logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] RNS510 gaśnie po włączeniu - czy to usterka programowa?

MrxPL 16 Sty 2024 14:32 2160 3
REKLAMA
  • #1 20912621
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Radyjko jak w temacie. Po uruchomieniu wyświetla logo VW przez jakieś 5-10 sekund i potem traci podswietlenie. Latarką świeciłem i widać dalej logo VW ale po kolejnych 5-10 sekundach i ono gaśnie i radio się wyłącza. Myślałem że może zimne luty czy coś ale podgrzałem całe radio i nic. Chyba bardziej usterka softowa. Znalazłem na chomikuj obraz płyty SWL FIX i wprowadziłem radio w tryb wgrywania oprogramowania. Coś tam pomieszał, przeleciało kilka pasków ładowania pokazał coś takiego:
    Ekran systemu RNS z procesu wgrywania oprogramowania VW, z widocznymi informacjami SWL.
    Przy jednym z nich który szedł około 30 sekund podświetlenie nie gasło więc stąd wnioskuje że usterka może być programowa. Niestety po wgraniu (bo chyba się wgrało, na końcu był zielony napis że się udalo) usterka nadal występuje. CZy ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć. Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20917218
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 313
    Nic nie piszesz jaką masz wersję RNS510, a było co najmniej kilka. Nie możesz sobie wgrywać pierwszego lepszego softu jaki znalazłeś bo uwalisz radio całkiem , jeśli już to się nie stało. Najlepiej jak oddasz radio do fachowca co ci je naprawi. Zrób chociaż zdjęcie nalepki z góry radia by było wiadomo co masz za wersję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20917279
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Cytuję "bo chyba się wgrało" - jaką masz pewność?
    Z tego co pamiętam wgrywa się to na uruchomionym silniku "od A do Z".
    Przerwa w zasilaniu i cegła z radia.
    Wersja jest bardzo ważna bo jak nie prawidłowa to radio leży i kwiczy.
    Znaczenie ma też użycie dobrej jakości płyt żeby laser dał radę odczytać bez błędów.
    Trzeba sprawdzić stan dysku jak jest w złym stanie to wymiana na nowy i wszystko trzeba wgrać od nowa (jak się jeszcze da ).
    Sam tego nie ogarniesz oddaj do serwisu.
  • #4 20917719
    MrxPL
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Dzięki za odpowiedzi

Tak, wiem, poszukałem na internecie po numerach z naklejki (mogłem tu w sumie wczesniej je zamieścić) i znalazłem że soft jaki mogę wgrać to 5238 i tak też wgrałem (z chomika: https://chomikuj.pl/Skwirsik/Soft+do+RNS+510/...510+SW_5238_orginalny,4104803662.iso(archive) i muszę powiedzieć że problem się rozwiązał
REKLAMA