logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować instalację PV off-grid z panelami, Tracer 4210AN, akumulatorem 240Ah?

oplo1 14 Mar 2024 21:48 459 2
  • #1 21004461
    oplo1
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich bardzo serdecznie.
    Chciałbym uzyskać Waszą pomoc w zakresie skonfigurowania instalacji PV
    Co posiadam:
    - 3 x panele o parametrach jak na zdjęciu
    Dane techniczne panelu słonecznego Canadian Solar CS6P-220P
    - regulator ładowania Tracer 4210AN
    Tabela parametrów dla różnych modeli regulatorów ładowania Tracer AN.
    - akumulator samochodowy 240Ah 12V (na razie, ale możliwe dołożenie drugiego takiego samego)
    - przetwornicę 12/230 pełen sinus 1500W ciągłej mocy i 3000W w piku
    Układ ma zasilać 2 kamerki, router, kilka przekaźników 230V, kilka siłowników 12V, zasilacz komputerowy włączany 3 razy w ciągu dnia na 4 minuty i 2 lampki led. Łącznie przy zasilaniu 230V układ ma ciągły pobór 9W. Kilka razy w ciągu dnia wzrasta do 40W na 3 godz, a maxymalny nie przekroczył 100W. wszystko ma pracować 24h/24h przez cały rok.
    Na chwilę obecną wszystko jest zasilane z sieci przez mały komputerowy UPS tak więc do zasilania przekaźników, siłowników, routera i kamer wykorzystywane są zasilacze 230V.
    Na starcie całość chciałbym zasilić poprzez przetwornicę, ale w późniejszym czasie jeśli okaże się być korzystniejsze pod kątem zużycia energii to część urządzeń jak kamerki, router i siłowniki mógłbym podłączyć bezpośrednio pod wyjście z regulatora ładowania lub akumulator, ale to pieśń przyszłości.
    Na chwilę obecną proszę o Wasze porady:
    - jaką konfigurację zastosować: równoległe połączenie paneli czy szeregowe oraz czy wszystkie 3, a może tylko 2?
    - czy przy łączeniu paneli stosować diody zakładając, że czasem może być tak, że 1 panel może być częściowo przysłonięty? Jeśli tak to jakie diody i jak wpięte? (przysłonięcie paneli może wynikać z wysokości słońca porą zimową gdzie drzewo będzie przysłaniało częściowo promienie słoneczne)
    - jakiej średnicy przewodów użyć od paneli do regulatora i od regulatora do akumulatora? (Panele mają być oddalone od regulatora w odl. nie większej niż 10m) Zakładałem 16mm2
    - jakiej wartości zabezpieczenie na przewodach z paneli założyć, a jakie na "+" akumulatora oraz nadprądowe i gdzie je umiejscowić
    - czy w takim zestawieniu ma to szanse zapracować?
    - czy ewentualne podłączenie drugiego akumulatora zastosować równoległe zwiększając pojemność magazynu czy iść w stronę szeregowego zwiększając możliwość podłączenia kolejnych paneli, ale kosztem zakupu nowej przetwornicy 24/230 i koniecznością zasilania całości z przetwornicy? (bez przejścia z zasilaniem routera, kamer i siłowników na akumulator)
    Dziękuję z gory za cenne wskazówki.
  • #2 21004513
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 705
    oplo1 napisał:
    wszystko ma pracować 24h/24h przez cały rok

Rozczaruje Cię: z 3 panelami do tego częściowo zasłoniętymi drzewem nie ma szans by Ci to zasiliło w grudniu 24h/24h
  • #3 21005392
    oplo1
    Poziom 11  
    Ocena: 2

Tak też myślałem, co nie oznacza, że nie dokupię jeszcze jednego panelu, połączę w 2 pary lub wymienię panele na mocniejsze.
    Chodziło mi bardziej o odpowiedzi na pozostałe pytania, aby zbudowana instalacja była bezpieczna i dawała możliwość nieznacznej rozbudowy.
    Ciągłe zużycie mogę ograniczyć do 10W, ewentualnie 30W na godzinę w ciągu doby.
    Sam akumulator z przetwornicą podtrzymał mi układ przez 3 dni.
REKLAMA