logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego obciążona prądnica zwalnia - wyjaśnienie zjawiska

Jack80dev 05 Mar 2024 09:24 1065 24
REKLAMA
  • #1 20990942
    Jack80dev
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Hej!
    Proszę o wyjaśnienie dla laika... co powoduje, że obciążona prądnica zwalnia?
    Można by pomyśleć, że skoro jest "obciążona", to ma "ciężej" się kręcić - niby oczywiste, ale dla mnie jeszcze nie.
    Przykładowo: prądnica nieobciążona kręci się 200obr/min, a gdy będziemy chcieli zasilić coś z niej, to zwalnia do np. 140obr/min.
    Czym to jest spowodowane?

Pozdrawiam i liczę na merytoryczne odpowiedzi,
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 20990951
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3839
    Jack80dev napisał:
    Przykładowo: prądnica nieobciążona kręci się 200obr/min, a gdy będziemy chcieli zasilić coś z niej, to zwalnia do np. 140obr/min.
    Zasadą zachowania energii. Ilość energii dostarczonej (mechanicznej) musi w przybliżeniu być równa energii oddanej (elektrycznej). Zwiększ moc mechaniczną napędu, to zwalniać nie będzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20990977
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1111
    Kolega @Jack80dev to by chciał wykładu z różnych zagadnień fizyki na forum. Od tego sa szkoły, uczelnie i podręczniki.
    Tu przydatne materiały o maszynach elektrycznych.
    Jack80dev napisał:
    prądnica nieobciążona kręci się 200obr/min, a gdy będziemy chcieli zasilić coś z niej, to zwalnia do np. 140obr/min.
    Zwalnia, bo taka jest charakterystyka napędu, który przekazuje prądnicy energie mechaniczną. Gdybyś miał napęd o odpowiedniej mocy i sztywno trzymający obroty to by nie zwolnił.
    Napęd zwalnia, bo prądnica obciążona poza momentem hamującym wynikającym z oporów mechanicznych czy napędu własnego wentylatora wytwarza moment hamujący wynikający z przepływającego prądu.
    Prąd w prądnicy jest generowany w uzwojeniach, a jak przez uzwojenie płynie prąd, to wytwarza pole magnetyczne, które przeciwdziała obrotom wirnika.
    Jak to wygląda dokładnie - jakaś dobra książka z zakresu maszyny elektryczne.
  • #5 20990979
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 643
    Prądnica zamienia energię mechaniczną na energię elektryczną, a energia mechaniczna zależy od kwadratu prędkości kątowej.
    Inaczej pisząc: jeżeli pobierasz jakaś energię z prądnicy, musisz taką energię dostarczyć kręcąc jej wirnikiem, plus energia strat.
  • #6 20990988
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4191
    Prądnica synchroniczna prądu przemiennego włączona do sieci nie zwalnia - chyba że wypadnie z synchronizacji - żeby utrzymała synchronizację, jej turbina potrzebuje więcej pary albo wody (zależnie od tego, co ją napędza). W serwisie "Zapytaj fizyka" było pytanie o taką prądnicę - poszukaj, przeczytaj.
  • #7 20990993
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    Jack80dev napisał:
    Hej!
    Można by pomyśleć, że skoro jest "obciążona", to ma "ciężej" się kręcić - niby oczywiste, ale dla mnie jeszcze nie.
    Fizyka !
    Prąd obciążenia generuje siły w uzwojeniach, które są przeciwne do sił napędzających wał.
    To się nazywa "hamowanie silnikiem".
    Prądnica "przyhamowuje", bo zaciski uzwojeń nie są zwarte.
  • #8 20990995
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    CYRUS2 napisał:
    Prądnca "przyhamowuje" bo zaciski uzwojeń nie są zwarte.

Ja bym powiedział, że po zwarciu jej zacisków prądnica przyhamowuje.
  • #9 20990997
    stachu_l
    Poziom 38  
    Mlody_Zdolny napisał:
    energia mechaniczna zależy od kwadratu prędkości kątowej.
    A kolega jest w stanie podać wzór? Od kwadratu prędkości to zależy energia kinetyczna w ruchu obrotowym bierzmy pod uwagę prędkość obrotową (kątową) i moment bezwładności.
    Energia mechaniczna nie zależy od prędkości ale od pokonanej drogi - kąta obrotu - i momentu obrotowego.
    Rozważając to wszystko w czasie dostajemy moc mechaniczną ruchu obrotowego proporcjonalna do prędkości kątowej i momentu - sprawdź co mierzymy na hamowaniach.
  • REKLAMA
  • #10 20991054
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    stachu_l napisał:
    A kolega jest w stanie podać wzór?

Wzór na co?
    stachu_l napisał:
    Energia mechaniczna nie zależy od prędkości ale od pokonanej drogi - kąta obrotu - i momentu obrotowego.

Nie zależy od jakiej prędkości?
  • #11 20991171
    stachu_l
    Poziom 38  
    Kolego @Mlody_Zdolny nie wiem jak młody jesteś ale na pewno zdolny do braku zrozumienia niewygodnych pytań.
    Mlody_Zdolny napisał:
    Wzór na co?
    Chyba oczywiste - wzór na energię w którym występuje prędkość kątowa w kwadracie.
    Mlody_Zdolny napisał:
    Nie zależy od jakiej prędkości?
    A o jakiej prędkości dyskutujemy - o prędkości kątowej.
  • Pomocny post
    #12 20991192
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6037
    @Jack80dev
    Nie musi być prądnica, te same zjawiska występują w prostym hamulcu wiroprądowym
    https://www.youtube.com/watch?v=mopfuVfeIhc
    Przewodnik porusza się w polu magnetycznym, co powoduje zaindukowanie prądu, a ten prąd wytwarza pole magnetyczne przeciwdziałające temu które go wywołało.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Lenza
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:21._%D0%9B...3_%D0%BF%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD_01.ogv
  • REKLAMA
  • #14 20991226
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    stachu_l napisał:
    Chyba oczywiste - wzór na energię w którym występuje prędkość kątowa w kwadracie.

Skoro się udzielasz w temacie i nawet dostałeś plusa to wydawać by się mogło, że rozumiesz o czym piszesz ale chyba nie do końca, bo piszesz tego typu bzdury:
    stachu_l napisał:

stachu_l napisał:
    A o jakiej prędkości dyskutujemy - o prędkości kątowej.

Oczywiście, że energia kinetyczna, będąca składową energii mechanicznej, zależy od kwadratu prędkości kątowej, wystarczy zajrzeć na byle stronę z fizyką, żeby się o tym przekonać, zamiast udawać "mędrca" i bawić się w egzaminatora.

Odsyłam do strony o nazwie adekwatnej do poziomu omawianego tutaj tematu: https://aleklasa.pl/liceum/fizyka-liceum/1-rodzaje-energii-mechanicznej

Schemat rodzajów energii: kinetyczna, potencjalna i wewnętrzna. Wzór na energię kinetyczną ruchu obrotowego.
  • Pomocny post
    #15 20991249
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Jack80dev napisał:
    Wyjaśnij co jest dla ciebie nieoczywiste?
    W rzeczywistości nie zwalnia sama prądnica a urządzenie które ją napędza - silnik elektryczny, silnik spalinowy, turbina gazowa, turbina wodna itd. Jeżeli będzie miało odpowiednią moc to nie zwolni. Dlaczego zwalnia, koledzy wyjaśnili. :)
  • #16 20991255
    stachu_l
    Poziom 38  
    Drogi kolego Mlody_Zdolny, małe opowiadanie z czasów mojego liceum - mam kolegę z którym dyskutowaliśmy na różne tematy i on potrafił w czasie takiej dyskusji powoli dryfować i na koniec zająć stanowisko adwersarza. W tym czasie często się adwersarz nieświadomie przechodził na stronę przeciwna opinii początkowej czyli przyjmował początkowe stanowisko mojego kolegi. Parę razy złapałem go na tym manewrze i jestem świadom takiej techniki dyskusji.
    Nie próbuj ze mną tych samych podchodów.
    Energię kinetyczną wspomniałem pierwszy:
    stachu_l napisał:
    Od kwadratu prędkości to zależy energia kinetyczna w ruchu obrotowym bierzmy pod uwagę prędkość obrotową (kątową) i moment bezwładności.
    Nie ma ona jednak udziału w zamianie energii mechanicznej na elektryczną poza stanami przejściowymi - przy starcie napęd prądnicy rozpędzając ją gromadzi energie kinetyczną a przy zatrzymaniu można ewentualnie ją odzyskać ale raczej nie ma to większego znaczenia chyba, że rozważamy przetwornicę wirową z dużym kołem zamachowym stosowaną do chwilowego podtrzymania zasilania - tu energia kinetyczna ma znaczenia i jest uwzględniana w projektowaniu.
  • #17 20991298
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    stachu_l napisał:
    Parę razy złapałem go na tym manewrze i jestem świadom takiej techniki dyskusji.
    Nie próbuj ze mną tych samych podchodów.

Spokojnie, wszystko jest zapisane i można wrócić, wyczytać, przeanalizować na spokojnie, o ile ktoś nie zmieni tego co zostało napisane, bo i tak bywa na elektrodzie :D

Wcześniej zacząłeś wprowadzać jakieś zbędne w ruchu obrotowym pojęcia typu droga, dlatego pytałem o co właściwie pytasz.
    Jednakże po twoim ostatnim wpisie widzę, że sprawa jest "poważna" i zachacza o fizykę alternatywną:
    stachu_l napisał:
    Nie ma ona jednak udziału w zamianie energii mechanicznej na elektryczną poza stanami przejściowymi - przy starcie napęd prądnicy rozpędzając ją gromadzi energie kinetyczną

Skoro energia mechaniczna wyraża się za pomocą prostego wzoru z sumą
    Em = Ek + EP
    gdzie Ek to energia kinetyczna zależna od kwadratu prędkości kątowej a EP to energia potencjalna nie mająca z ruchem wiele wspólnego, to w jaki sposób opiszesz używając powszechnie znanej fizyki zamianę energii mechanicznej na elektryczną? Bo mamy
    Ee = Em - Es
    czyli
    Ee = Ek + Ep - Es

Skoro mamy tylko trzy składniki, w tym najistotniejszy czyli energia kinetyczna, zależna od prędkości kątowej w kwadracie, która twoim zdaniem nie jest istotna
    stachu_l napisał:
    Nie ma ona jednak udziału w zamianie energii mechanicznej na elektryczną poza stanami przejściowymi - przy starcie napęd prądnicy

to w jaki sposób, z punktu widzenia fizyki, zasady zachowania energii, po rozpędzeniu wirnika prądnicy przekazywana jest energia do obwodu elektrycznego?
    Przypominam - energia mechaniczna to Em = Ek + Ep.

Czy energia ta wędruje jakimiś niepoznanymi jeszcze przez naukę czakramami?
  • #18 20991329
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Jack80dev napisał:
    Hej!

Jacek

Kolega perpetuma mobila robi i takie pytania?
  • #19 20991344
    Jack80dev
    Poziom 12  
    Nie robię PM, bo magnesy tracą powoli swoją siłę => nie będą działać wiecznie.

Dodano po 2 [minuty]:

Zamknąłbym już temat, bo wszystko już mi wyjaśniliście... ale jeszcze trochę zaczekam, by sobie @Mlody_Zdolny i @stachu_l wyjaśnili nieporozumienie.
  • #20 20991380
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3470
    stachu_l napisał:
    Nie ma ona jednak udziału w zamianie energii mechanicznej na elektryczną poza stanami przejściowymi - przy starcie napęd prądnicy rozpędzając ją gromadzi energie
    Tu ma rację stachu_l.
    Bo: ΔE ≠.ΔE ruchu wirowego.

Ze wzrostem mocy oddawanej prędkość ruchu wirowego nie musi się zmieniać.
    _jta_ napisał:
    Prądnica synchroniczna prądu przemiennego włączona do sieci nie zwalnia - żeby utrzymała synchronizację, jej turbina potrzebuje więcej pary albo wody (zależnie od tego, co ją napędza).
    Ma automatykę = „tempomat”.
    _jta_ napisał:
    Prądnica synchroniczna prądu przemiennego włączona do sieci nie zwalnia
    Bo z tego wynika częstotliwość w sieci.
  • #21 20991421
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    CYRUS2 napisał:
    Ze wzrostem mocy oddawanej prędkość ruchu wirowego nie musi się zmieniać.
    Źle myślisz, bo jeżeli pobierasz więcej energii, a prędkość się nie zmienia, to znaczy, że musisz dostarczyć więcej energii na wejście układu.
    Prądnica nie przekształca energii, gdy stoi w miejscu - do tego służą inne maszyny elektryczne - TRANSFORMATORY.
  • #22 20991431
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Jack80dev napisał:
    Hej!

Jacek

To nie prądnica zwalnia, tylko źródło mechaniczne ją kręcące zwalnia pod obciążeniem. I to jest "case" do analizowania
    Prosty eksperyment myślowy: Gdyby jakaś mała prądnica była podłączona do silnika statku oceanicznego, nie zwalniała by.
  • #23 20991588
    stachu_l
    Poziom 38  
    Mlody_Zdolny napisał:
    Źle myślisz, bo jeżeli pobierasz więcej energii a prędkość się nie zmienia to znaczy, że musisz dostarczyć więcej energii na wejście układu.
    No ale właśnie napęd tej prądnicy dostarcza energię wykonując pracę. Dla ruchu liniowego praca = siła * droga (i dlatego ta droga się pojawiła w rozważaniach), dla ruchu obrotowego - moment napędowy * kąt obrotu. Ta praca pokonuje opory toczenia oraz opory wywoływane przez oddziaływanie magnetyczne wirnika i stojana w momencie produkcji energii elektrycznej.
    Energia kinetyczna wirnika się nie zmienia w tym czasie, bo obroty są stałe i nie ma ona wpływu na produkcję energii elektrycznej.
    Mlody_Zdolny napisał:
    Czy energia ta wędruje jakimiś niepoznanymi jeszcze przez naukę czakramami?
    To właściwie jest sarkazm pod moim adresem i chyba nie mieści się w regulaminie forum.
  • #24 20991707
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1928
    Jack80dev napisał:
    Nie robię PM, bo magnesy tracą powoli swoją siłę => nie będą działać wiecznie.
    Nie robisz PM, bo zorientowałeś się, że nie da się tego zrobić nie dlatego, że magnesy ''nie będą działać wiecznie''. Gdyby to był jedyny problem, to urządzenie takie działałoby jakiś czas, a to, co próbowałeś zrobić, nie będzie działało nawet minuty, a przecież magnesy przez minutę się nie rozmagnesują.
  • #25 20992321
    Jack80dev
    Poziom 12  
    Uzyskałem odp. na postawione pytanie => dziękuję, zamykam temat.

SlawekKedra napisał:
    Nie robisz PM, bo zorientowałeś się, że nie da się tego zrobić nie dlatego, że magnesy ''nie będą działać wiecznie''. Gdyby to był jedyny problem, to urządzenie takie działałoby jakiś czas, a to, co próbowałeś zrobić, nie będzie działało nawet minuty (...)
    Kolejna osoba pisze, jakby widziała moje rozwiązanie.. choć nie widziała i nie wie, na czym ono polega :roll:
    Proszę nie odnosić się do mojego prototypu SM w każdym moim wątku. Są już min. 3 wątki, gdzie można to zrobić, więc nie zaśmiecajmy innych.

Podsumowanie tematu

✨ Obciążona prądnica zwalnia z powodu zasady zachowania energii, gdzie energia mechaniczna dostarczana przez napęd musi być równa energii elektrycznej oddawanej przez prądnicę. Gdy prądnica jest obciążona, generuje moment hamujący, co prowadzi do spadku prędkości obrotowej. Zjawisko to można porównać do jazdy rowerem pod górkę, gdzie większy opór wymaga większego wysiłku. W przypadku prądnic synchronicznych, ich prędkość nie zmienia się, o ile są w synchronizacji z siecią. Kluczowe jest, aby napęd prądnicy miał odpowiednią moc, aby utrzymać stałe obroty. W przeciwnym razie, przy obciążeniu, prądnica zwalnia, co jest wynikiem przeciwdziałających sił generowanych przez prąd w uzwojeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA