logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Równoległe vs szeregowe łączenie paneli fotowoltaicznych - moc i napięcie

Jarek225577 12 Lut 2024 17:25 4329 10
REKLAMA
  • #1 20958274
    Jarek225577
    Poziom 2  

Witam.
    Jestem nowy na forum i powiem szczerze, że jestem laikiem. Zainteresowałem się instalacją fotowoltaiczną off-grid.
    Jest sprawa, która nurtuje mnie i nie potrafię znaleźć odpowiedzi na moje pytanie.
    Załóżmy hipotetycznie, że:
    Kupuję, załóżmy, cztery panele o napięciu 24V każdy i mocy np. 200 W. Łącząc je równolegle wychodzi 24V i 4x200=800W.
    Taka sama sytuacja, ale opcja łączenia paneli szeregowo wychodzi 4x26=96V i 200W.
    I tu jest moje pytanie...... teoretycznie opcja łączenia równoległego jest korzystniejsza, bo zestaw czterech paneli 200W daje mi 800W,
    zaś w wersji łączenia szeregowego 200W. Więc jak można stwierdzić, że skuteczność obydwu opcji jest porównywalna? Przecież opcja łączenia
    szeregowego wytwarza mniej prądu.
    Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 20958291
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Dlaczego szeregowo masz 200W? Przy łączeniu szeregowym masz 96V*8,3A=796W. Łącząc równolegle masz 24V*33,2A i wychodzi tyle samo.
  • REKLAMA
  • #3 20958293
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    Jarek225577 napisał:
    teoretycznie opcja łączenia równoległego jest korzystniejsza bo zestaw czterech paneli 200W daje mi 800W,
    zaś w wersji łączenia szeregowego 200W więc jak można stwierdzić że skuteczność obydwu opcji jest porównywalna? przecież opcja łączenia
    szeregowego wytwarza mniej prądu.

Niezależnie jak połączysz (równolegle bądź szeregowo) to w przypadku takich samych paneli w Twoim przypadku uzyskasz moc nominalną 800 W. Przy łączeniu równoległym napięcie pozostaje bez zmian ale prąd sumuje się. Przy łączeniu szeregowym napięcia sumują się a prąd pozostaje bez zmian, W obu przypadkach osiągana moc jest porównywalna.
  • #4 20958304
    Jarek225577
    Poziom 2  
    Czy ta sama zasada zachodzi w kwestii łączenia akumulatorów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20958310
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    Jarek225577 napisał:

Dokładnie ta sama zasada. Trzeba pamiętać aby łączone źródła prądu były identyczne. Problem robi się gdy jedno zaczyna odbiegać parametrami od pozostałych. To już zupełnie inny temat-rzeka.
  • REKLAMA
  • #7 20958323
    Jarek225577
    Poziom 2  
    DiZMar napisał:
    Jarek225577 napisał:

Dokładnie ta sama zasada. Trzeba pamiętać aby łączone źródła prądu były identyczne. Problem robi się gdy jedno zaczyna odbiegać parametrami od pozostałych. To już zupełnie inny temat-rzeka.

Dziękuje bardzo, wszystko jasne.
  • #8 20958387
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 321
    A co będzie, jak przy połączeni szeregowym, na jeden z paneli padnie trochę cienia?
  • #9 20958536
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Ważne jest także do czego potem taki zestaw paneli podłączasz - w jednym przypadku na końcu będzie około 24V a w drugim około 100V. Cień w połączonych szeregowo panelach powoduje, że całość pracuje jak ten zacieniony panel - czyli nie za bardzo wydajnie...
  • #10 20958630
    Jarek225577
    Poziom 2  
    Tadeo29 napisał:
    Ważne jest także do czego potem taki zestaw paneli podłączasz - w jednym przypadku na końcu będzie około 24V a w drugim około 100V. Cień w połączonych szeregowo panelach powoduje, że całość pracuje jak ten zacieniony panel - czyli nie za bardzo wydajnie...

Założenie jest takie że to będzie instalacja off-grid więc pewnie będzie połączenie paneli równolegle, mam dobre miejsce, żadnego cienia od świtu do zmierzchu. Falownik chciałbym taki jakiś na wyrost bo być może będę w przyszłości chciał rozbudować czyli jakiś o prądzie ładowania 80A lub więcej, tylko zauważyłem że w falownikach przy dużym prądzie wejściowym z paneli jest tez duże napięcie wejściowe więc sugerowało by żeby jednak połączyć w szereg, Ale jeszcze poszperam, poszukam i może coś znajde. A może coś z Ali od chińczyka...
  • #11 20958997
    Tadeo29
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Wiesz, żeby coś wyszło najpierw trzeba włożyć. Jak myślisz ile trzeba paneli abyś miał prąd ładowania 80A? I to nie przez chwilę a przez kilka godzin aby naładować akumulatory?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat łączenia paneli fotowoltaicznych w konfiguracjach równoległych i szeregowych. Użytkownik zauważył, że przy połączeniu równoległym czterech paneli 200W o napięciu 24V uzyskuje 800W, podczas gdy w połączeniu szeregowym moc wynosi tylko 200W przy napięciu 96V. Odpowiedzi wskazują, że moc nominalna w obu konfiguracjach jest porównywalna, ponieważ przy połączeniu szeregowym napięcia sumują się, a prąd pozostaje bez zmian, co prowadzi do podobnej mocy wyjściowej. Zwrócono również uwagę na wpływ cienia na wydajność paneli połączonych szeregowo oraz na znaczenie doboru falownika do planowanej instalacji off-grid. Użytkownik planuje połączenie równoległe, aby uniknąć problemów z cieniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA