logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drukarka HP DeskJet 845c - pytanie dotyczące kartridży...

Chillout 02 Gru 2005 19:15 4295 7
REKLAMA
  • #1 2047583
    Chillout
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam. Posiadam drukarkę atramentową HP DeskJet 845c. Jakiś czas temu wyjąłem kartridże z tuszem z wnętrza obudowy, bo "chciałem je oczyścić". Oczywiście, przez moją głupotę najprawdopodobniej uszkodziłem miejsce w kartridżach, z których wylatuje tusz :cry:... Od tamtej pory urządzenie wszystko drukowało na niebiesko (a po jakimś czasie zaczęło wyrzucać puste białe kartki). Moje pytanie brzmi - czy możliwe jest, żebym wtedy uszkodził także jakąś wewnętrzną część w drukarce, np.głowicę? Słyszałem, że głowice w tym modelu znajdują się bezpośrednio na kartridżach, ale nie jestem pewien.

Nie wiem co mam zrobić z tą drukarką - stoi nieużywana od ponad trzech lat i tylko zajmuje mi miejsce na półce. Gdyby uszkodzonymi elementami okazały się tylko tamte kartridże, to po prostu kupiłbym nowe i byłoby po problemie. Niestety, nie mam jak tego sprawdzić, a wydawać kilkadziesiąt złotych złotych "w ciemno" jakoś mi się nie chce...
  • REKLAMA
  • #2 2047673
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Na 99% uszkodzone są tylko kardridge.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2047713
    solaris1952
    Poziom 16  
    na allegro kupisz czarny nr.15 za 15zł
    kolorowy nr.41 za 30-50 zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2047743
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Mam taką drukarkę, powiem tylko jeśli wydobyłeś i ponownie wsadziłeś kartridże nic się nie stanie drukarce a wina w błędzie druku prawdopodobnie leży po stronie uszkodzonej głowicy, czy obydwa pojemniki nic nie drukują? Robiłeś wydruk prubny, A do czyszczenia są specjalne płyny i nie można szorować jak posadzkę, jeśli nie chcesz wydawać fortuny na org. HP zakup zamienniki ja używam od 3 lat i jestem zadowolony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2047928
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    głowice sa razem z tyszem tworza tzw komplet- kartridz nawet nie trac czasu i pieniedzy na udżnianie zadnymi plynami, bo efekt koncowy bedzie nie ciekawy jak już czysciłeś glowice. Zakup najlepiej zamienniki z tego co wiem to jest HP 15 i HP 17 masz to napisane na tuszach ...nie pozbywaj sie tej drukarki bo bedziesz załowal nowe drukarki moze i troche lepiej i szybciej drukuja ale maja 2 do 4 razy mniejsze pojemniki z tuszem i padaja jak muchy. Wiec jest warto inwestowac w ta drukarke.
  • #6 2048060
    Chillout
    Poziom 17  
    jarysss napisał:
    (...) bo efekt koncowy bedzie nie ciekawy jak już czysciłeś glowice.
    Może niedokładnie opisałem to "czyszczenie głowicy"... Po prostu wyjąłem kartridże z wnętrza drukarki i szmatką chciałem oczyścić pojemniczki z brudu. Najprawdopodobniej wtedy zatarłem wylot tuszu... Wiem wiem, głupota totalna, ale były to pierwsze tygodnie mojej styczności z komputerem :|...
  • Pomocny post
    #7 2219888
    super 3
    Poziom 12  
    Jeżeli drukarka pobiera papier a nic nie wydrukowuje na nim napewnno jest to wina pojemników z tuszem w których znajduje się dysza u dołu pojemnika.Moje pytanie jest takie, czy owe pojemniki z tuszem są pełne. Najprostszą odpowiedzią jest zważenie tych pojemników. Jeżeli pojemnik z tuszem czarnym waży około 70 gram to jest pusty, a pojemnik z tuszem kolorowym waży 85/90 gram to też jest pusty. Jeżeli ważą powyżej tej wagi którą podałem to spróbował bym na warunki domowe zanurzyć je w ciepłej wodzie (tylko same głowice u dołu pojemnika,później wyczyść wysusz dokładnie styki przed instalacją do drukarki ).Pocierając lekko o ręczniczek jednorazowy samą głowicą drukującą powinny zostawiać ślady. Jeżeli to nie pomoże to są jeszcze płyny udrażniające i nie są zbyt drogie. Jeżeli są puste to pozostaje ci zainwestować w nowe, zregenerować lub kupić zamienniki.
    Pozdrawiam
  • #8 2259116
    Chillout
    Poziom 17  
    Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi :-). No cóż, drukarka jak stała tak stoi na półce. W najbliższym czasie planuję zakupić jakąś drukarkę laserową, a tę atramentową... hmm, spróbuję przywrócić do życia za pomocą metod proponowanych przez Kolegę super3. Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie :-). Pozdrawiam, a temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka atramentowa HP DeskJet 845c po wyjęciu i próbie czyszczenia kartridży zaczęła drukować na niebiesko, a następnie wyrzucać puste kartki. W modelu tym głowice drukujące są zintegrowane z kartridżami, tworząc komplet, co oznacza, że uszkodzenie kartridży wpływa bezpośrednio na jakość druku. Uszkodzenie samej drukarki, np. głowicy, jest mało prawdopodobne, jeśli kartridże zostały jedynie wyjęte i ponownie założone. Zaleca się zakup nowych lub zamiennych kartridży (np. HP 15, HP 17), które są dostępne na rynku w przystępnych cenach. W przypadku problemów z drukiem można spróbować domowych metod czyszczenia głowic, takich jak zanurzenie ich w ciepłej wodzie i użycie specjalistycznych płynów do udrażniania dysz. Drukarka jest warta zachowania ze względu na większą pojemność tuszu i trwałość w porównaniu do nowszych modeli laserowych czy atramentowych z mniejszymi kartridżami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA