logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zatrzymać usuwanie programu przez Defender w Win 10 22H2

Youmound 16 Sty 2024 09:47 4584 12
REKLAMA
  • #1 20912093
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 43
    Windows 10. 22H2.
    Defender podejmuje za mnie decyzje. Usuwa mi program do liczenia wpisywanych znaków na komputerze.

Chcę go zmusić, że ma ten program zachować. A on i tak wie lepiej. Nawet jak to przyjmie to za kilka dni i tak usuwa. Jak więc mam zmusić DEFENDERA po aktualizacjach ze stycznia 2024 r. aby tego nie robił? wcześniej plik się jakiś czas zachowywał. Teraz znika w zasadzie "od razu" i nie mogę podjąć AKCJI : ZOSTAW TO bo komputer wie lepiej ode mnie....

I druga sprawa:
    Program wymaga podniesionych uprawnień i ma to wpisane w kodzie. Jak mam zmusić WINDOWSA do tego aby po ponownym uruchomieniu program startował wraz z systemem nawet z wpisanymi podniesionymi uprawnieniami? Dawałem już jemu ptaszek w > właściwości > zgodność > uruchom jako admin (v). W tej chwili jednak WINDOWS i tak usuwa program ... Więc autorun nie zadziała :(
  • REKLAMA
  • #2 20912339
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Dodałeś plik (katalog pliku) do wykluczeń w Defenderze ?
    Ustawienia->Aktualizacja i zabezpieczanie->Zabezpieczenia Windows->Ochrona przed wirusami i zagrożeniami->Ustawienia ochrony przed wirusami i zagrożeniami->Zarządzaj ustawieniami->Wykluczenia ?
  • #3 20912367
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Wystarczy wylaczyc skanowanie w czasie rzeczywistym lub uzyc Defender Control.
  • REKLAMA
  • #4 20912548
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    paweliw napisał:
    Dodałeś plik (katalog pliku) do wykluczeń w Defenderze ?
    Ustawienia->Aktualizacja i zabezpieczanie->Zabezpieczenia Windows->Ochrona przed wirusami i zagrożeniami->Ustawienia ochrony przed wirusami i zagrożeniami->Zarządzaj ustawieniami->Wykluczenia ?

Nie można. WINDOWS mi zabrania bo wykrył zagrożenie.

Wyłączyłem DEFENDERA w ogóle. I nic to nie zmieniło.
  • #5 20912603
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wyglada na to, ze nie umiesz wylaczyc lub masz jeszcze inny program antywirusowy, ktory blokuje, ale raczej to pierwsze. Uzyj Defender Control i tym wylacz.
  • REKLAMA
  • #6 20913292
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3575
    A noże teraz trzeba "obrazkowo" odpowiadać.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3879009.html#19928929
    Komunikat informujący o wyłączeniu Windows Defender.

EDIT:
    A jednak teraz się prawdopodobnie nie uda tego zrobić tym programem!
    Okno dialogowe Defender Control v2.1 z komunikatem o wyłączeniu ochrony manipulacyjnej. Okno programu Defender Control v2.1 z wyłączoną ochroną w czasie rzeczywistym.
  • #7 20913862
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    @pidar Powiadomienie o wykryciu wirusa przez Microsoft Defender podczas pobierania pliku ZIP.

Komunikat o wykryciu wirusa w pliku Defender Control v2.1.zip.
  • #8 20913921
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wylacz ochrone w czasie rzeczywistym i nie pisz, ze nie dziala bo dziala, sam przed chwila sprawdzilem i mozna normalnie wszystko pobrac.
  • #9 20914091
    pidar
    Poziom 43  
    Po pobraniu rozpakuj i dodaj ten plik do wykluczeń, i możesz ponownie uruchomić ochronę w czasie rzeczywistym.
    Jak zatrzymać usuwanie programu przez Defender w Win 10 22H2
  • #10 20915502
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Czy coś mi umyka @Kolobos

@pidar nie bądź taki dowcipny nie jestem wstanie kilka sekund wyklikać tyle operacji z moich obserwacji wynika, że mam na to ok. 15 sekund nim plik zniknie z dysku.

Jak zatrzymać usuwanie programu przez Defender w Win 10 22H2
  • #11 20917051
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 281
    Wykluczenie dodaj do katalogu nadrzędnego względem tego katalogu w którym umieszczasz pliki przeznaczone do ochrony.
  • #12 20917693
    pidar
    Poziom 43  
    pidar napisał:
    A jednak teraz się prawdopodobnie nie uda tego zrobić tym programem!

"Zwracam honor"-> drugie kliknięcie i powyłączanie w zarządzaniu pomogło!

Okno ustawień z wyłączoną ochroną w czasie rzeczywistym Okno programu Defender Control z informacją, że Windows Defender jest wyłączony. Ekran ustawień bezpieczeństwa z ostrzeżeniami o zagrożeniach. Zrzut ekranu przedstawiający panel wykluczeń w Windows Defender.
  • REKLAMA
  • #13 21631882
    Youmound
    Warunkowo odblokowany
    Mnie się nie udało ale może komuś tak.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows 10 22H2 użytkownik napotyka problem z programem do liczenia wpisywanych znaków, który jest automatycznie usuwany przez Windows Defender po aktualizacjach z początku 2024 roku. Pomimo prób wyłączenia Defendera oraz dodania pliku lub katalogu programu do wykluczeń, Defender nadal usuwa plik w krótkim czasie, uniemożliwiając ręczne zatwierdzenie pozostawienia pliku. Dyskusja sugeruje, że skuteczne może być wyłączenie ochrony w czasie rzeczywistym lub użycie narzędzia Defender Control do zarządzania ochroną Defendera. Dodanie wykluczeń powinno obejmować katalog nadrzędny, a nie tylko pojedynczy plik, aby zwiększyć skuteczność. W kwestii uruchamiania programu z podniesionymi uprawnieniami przy starcie systemu, problem pozostaje nierozwiązany, zwłaszcza gdy Defender usuwa program przed możliwością autostartu. Ustawienia zgodności z uruchamianiem jako administrator nie wystarczają, gdy program jest usuwany przez Defender. Wskazano również, że po wyłączeniu ochrony w czasie rzeczywistym i dodaniu wykluczeń można ponownie ją włączyć, co pozwala na zachowanie pliku. Jednakże w najnowszych wersjach Defender może automatycznie blokować i usuwać pliki uznane za zagrożenie, co utrudnia trwałe zachowanie programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA