logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie stabilizatory napięcia do TV są polecane? Cena 150-300 zł.

Yami66 13 Mar 2024 10:22 2430 20
REKLAMA
  • #1 21002319
    Yami66
    Poziom 5  
    Ocena: 2

Witam. Znacie jakieś stabilizatory napięcia godne polecenia? Podłączony ma być telewizor.
    Nie znam się na tym i nie wiem, czy warto kupować tanie stabilizatory za około 150-300 zł. Wolę uniknąć wyrzucania pieniędzy w błoto.
    Będę wdzięczny za rady.
  • REKLAMA
  • #2 21002342
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Jaki jest powód, że chcesz taki stabilizator zastosować?
    Co jest nie tak z napięciem w sieci?
  • REKLAMA
  • #3 21002347
    Yami66
    Poziom 5  
    Telewizor gaśnie na kilka sekund, gdy podłączy się np. żelazko do gniazdka do obwodu pod tym samym bezpiecznikiem. Doradziłem teściowej, aby wezwała elektryka, który wykona pomiary i sprawdzi połączenia w gniazdkach i puszkach.
    Instalacja jest stara na aluminium.
    Stabilizator ma zapobiec ewentualnej usterce telewizora zanim elektryk upora się z problemem sieci.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21002360
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    Yami66 napisał:
    Telewizor gaśnie na kilka sekund, gdy podłączy się np. żelazko do gniazdka do obwodu pod tym samym bezpiecznikiem. Doradziłem teściowej, aby wezwała elektryka, który wykona pomiary i sprawdzi połączenia w gniazdkach i puszkach.
    Instalacja jest stara na aluminium.
    Stabilizator ma zapobiec ewentualnej usterce telewizora zanim elektryk upora się z problemem sieci.

To musi być zanik napięcia i tylko elektryk tu pomoże i to jedyna opcja.
    Zakup stabilizatora to wyrzucenie pieniędzy, większość telewizorów działa w bardzo szerokim zakresie napięcia zasilania.
  • Pomocny post
    #5 21002362
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Definitywnie coś jest nie tak z instalacją, tym bardziej, że jest na alu.
    Jak masz jakieś pojęcie o elektryce, to możesz sam sprawdzić w puszce, czy nie jest luźny przewód.
    Przewody w puszce są zapewne przykręcane, prawdopodobnie doszło do płynięcia przewodów i się poluzowały.
    Najlepiej by było postawić instalację na nowo na miedzianych przewodach.
    Jak nie masz pojęcia o elektryce, to nie tykaj, bo będzie jeszcze gorzej.
    Wezwijcie elektryka, jak pisałeś.
    Pozdrawiam
  • #6 21002370
    Yami66
    Poziom 5  
    Dziękuję, wstrzymam się z zakupem zanim nie dowiem się co powie elektryk.

Chciałbym jednak wiedzieć czy tanie stabilizatory zdają egzamin, czy raczej w razie gdybym miał coś kupować to zainwestować trochę więcej.
  • #7 21002371
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    W tej sytuacji tylko naprawa sprzętu nstalacji.
    Żadnych stabilizatorów.
  • #8 21002381
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3665
    Yami66 napisał:
    Chciałbym jednak wiedzieć czy tanie stabilizatory zdają egzamin, czy raczej w razie gdybym miał coś kupować to zainwestować trochę więcej.
    Jak z każdą rzeczą - zawsze omija się ofertę cenową z dolnej półki i wybiera coś na chociaż średnim poziomie. Stabilizator napięcia jest raczej niszowym produktem i nie znajdziesz za wiele opinii.
    Ale przede wszystkim naprawa tej instalacji i nie chodzi tu tylko o telewizor, ale o bezpieczeństwo.
  • #9 21002391
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2847
    balonika3 napisał:
    Yami66 napisał:
    Jak z każdą rzeczą - zawsze omija się ofertę cenową z dolnej półki i wybiera coś na chociaż średnim poziomie. Stabilizator napięcia jest raczej niszowym produktem i nie znajdziesz za wiele opinii.
    Ale przede wszystkim naprawa tej instalacji i nie chodzi tu tylko o telewizor, ale o bezpieczeństwo.

I w czym taki stabilizator pomoże? Umiesz wytłumaczyć?
  • REKLAMA
  • #10 21002396
    Yami66
    Poziom 5  

Jeżeli w sieci będzie spadek napięcia to pomoże, jeżeli zanik to nie. Napisałem, że wezwany zostanie elektryk. Skoro otwarty został temat o stabilizatorze, to jednak chciałem, aby zawierał jakieś informacje o tym urządzeniu. Nie trzeba się od razu denerwować.
    Pozdrawiam
  • #11 21002405
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3665
    Ktoś_tam napisał:
    Odpowiadałem na pytanie autora, które zacytowałem.
  • #12 21002431
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    Czy włączona w te samo gniazdko n.p. lampka nocna po włączeniu żelazka także przygasa na kilka sekund?
    Czy telewizor odbiera sam w sobie sygnał DVBT czy też sygnał doprowadzony jest HDMI?
    Czy aby na pewno przerywa zasilanie TV czy też wkrada się jakieś zakłócenie wygaszające sygnał?
  • #13 21002444
    Yami66
    Poziom 5  
    Sygnał doprowadzany jest za pośrednictwem kabla HDMI z dekodera.
    Do telewizora nie jest bezpośrednio wpięty kabel antenowy.
    Jeżeli chodzi o kwestie innych urządzeń pod tym gniazdkiem, to nie jestem w stanie sprawdzić. Nie ma mnie na miejscu.
  • #14 21002490
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Z elektrykami nie ma takich terminów jak z lekarzami na NFZ. Może się okazać że elektryk będzie szybciej niż jakieś urządzenie do pudrowania syfu dojdzie.
    balonika3 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Odpowiadałem na pytanie autora, które zacytowałem.

To może najpierw sobie zobacz w jakich wartościach napięć może pracować impulsowa przetwornica w telewizorze lub dekoderze. Warto też znać odpowiedź samego stabilizatora, chodzi o czas odpowiedzi. Może się okazać że spadek napięcia jest na tyle szybki i taki głęboki że taki stabilizator nie zdąży zareagować.

Dodano po 3 [minuty]:

Yami66 napisał:

Jeżeli w sieci będzie spadek napięcia to pomoże, jeżeli zanik to nie. Napisałem, że wezwany zostanie elektryk. Skoro otwarty został temat o stabilizatorze, to jednak chciałem, aby zawierał jakieś informacje o tym urządzeniu. Nie trzeba się od razu denerwować.
    Pozdrawiam

Akurat nie ciebie się pytałem.

Dodano po 3 [minuty]:

Tak na marginesie, stabilizator byłby kolejnym urządzeniem obciążającym i tak już wiekową instalację.

Nawet jeśli taki stabilizator "naprawi" problem to będzie on tak naprawdę tylko go maskował. Przy kolejnych problemach z instalacją tv już nie będzie dawał oznak niesprawności instalacji. Problem może być poważniejszy i się chałupa np spali.
    Jeśli chodzi o problemy z elektryką to albo się ją naprawia albo wyłącza z użytku. Wszelkie próby maskowania problemu go nie rozwiązują.
  • #15 21002695
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Czy chwilowa przerwa w działaniu nie jest skutkiem zakłócenia dostającego się do przewodu HDMI?
    Sprawdź zachowanie dodatkowej lampki włączonej do gniazdka sieciowego wykorzystywanego przez TV.
    Może się okazać że problemem jest kiepskiej jakości przewód HDMI chłonący wszystkie zakłócenia z okolicy.
  • #16 21002723
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    sq9fmc napisał:
    Czy chwilowa przerwa w działaniu nie jest skutkiem zakłócenia dostającego się do przewodu HDMI?
    Sprawdź zachowanie dodatkowej lampki włączonej do gniazdka sieciowego wykorzystywanego przez TV.
    Może się okazać że problemem jest kiepskiej jakości przewód HDMI chłonący wszystkie zakłócenia z okolicy.

Może też tak być, jakiś czas temu był podobny temat, tylko wtedy obraz gasł a nie cały tv. Może brak obrazu jest jest odczytywany jako wyłączanie się tv.
  • #17 21002734
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Miałem okazję samemu tego doświadczyć; podczas startu lodówki znikała mi treść w TV, więc naciskam aby to wykluczyć bądź potwierdzić.
  • #18 21002817
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 274
    Tak , jak koledzy piszą. Napraw instalację. Jeśli to TV nowożytny tj z przetwornicą w zasilaczu to one mają dużą tolerancję na spadki napięcia. Jeśli mimo to jest problem to jest poważnie. Dobrą diagnozą i naprawą unikniesz być może pożaru i zaoszczędzisz na zakupie. Być może przewód upalony jest , być może gdzieś nie kontaktuje. Szukałbym na odcinku przed rozgałęzieniem gniazdo żelazka - gniazdo TV (idąc WRP w rozdzielnicy). Ew tak silne przepięcie generuje żelazko.
  • #20 21005605
    buszyl33
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 177
    Trochę historii. Jak zaczynałem w latach siedemdziesiątych, to spotkałem parę razy owo cudo (wielkości małej spawarki). Wewnątrz były dławiki albo autotransformatory, chyba trzy i kondensatory. Ale już wtedy sieć była w niezłym stanie, a ąmetysty i tego typu telewizory lampowe już całkiem niezgorzej radziły sobie z wahaniem zasilania.
  • #21 21006134
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1098
    W epoce telewizorów kineskopowych miałem przypadek z losowym wyłączaniem do czuwania tv, 2 dni testów w zakładzie i gra prawidłowo, odebrany i dalej to samo.
    Pojechałem po pracy zobaczyć to u nich w domu, pijemy kawę i obserwujemy, siadłem przy ścianie i słyszę jakieś skrzeczenie, obracam się do ściany, a tam gniazdko puste, ale z niego dochodziły te skrzeczenia, odkręcam obudowę gniazdka, a tam iskrzy na kostce, dokręciłem śrubki na kostce i problem zniknął, z jednego gniazdka kabel szedł do drugiego.
    Podobna instalacja może być u autora tematu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje stabilizatorów napięcia w przedziale cenowym 150-300 zł do telewizora, z powodu problemów z zasilaniem, które objawiają się chwilowym gaśnięciem telewizora przy podłączeniu innych urządzeń. W odpowiedziach podkreślono, że problem może leżeć w przestarzałej instalacji elektrycznej, wykonanej z aluminium, co może prowadzić do zaników napięcia. Większość nowoczesnych telewizorów ma dużą tolerancję na spadki napięcia, a zakup stabilizatora może być nieefektywny, jeśli nie zostanie naprawiona instalacja. Zaleca się wezwanie elektryka do diagnozy i naprawy, zamiast inwestować w stabilizatory, które mogą jedynie maskować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA