logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bolec w gniazdku elektrycznym powinien być u góry czy na dole?

geberit333 03 Lut 2024 12:09 17079 20
  • #1 20942481
    geberit333
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa mógłby jakoś rozwiać moje wątpliwości odnośnie umiejscowienia bolca w gniazdku? Ostatnio sąsiad zwrócił uwagę na to, że bolec powinien być zawsze na dole (zapobiegać to ma nagrzewaniu się wtyczki, która zagina się jak wpina się ją w górne gniazdko).
  • #2 20942499
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    W większości wtyczek, gdzie używany jest bolec i wtyczka jest łamana, np.
    Czarna wtyczka elektryczna z dwoma bolcami i wygiętą obudową.
    naturalne jest, aby przewód zwisał swobodnie w dół. Nie będzie się załamywał itp., jak bolec jest w górze.
    geberit333 napisał:
    Zapobiegać temu ma nagrzewanie się wtyczki, która zagina się, gdy wpina się ją w górne gniazdko.
    A tutaj to sprzeczność na sprzeczności.
  • #3 20942503
    geberit333
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź, może źle to ująłem, ale jak taką wtyczkę się wsadzi do górnego gniazdka "do góry nogami", to ten kabel się odgina i może jednak ten bolec w górnym gniazdku też powinien być na dole umiejscowiony.
  • #4 20942508
    ta_tar
    Poziom 41  
    geberit333 napisał:
    To ten kabel się odgina i może jednak ten bolec w górnym gniazdku też powinien być na dole umiejscowiony.
    Dla takich wątpliwości ostatnio u klienta widziałem montaż gniazdek w ten sposób:
    Podwójne gniazdko elektryczne z zieloną kontrolką.
    i nie miał dylematu gdzie jest bolec na górze czy na dole.
  • #5 20942510
    geberit333
    Poziom 2  
    Dziękuję Proszę Pana, to akurat rozwiąże problem!
  • #6 20942512
    ta_tar
    Poziom 41  
    Są też takie gniazda:
    Podwójne gniazdo elektryczne z uziemieniem w białej obudowie
    ale włóż tutaj dwie wtyczki łamane z bolcem.
  • #7 20942517
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    geberit333 napisał:
    Ostatnio sąsiad zwrócił uwagę na to, że bolec powinien być zawsze na dole (zapobiegać to ma nagrzewaniu się wtyczki, która zagina się jak wpina się ją w górne gniazdko).
    Troszkę niejasno zapytałeś. A wcześniej napisałeś: "Czemu na prąd przemienny nie można mówić plus i minus? Wiadomo, to nie jest prąd stały, ale w czym problem, żeby mówić, że z lewej strony mamy fazę, to jest plus, a neutralny to minus niebieski." No to poczytaj, co to jest prąd zmienny i przemienny oraz prąd stały.
  • #8 20942571
    geberit333
    Poziom 2  
    Dziękuję za komentarz, tzn. teoretycznie można powiedzieć plus i minus (odniesienie do ruchu sinusoidalnego i wartości szczytowej -325 i 325V, przy czestotliwości 50Hz teoretycznie można powiedzieć, że jest na chwilę + a na chwilę -.
  • #9 20942641
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    No jeśli mamy gniazdko podwójne to najlepiej montaż poziomy i dwie wtyczki mogą normalnie pracować. Znowuż temat się rozmydla i zaczyna się dyskusja o TEORII prądu.
  • #10 20942657
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    geberit333 napisał:
    Teoretycznie można powiedzieć, że jest na chwilę plus, a na chwilę minus.
    Hm, pozwól, że zacytuję jeszcze raz: "Teoretycznie nie można powiedzieć, że jest plus, a za chwilę jest minus". Napisałem, poczytaj, co to jest prąd przemienny? A w ogóle, zapytałeś o
    geberit333 napisał:
    Ostatnio sąsiad zwrócił uwagę na to, że bolec powinien być zawsze na dole (zapobiegać to ma nagrzewaniu się wtyczki, która zagina się jak wpina się ją w górne gniazdko).
    . Nagrzewanie wtyczki, no to co ma piernik do wiatraka? Piernika by nie było, jeżeli wiatraka by nie było. Nie wiem, ale ten twój bolec niech będzie na górze, standard. A co do nagrzewania... No to strzelam kamera termowizyjna i ile stopni. A tak gwoli ścisłości, sąsiada przełóż go na dół.

Jaka jest moc pobierana?

Z tym porównaniem piernika i wiatraka przegiąłem, przepraszam.
  • #11 20945691
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    ta_tar napisał:
    Dla takich wątpliwości ostatnio u klienta widziałem montaż gniazdek w ten sposób:

A co gorsza w takim gniazdku przewód fazowy L jest raz po prawej raz po lewej stronie, co doprowadza elektryków do szału.
  • #12 20945697
    geberit333
    Poziom 2  
    Nie można dopuszczac, żeby faza była z prawej, chyba, że bolec jest na góry, to stosuje się zasadę gniazdka PE - L - N i faza już będzie z prawej, ale ja nie lubię gniazdek podwójnych, więc dają pojedyncze gniazdka od paru dni i faza jest z lewej strony.
  • #13 20945700
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2932
    geberit333 napisał:
    Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa mógłby jakoś rozwiać moje wątpliwości odnośnie umiejscowienia bolca w gniazdku? Ostatnio sąsiad zwrócił uwagę na to, że bolec powinien być zawsze na dole (zapobiegać to ma nagrzewaniu się wtyczki, która zagina się jak wpina się ją w górne gniazdko).

Czy na górze czy na dole - nie ma to znaczenia. Ważne aby był i był prawidłowo podłączony!
  • #14 20945705
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 717
    tesla97 napisał:
    ta_tar napisał:

A co gorsza w takim gniazdku przewód fazowy L jest raz po prawej raz po lewej stronie, co doprowadza elektryków do szału.
    Elektrycy to małe piwo, ile prąd musi się namyśleć by kierunku nie zgubić. Dlatego te cosinusy takie wielkie.
  • #16 20945759
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ktoś_tam napisał:
    tesla97 napisał:

Ale co się takiego dzieje, że doprowadza to elektryków do szału?

Jak to co?! Mianowicie to, że gdzieś tam zapisano, który styk ma być po której stronie. Jak jest odwrotnie to narażasz użytkownika na śmierć!
    Poczytaj szereg wątków na elektrodzie o tym wiele razy rozprawiało.
  • #17 20945799
    geberit333
    Poziom 2  
    Jakoś jak podłączałem wtyczke od suszarki do włosów, to z gniazdka wyszedł aż ogień, a potem sprawdziłem i faza była z prawej strony.
  • #18 20945827
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    geberit333 napisał:
    Nie można dopuszczac, żeby faza była z prawej, chyba,

Od paru dni masz taką zasadę. Co z tymi co zajmują się elektryką dziesiątki lat, mają się podporządkować?
    W WB jest to zasada i są do tego testery prawidłowości podłączenia, ale niema podwójnych gniazd typu francuskiego.
    Dobrze, że masz system i możesz w ciemno określić gdzie jest faza. Ja zawsze mam niepewność i najpierw testuję gniazdo neonówką - będąc elektrykiem jestem ostrożny.
  • #19 20945839
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2833
    geberit333 napisał:
    Jakoś jak podłączałem wtyczke od suszarki do włosów, to z gniazdka wyszedł aż ogień, a potem sprawdziłem i faza była z prawej strony.

Zapomniałeś napisać że sobie jaja robisz i jesteś trolem. Poważnie, we wtyczce urządzenia wykonanego w II kl ochronnosci którą można dowolnie włożyć taką prawidłowość zauważyłeś?
  • #20 20945841
    ^ToM^
    Poziom 42  
    geberit333 napisał:

Myślisz, że gdyby faza była z lewej to ogień by nie wyszedł? Tak samo by się stało.
    Przed wyjęciem wtyczki z gniazda wyłącz urządzenie odpowiednim przełącznikiem na jego obudowie. Wtedy ogień nie będzie uchodzi ze styków.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy umiejscowienia bolca w gniazdku elektrycznym, gdzie pojawiają się różne opinie na temat jego lokalizacji. Użytkownicy zauważają, że umiejscowienie bolca na dole może zapobiegać załamaniu się przewodu, zwłaszcza w przypadku wtyczek łamanych. Wskazano również na różne typy gniazdek, które eliminują dylemat dotyczący położenia bolca. Wiele osób podkreśla, że kluczowe jest prawidłowe podłączenie gniazdka, niezależnie od lokalizacji bolca. Wspomniano o problemach związanych z nieprawidłowym podłączeniem fazy, co może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji, takich jak iskrzenie czy pożar.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA