logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć tłumaczenie tytułów filmów na YouTube ?

QuadDamage 14 Lut 2024 17:51 14541 7
REKLAMA
  • #1 20961544
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Siema, pytanie jak w temacie. Z góry zaznaczę, że nie chodzi mi o moje filmy (bo takich nie mam), czyli Studio Twórców czy jak się to nazywa a po prostu o oryginalne nazwy tego co przeglądam na YT. Jeśli widzę przykładowo "40 niesamowitych sztuczek, które przeniosą Cię na wyższy poziom pracy – Porady i triki" to szlag mnie trafia. Zauważyłem też, że często tego typu filmy na pasku stanu mają oryginalny angielski tytuł i sekundę-dwie po wczytaniu tam też się zmienia na przetłumaczony po polsku.

Z góry dzięki za pomoc.

Swoją drogą, zauważyliście u Was, ze poziom filmów na YT (choćby tych z głównej) przez ostatnie 2-3 lata spadł na łeb na szyję ? Czy tylko ja tak mam, mimo że nie oglądam takich bzdur i nie posługuję się takim słownictwem/stylem pisania jak w przykładzie wyżej ?

Mój ISP to ITComp, jeśli ktoś ma podobnie to proszę dać znać tutaj lub na PW, może to ma jakiś związek.
  • REKLAMA
  • #2 20961960
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1680
    A czy dotarło może do oczu czy uszu kolegi, że teraz AI i jej algorytmy zaczęły "rządy" na YT?
    Więc teraz tytuły z języka obcego są w locie tłumaczone przez AI dla widza z kraju innego niż twórca materiału.
    I nic nie można z tym zrobić, bo zostało to odgórnie wprowadzone bez możliwości sprzeciwu ze strony twórców/widzów. Cóż, takie czasy.
  • REKLAMA
  • #3 20962104
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1168
    Gdyby było coś takiego, co ukrywałoby lokalizację odbiorcy... Jakiś program do zmiany adresu IP, czy coś...
    Gdyby tylko coś takiego było... ;)

A algorytmy YT podsuwają ci te propozycje, które są zgodne z wcześniejszymi wyborami.
    Zacznij słuchać muzyki klasycznej, oglądaj operę, filharmonię, albo inną sztukę wyższą, to i algorytmy się zmienią i zaczną ci proponować coś innego. Zaczniesz oglądać rękodzieło artystyczne, zasypią cię podobnymi filmami. Wybierzesz koncerty organowe, dostaniesz więcej koncertów organowych. Zaczniesz oglądać jak się pół goła laska gibie w rytmie muzyki pop, będziesz się męczyć z tonami półnagich lasek gibiących się jak szympansy z parkinsonem do jednosezonowych szlagierków.
    Poza tym, na głównej filmy są kategoryzowane tematycznie. Możesz wyłączyć dany blok tematyczny klikając na taki krzyżyk z boku. Niestety... tylko na kilka dni, potem znów go włączą.

A proponują ci głupie filmy, bo oglądałeś głupie filmy.
    Niestety takie czasy - zastanawiasz się dziś, czy warto w ogóle jakiś film obejrzeć, żeby sobie nie śmiecić w profilu.
  • #4 20970637
    QuadDamage
    Poziom 10  
    clubber84 napisał:
    A czy dotarło może do oczu czy uszu kolegi, że teraz AI i jej algorytmy zaczęły "rządy" na YT?

Nie jestem na bieżąco, kiedyś coś czytałem, ale to tyle.

Madrik napisał:
    Gdyby było coś takiego, co ukrywałoby lokalizację odbiorcy... Jakiś program do zmiany adresu IP, czy coś...

Ciekawe, czy wejście przez TOR-a (exit node w USA) sprawiłby, że tytuły będą po angielsku. W wolnej chwili to sprawdzę z ciekawości.

Madrik napisał:
    A algorytmy YT podsuwają ci te propozycje, które są zgodne z wcześniejszymi wyborami.

Po wyczyszczeniu historii oglądania na YT faktycznie sporo się zmieniło na głównej, więc w tym był problem.

Madrik napisał:
    Poza tym, na głównej filmy są kategoryzowane tematycznie. Możesz wyłączyć dany blok tematyczny klikając na taki krzyżyk z boku.

Z tego to akurat nigdy nie korzystałem ;)

Madrik napisał:
    Niestety takie czasy - zastanawiasz się dziś, czy warto w ogóle jakiś film obejrzeć, żeby sobie nie śmiecić w profilu.

Bardziej to zastanawiam się, na ile wiedza w tych filmach jest rzetelna, często jak coś oglądam to jest sprzeczne nawet nie tyle z wiedzą choćby z Wikipedii co z podstawową logiką. Takie czasy, heh.
  • #5 21447493
    yng_sh4d0w
    Poziom 1  
    Jeżeli dalej szukasz rozwiązania to pomoże zmiana jezyku przez klikniecie ikony profily w prawym gornym rogu i potem "język" zmień na angielski US wtedy tytuły które są w angielskim będą po angielsku a te które po polsku będą po polsku
    Menu ustawień YouTube z różnymi opcjami, takimi jak konto Google, zmiana języka i ustawienia.
  • REKLAMA
  • #6 21559819
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Problem chyba z czasem sam się rozwiązał, jest coraz mniej AI na YouTube :)
  • REKLAMA
  • #7 21605826
    Amarantowy
    Poziom 11  
    >>21559819 YT: "Myślicie, że nie może być gorzej? To ja Wam pokażę, że może!"

Właśnie mamy na YT automatyczny dubbing z tłumaczeniami treści na nasz język. O ile w długich filmach można jeszcze wybrać oryginalną ścieżkę dźwiękową, to w "shortach" już się tego nie da zmienić i pozostaje oglądać z irytującym dubbingiem lub nie oglądać wcale.
  • #8 21606266
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    QuadDamage napisał:
    ze poziom filmów na YT (choćby tych z głównej) przez ostatnie 2-3 lata spadł na łeb na szyję ?

Raczej nie oglądam gówno-contentu, a główna i tak w 60% wypchana jakimś ścierwem, którego w życiu nie obejrzę.
    I taka tendencja jest od dobrych 10 lat :)
    Madrik napisał:

Tak, i nie - oglądam powiedzmy 3 konkretne kategorie, i słucham tylko metalu, a i tak na głównej pojawi się jakiś rap czy popularny kontent młodzieżowy, którego nie oglądałem, nie oglądam i oglądać nie będę.
    Jak wyżej napisałem - ok 60% głównej jest zgodne z tym, co faktycznie oglądam. Reszta to ściek, który generuje dużo wyświetleń globalnie.
    Amarantowy napisał:
    lub nie oglądać wcale.

Słuszny wybór, bo większość tych shortsów to też ściek.

Podsumowanie tematu

✨ Na YouTube tytuły filmów są automatycznie tłumaczone przez algorytmy AI na język użytkownika, co jest wprowadzone centralnie i nie ma obecnie opcji wyłączenia tego tłumaczenia. Tłumaczenia pojawiają się dynamicznie, np. tytuł w pasku stanu zmienia się z oryginalnego angielskiego na polski po załadowaniu filmu. Propozycją obejścia jest zmiana języka interfejsu YouTube na angielski (US) w ustawieniach profilu, co pozwala zachować oryginalne angielskie tytuły tam, gdzie są dostępne. Inne metody, takie jak korzystanie z sieci TOR z exit node w USA, mogą potencjalnie wpłynąć na wyświetlanie tytułów, ale nie są potwierdzone. Algorytmy YouTube dostosowują rekomendacje do historii oglądania, co wpływa na jakość i tematykę proponowanych filmów. W ostatnim czasie pojawiły się także automatyczne dubbingi z tłumaczeniami, szczególnie w krótkich filmach (shorts), gdzie nie można wybrać oryginalnej ścieżki dźwiękowej. Problem tłumaczeń tytułów i jakości treści jest postrzegany jako efekt rosnącej roli AI w zarządzaniu treściami na platformie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA