Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CB President Harry + Antenka na magnes PROBLEM :(

01 Gru 2005 15:23 1260 7
  • Poziom 15  
    Witam mam problemik kupilem nowe radio president harry do tego antenke na magnes wszystko dziala OK ale jak naciskam nadawanie to wlancza mi sie w aucie syrena od alarmu podlanczalem kable od napiecia w inne miejsca ale nc nie daje narazie odlaczylem syrene ale chcial bym cos z tym zrobic bo bez alarmu troche lipa macie jakies pomysly co moze byc nie tak ????
  • Poziom 13  
    Witaj

    Zakładam, że antene już zestroiłeś ?
    Problem pojawia się prawdopodobnie nie z winy zasilania. Możliwą przyczyną jest mała odporność alarmu na pole wysokiej częstotliwości pochodzące z anteny. Możesz spróbować zaekranować (plastikową?) obudowę alarmu i dołączyć kondensatory po kilkadziesiąt-kilkaset nano na przewodach zasilających, wyłącznikach drzwiowych i innych. Kwestia doświadczeń i prób. W najgorszym przypadku będziesz musiał zrobić ukryty wyłącznik syreny.
    Znajomy taksiarz swoim radiem na 160MHz kiedyś otwierał i zamykał samochód zaparkowany obok na parkingu.
    Pole magnetyczne potrafi dokuczyć.
    Powodzenia
  • Poziom 19  
    Antena na uchwycie magnesowym to najgorsze rozwiązanie. Najczęściej taki problem pojawia się przy złym zestrojeniu anteny. Na pewno nie jest to sprawa zasilania radia.
    Założenie anteny na uchwycie rynienkowym czy krawędziowym rozwiąże problem.
    Instalacja na relingu może da taki sam efekt jak na magnesie.
  • Poziom 15  
    welek napisał:
    Antena na uchwycie magnesowym to najgorsze rozwiązanie. Najczęściej taki problem pojawia się przy złym zestrojeniu anteny. Na pewno nie jest to sprawa zasilania radia.
    Założenie anteny na uchwycie rynienkowym czy krawędziowym rozwiąże problem.
    Instalacja na relingu może da taki sam efekt jak na magnesie.


    jest to antena president florida jedna z tanszych anten i z tego co sie dowiedzialem to sie jej nie stroi .Problem polega na tym ze sprawdzalem CB w 2 innych autach oczywiscie z alarmem i wszystko dziala OK wiec nie wiem dlaczego tylko w tym jednym aucie tak sie dzieje.....

    Czy przyczyna moze byc w tym ze syrena alarmowa ma wlasny akumulator w sobie ???



    antena jest taka ....

    CB President Harry + Antenka na magnes PROBLEM :(
  • Poziom 37  
    A czy ten akumulator od syreny jest (jednym końcem) połączony z masą samochodu?
  • Poziom 15  
    Preskaler napisał:
    A czy ten akumulator od syreny jest (jednym końcem) połączony z masą samochodu?


    akumulator jest sirodku syreny jest to syrena z wlasnym zasileniem wiec nie wiem jak jest podlaczona nie znam sie zabardzo na tym :|
  • Poziom 28  
    1. Za długie kable od syrenki, alarmu czy to tam masz.
    2. Za bliksko siebie kable z punktu 1 wraz z kablem od antent cb.
    3. Wymień przewód antenowy cb na lepszy.
    4. Pomyśl o ekranowaniu plastykowej obudowy syrenki, np specjalną farbą przewodzącą w spraju.
    5. Wywal natene na magnesie.
  • Poziom 29  
    :arrow: patnet - gdzie masz podłaczone zasilanie radia CB ?
    Jeśli "gdzieś" wpięte jest to w instalację autka to rozważ możliwość podłączenia go dwoma osobnymi kabelkami bezpośrednio do accu (no jeszcze może poprzez bezpiecznik :D)

    Powodzenia !