Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SAFRANE 2,2 8V POMOCY Obroty

xs4u 03 Dec 2005 20:43 1202 5
    xs4u
    Level 2  
    witam prosze o radę mam taki problem auto po nagrzaniu strasznie telepie tzn
    obrotomierz wacha się od 700 do 900 obrótów na biegu jałowym i mam wrażenie
    ze bali za dużo paliwa nie miesci się w 10 litrach na 100 (pali jakieś 17)dodam jeszce ze silnik przy dodawaniu gazu jakby z trudem jechał słychać go chyba bardziej niż powinno się słyszeć silnik
    ustawiłem zawory wymieniłem swiece olej i byłem na odczycie kodów usterek
    silinika które wykazały błąd cewki zapłonowej dodam jeszce ze po wymianie
    swiec stara swieca 2 cylindra była bardzo czarna jakby skopcona proszę o radę czy to grozi remontem silnika?do kogo mam się zwrócić w celu usunięcia usterki sprawa pilna
    Marcin Z.
    Level 20  
    Witam!
    Jeśli odczyt kodów usterek wykazał błąd cewki zapłonowej, to prawdopodobnie ona będzie przyczyną. Musisz ją dokładnie sprawdzić, a najlepiej podstawić na sprawną.
    xs4u
    Level 2  
    witam ponownie chetnie nawiązę korespondencję z posiadaczami Safrane 2,2 8 V chciałbym po wyeliminowaniu usterek silnika założyć gaz i tu mam pytanie jaki i jak będzie jeżdził na gazie
    xs4u
    Level 2  
    nikt nie jest w stanie mi pomóc ....cisnienie w cylindrach ok mechanik nie potrafił zdiagnozowac usterki CZY KTOŚ Z WAS MIAŁ PODOBNY PROBLEM W SAFRANE ALBO ESPACE?POMOCY
    Waldemar22
    Level 11  
    Mam Safrana 2,5 benzyna RXE. Podobny przypadek mam gdy nie gaśnie mi kontrolka "d`injection" - jest to oznaczone jako sinusoida z ostrymi wierzchołkami - (znajomy mi powiedział, że to oznacza (chyba ) "komputer lambda" (nie wiem czy dobrze to określiłem). U mnie to się pojawia jak mam rozładowany akumulator. Po naładowaniu znika. Jest to układ odpowiedzialny za podawanie paliwa, zapłon, spalanie itd. napisz czy Ci się udało to opanować. Na gazie podobno jeździ idealnie tylko spala od 16 do 18 litrów po mieście. Pozdrawiam Waldemar
    Marti23
    Level 12  
    witam,
    miałem identyczny problem jak kolega 2.2 V8.
    Posiadam model 2.5 RXE i u mnie był identycny objaw jak u kolegi,
    pojedź do elektromechanika niech ci sprawdzi tą cewkę dobrze, bo po nagrzaniu ona zwiększa objętość tzn "rozłazi" się i ma przebicie i wali iskra gdzie chce, a nie centralnie na świecę.
    U mnie jest kopułka i palec zapłonowy był uszkodzony tzń na zimnym palcu była widoczna czarna plamka wielsości połowy okręgu łebka od szpilki, a jak na gorącym silniku szybko odkręcił machanik to była prawieże dziurka wielkości łebka od szpilki , a to już jest dużo. Podsumowując szukałem tej usterki jakieś dwa tygodnie.
    U ciebie są cewki więc ztą świecą proponuję zeby je dobrze oczyścić i podstawić nową cewkę, bo to grozi poprostu że w końcu nie odpalisz auta jak się już dokumentnie wyjara.

pozdrawiam