondensatora w układzie z przełączaniem uzwojenia.

  • #70 14 Mar 2006 14:22
    omek
    Poziom 10  

    witam mam zasilacz toroidalny 2*20V 150VA czy ktos nie chcial by sie zaminic na 150VA tylko ze z uzwojeniem wtornym 24V ?? aa i oczywiscie jest z wawy albo okolic ??

  • #71 18 Mar 2006 22:20
    Gogi123
    Poziom 24  

    Zbudowalem zasilacz i zaskoczyl odrazu. Jednak mam problem bo cos sie uszkodzilo. Po podlaczeniu zasilania mam 0v na wyjsciu i nie pomaga zadna regulacja. Po wylaczeniu zasilacza na wyjsciu pojawia sie maxymalne napiecie i spada do 0V.

    Jestem poczatkujacy wiec nie wiem jak to sprawdzic:( Rezystory i diody niby sa ok. Wymienilem tez wszystkie scalaki oraz Q1,Q3 i tranzystor mocy na radiatorze i nie wiem co zrobic :( Nie zdazylem nic jeszce podlaczyc pod niego jedynie podpinalem miernik.

    Na 90% zwarly mi sie na momet przewody od potencjometrow ale pewnien nie jestem:(

  • #72 19 Mar 2006 11:16
    kanonier
    Poziom 11  

    Mam zamiar zrobic ten zasilacz ale posiadam trafo 2A. Jesli sie nie myle to ten zasialacz ma zabezpieczenie na 3A.
    Jak przerobic je na 2A?

  • #73 20 Mar 2006 15:27
    pawelcb33
    Poziom 24  

    Witam, mam problem z miliwoltomierzem, po włączeniu wyświetlacz wariuje to znaczy pokazuje bzdury (różne cyfry) i nie mogę go wy kalibrować (do tego jest chyba ten potencjometr) i jak daje mu jakieś napięcie do pomiaru to nic nie pokazuje.
    Nie wiem co mam już robić, czy możliwe jest to, że to wszystko jest przez przez układ który daje -5V? , bo zmontowalem go na szybko na uniwersalnej płytce, a cały układ był testowany z zasilacza regulowanego.
    W załączniku dałem schemat + pcb tego miliwoltomierza.

    Załączniki:
  • #74 20 Mar 2006 20:37
    chomikaaa
    Poziom 18  

    Wg mnie masz problem ze zwarciem gdzieś na płytce ja zrobiłem 2 amperomierze na icl 7107.

    I wygląda to tak, że 2 ostatnie cyfry mi wariują 2 pierwsze są ok co ciekawe zrobiłem 2 płytki i na jednej układa działa kulawo, ale działa a na drugiej już nie działa. Nie mam czasu sprawdzić na razie co jest przyczyna zamiast drutu płytki łączyłem kablem od twardego dysku tzn wyświetlacz z iclem

    Aha dostałem sample icl7107rcplz i po włożeniu ich do płytki amperomierz wyświetla jakieś krzaki nie wiem co jest przyczyna kupny ma oznaczenie icl7107cpl.

  • #76 21 Mar 2006 13:48
    Gogi123
    Poziom 24  

    Problemem okazal sie tranzystor 2N2219. Mialem zamienniki jednak uszkodzone wiec zalozylem 2N3055 i tez przymocowalem do radiatora :) Nie wiem tylko czy zmieniac go na 1A czy zostawic tego 2N3055???

    Działa ładnie, jestem pod wrażeniem. Mierzylem i mam 28,5V oraz 3,5A. Jak zrobie mierniczki to podesle foto

  • #77 21 Mar 2006 14:01
    pawelcb33
    Poziom 24  

    A co do zwarć to raczej nie mam bo cala płytkę przeglądnąłem i wszystko wygląda ok, ale jeszcze raz przeglądnę bo być może gdzieś jest zwarcie.
    Pozdrawiam.

  • #78 21 Mar 2006 18:43
    Nostradamus
    Poziom 17  

    albo masz układ uszkodzony

  • #79 21 Mar 2006 18:57
    chomikaaa
    Poziom 18  

    moge zasugerowac sprawdzenie potencjometrow a konkretnie przylutowanych kabelkow

    u mnie byl taki efekt odlutowanego kabelka od regolacji pradu ze swiecilo sie ograniczenie pradowe i na wyjsciu bylo zero, ciezko bylo mi wykryc co sie stalo bo kabelki mialem dobrze zaizolowane ale jak pruszalem nimi to wyszlo szydlo z worka :)
    odlutowal sie kabelek ze srodkowego odczepu na potencjometrze

    tak wiec mam zasilacz skladajacy sie z 2 blokow 2,4A bo takie trafo i napiecia po ok 27,5V wiecej ten zasilacz u mnie nie osiagnol zastanawiem sie czy podniesienie napiecia na trafie do ok 32V zalatwiloby sprawe nie uszkadzajac wzmacniaczy tl081?

    poszukuje tez jakiegos schematu plytki stalej 5V 2,4A ew z przelaczeniem na 3,3V oraz plytki 12V 0,4A chce zrobic sztywne wyjscia o tych parametrach

    czy ma ktos schemat plytki do kitu avt266 na icl7135

  • #80 21 Mar 2006 19:48
    romek77r
    Poziom 16  

    Ja w swoim zasialczu na trafie 24V mam na wyjsciu ok. 32V

    TL081 ma napiecie max 36V, ale pamietaj ze 2 z 3 ukladow sa zasilane napieciem o 5V wyzszym!

    Polecam zastosowanie uA(LM)741 na napiecie 44V

    3,3V z przelaczaniem na 5V/3A zrobisz z taniego LM317 z rezystorem i tranzystorem dodatkowym, a 12/0,4A to stabilizator 7812 - plytke narysuj na kartce :D

  • #81 21 Mar 2006 21:29
    chomikaaa
    Poziom 18  

    lm317 ma maly prad potrzebuje do ok 2,4A

    Dodano po 12 [minuty]:

    akurat mam uA741 pare sztuk wiec moglbym sprobowac czy musze cos jeszcze zmienic czy wystarczy wsadzic zamiast tl081 co prawda to ten wzmacniacz ma 14 pin ale wystarczy wpiac chyba te wlasciwe czy trzeba projektowac inna plytke?

  • #82 21 Mar 2006 22:01
    romek77r
    Poziom 16  

    To tego uA741 masz albo baaardzo starego ale to nie ten uklad, poniewaz w nocie katalogowej jest teraz tylko DIP8 i ja taki wlasnie mam (uA741, LM741)

    Oczywiscie jesli to ten uklad, ale w DIP14 - bedziesz mial maly problem z wlutowaniem go na plytce :)

    Stab. LM317 owszem ma maly prad, ale z tranzystorem juz mamy 3A :D np:
    http://www.myzlab.pl/elektronika/zasilacz/
    albo cos bardziej rozudowanego
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=428920&highlight=lm317+3a&sid=f172a221ada8d7716164345e180b08d7

  • #83 21 Mar 2006 22:46
    serwis
    Poziom 37  

    romek77r napisał:

    Oczywiscie jesli to ten uklad, ale w DIP14 - bedziesz mial maly problem z wlutowaniem go na plytce :)


    Nie tak do końca z tym DIP14. Możesz smiało wlutować w miejsce DIP8.
    Wystarczy odciąć zbędne piny wraz z obudową( poprostu skrócić), uzyskasz DIP8 i po problemie :D

    I nie jest to wcale żart.

  • #84 21 Mar 2006 23:23
    chomikaaa
    Poziom 18  

    wiem o tym tak robilismy w szkole odginalismy nogi

    pytanie czy to wystarczy czy trzeba cos jeszcze zrobic? zeby uklad dzialal poprawnie?

  • #85 22 Mar 2006 10:03
    romek77r
    Poziom 16  

    O przepraszam za zamieszanie i zwracam honor :) Jednak Texas Instruments ma w DIP14

    Sprawa sie rozwiazala bardzo prosto - wsadzasz i dziala bez zadnych modyfikacji :)

    btw. po co ladowac uklad z 7 wyjsciami do obudowy DIP14 albo co zgroza TTSOP ?? - dla mnie to bez sensu :)

  • #86 27 Mar 2006 10:58
    delma
    Poziom 17  

    kurde mam problem z tym zasilaczem nie wiem dlaczego mam na wyjściu 35V( tak było przy pierwszym tranzystorze mocy) ,a gdy okazało się że ubity to kupiłem drugi i mam 27V , brak regulacji , ubija mi tranzysotr mocy 2N3055 . Trafo mam 27V ale to raczej nie jest problem . Mam objawy jak kilka osób , że grzeje mi się U2 ale dioda D5 jak i pozostałę sa OK. Już nie wiem co robić tranzystor sterujący dobry pozostałe też . Prubowałęm też odpalać układ bez Q1 i R13 , R14 dalej nic . Zwarć na pcb nie ma :)
    zimnych lutów także ,a nie stać mie na próby w stylu wymienień wzmacniacze operacyjne itd pomózciee :(
    pozdrawiam

  • #87 27 Mar 2006 11:14
    romek77r
    Poziom 16  

    Jesli masz 27V na wyjsciu transformatora to mozesz miec zwalone scalaki !! sprawdz napiecie na nozkach 4,7 ukladow :) i poroznaj z max dla ukladow ktore uzyles

  • #88 27 Mar 2006 13:14
    delma
    Poziom 17  

    no na 4 mam +35-37V zależy od wartości prka od V . na 7 wyprowadzeniu jest 0V :/ a wmaki operacyjne to LM318 one maja +/- 20V dziwna sprawa troche :|

  • #89 27 Mar 2006 14:45
    romek77r
    Poziom 16  

    Poczekaj. noga 4 to "-", natomiast 7 "+" - wiec jakim cudem nasz na odwrot ??

    U2,U3 sa zasialne napieciem o 5V wyzszym, dlatego w twoim przypadku na uklady wychodzi po 42V. Sprawdz czy masz pomiedzy n.4 U2,U3 a masa -5V

  • #90 27 Mar 2006 19:04
    delma
    Poziom 17  

    heh ale ja jestem osioł to na 7 pinie jest 36V a na 4 czyli -Vcc jest głucha cisza 0V . Sorry za błąd . Załamania powoli dostaje :D i przypomianam że wszystkie diody są dobre
    pozdrawiam

  Szukaj w 5mln produktów