Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[System 2.1] monitory ARN 150/03/8, sub STX GDN22/120/8 SC

zeberko 04 Dec 2005 14:18 7142 4
  • Już od dawna zamierzałem wpaść na te forum z swoim zestawem 2.1, ma on już ponad rok (monitorki XI.04, sub XII. 04). Przyczyna to brak możliwość zapodania fotek i sory za jakość zdjęć – tylko komórka.

Monitory
    Niskośrednio tonowy; TVM ARN 150/03/8
    http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=109&catit=75&l=1&catg=1
    Wysoko tonowy; MAXTON niby podróbka TONSILA GDWK 11/100/8
    Zwrotnica
    Niskie zostały potraktowane cewką 0,4 mH, wysokie stłumione 4dB i o ile pamiętam kond 4,6 uF
    Dodam tylko, że w tamtym czasie odnośnie filtrów pasywnych jak i innych aspektów na tym polu defilowałem dość po omacku (teraz może trochę widzę na jedno oko ;)) i tak jak słucham tych kolumienek to się dziwię, że tak w miarę przyjemnie grają.
    Obudowa B-R
    Płyta meblowa (stare elementy tapczanika) grubości 22mm, cięte własnoręcznie ręczną piłką (temu mamy minimalne nie trzymanie pionu :(), skrzynki mają swoją wagę jest, co trzymać.
    Objętość netto to coś koło 9 litrów, brutto 11,2 litry
    Wys.: 34,5cm szer.: 19cm głęb.: 30cm, strojenie 49Hz
    Szpachlowana, szlifowane, oklejona okleiną drewnopodobną. Wygłuszona coś w rodzaju fizeliny na wszystkich ściankach (grubość 5mm)
    Tunel
    Strojenie 50Hz, fi 4,5cm długość 17cm. Oryginalny tunel 11cm przedłużony rurką hydrauliczną. Umieszczony z tyłu skrzynki na wysokości wysokotonowego.
    Wysokotonowy odizolowany od niskośrednio tonowego.
    Odsłuch
    Grają dość jasno i lekko, wysokie i średniowysokie nie są natarczywe, jest zauważalny bas i to już od 50Hz i co miłe nie podbity taki po prostu, który jest, koszty do efektów są do przyjęcia.
    W przyszłości planowane są podstawki.
    Monitory są wykorzystywana do słuchania muzyki stereo 2.0, 2.1, muzyka 4.0, 4.1, 5.1, kino wszystkie możliwe kombinacje.
    Źródło dźwięku komputer, odtwarzacz DVD Manta, TV, Tuner TV w kompie, karta SB Live
    Sygnał na kolumny podawany jest przez WS442 z czasem planowany jest Amplituner A/V
    [/b]

Subwoofer
    Pierwszy głośnik, jaki był w nim zamontowany to:
    STX GDN 22/120/4 S.C.
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=45&vItemDB=itemdb
    Teraz jest
    STX GDN 22/120/8 S.C.
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=48&vItemDB=itemdb
    Konstrukcja powstawała w grudniu 2004 i w wyniku tego powstała taka skrzynka, jaka powstała trochę za duża jak dla tego głośnika.
    Materiały:
    Płyta meblowa 22mm, szafka - środkowy Gierek,
    Okleina drewno podobna, szpachla uniwersalna, wykładzina korkowa, kolce (3), tunel 7,5cm/17cm, kolanko hydrauliczne 7,5cm.
    Obudowa typu B-R
    Wysokość – 53cm, szerokość – 35,5cm, głębokość – 28,5cm, brutto 36 litry, netto 30 litry, skrzynka stoi na trzech kolcach (na okręgu, co 120 stopni każdy). Proporcje obudowy też kombinowałem jak dla normalnej kolumny, ale jeszcze nie wiedziałem, że to, co ten głośnik ma grać nijak się ma do moich kombinacji, ale teraz jestem zadowolony (monitor na ten czas ma sobie miejsce).
    Wnętrze obudowy wzmacniane poprzecznymi poprzeczkami, wnętrze obudowy wyłożone tylko 3mm wykładziną korkową.
    Tunel
    Strojenie 36Hz, fi – 7,5cm, długość – 28cm, tunel na przeciw ległej ścianie do panelu, bliżej ściany głośnika, na 1/4 wysokości (od spodu)
    Elektronika
    Sub jest tak skonstruowany, że może być pasywny i aktywny z chwilą włączenia zasilania załącza się przekaźnik, który przełącza się między terminalem (pasywny) a wzmacniaczem.
    W wariancie aktywnym głośnik zasilany jest z TDA7294 bez filtra aktywnego, odcięcie dla suba realizowane jest poprzez stery Creativa w kompie odcinam na 80Hz, z czasem na pewno zostanie wykonany filtr aktywny.
    Zasilanie
    Trafo toroidalne 150VA do zasilacza symetrycznego 2x26,6V, mostek 30A, kondy 4x4700uF/50V, za kondami mam bez obciążenia +/-37V
    Na panelu mam wskaźnik wysterowania z Amatora teraz wskazówka „dyga” w rytm basu subwoofera, jest podświetlany włącznik zasilania, jest też przełącznik biegunowości dla głośnika, dodatkowo podwójne gniazdo RCA, oraz potencjometr na wejściu sygnału.
    Brzmienie
    Konstrukcja gra już od grudnia 2004 wcześniej na wersji 4 omowej i w większej pojemności netto 34litry.
    Sub był konstruowany pod kontem kina i naprawdę 4 omy i TDA7294 na +/-37V potrafiły zatrząść podłogą (Gladiator, Powrót Króla, itp.) w muzyce też się znajdował, od kiedy sub zaczął grać poznałem prawdziwe oblicze Bluesa.
    Od dwóch miesięcy gra wersja 8 omowa, zmniejszyłem objętość netto do 30 litrów i po „rozegraniu” się głośnika można powiedzieć, że nie jest już tak potężny w kinie (ten sam wzmak, ale może być), za to w muzyce trudniej odnaleźć go na tle monitorów. Krótko mówiąc poprawnie wspomaga pracę pozostałych głośników w tym ww. monitorów w stereo 2.1.

Przy tych kosztach (finansowych), jaki zostały poniesione systemik ładnie się znajduje i naprawdę miło się jego słucha (pewnie do czasu jak się nie posłucha czegoś lepszego). Wydatek było łatwiej znieść, że rozbity był w czasie 6 miechów przed rozpoczęciem rękodzieła, ale co do nakładu pracy to trochę poszło, ręczne cięcie, potem szpachlowanie błędów ręcznego piłowanie a następnie wyszlifowanie tego wszystkiego (horror).

Cool? Ranking DIY
    About Author
    zeberko
    Level 32  
    zeberko wrote 1615 posts with rating 39, helped 143 times. Live in city Bialystok. Been with us since 2004 year.
    AMD Wojtek
    Level 12  
    Ciekawy zestaw :). Chyba ładnie wykonany trudno powiedzieć :P. Można się przyczepić do strojenia subwoofera na STXie 22-120-8-SC. Zalecany litraż 20-25 litrów. strojenie 40-50 Hz... ale generalnie może być.
    :)
    Anonymous
    Anonymous  
    zeberko
    Level 32  
    Sub i monitory był prawie na samym początku mojej znajomości z elektrodą od tego czasu sporo się zmieniło (co do mojej wiedzy) ale na marginesie ta 22 stx'a nawet im wyszła.
    Głośnik był kupiony trochę przypadkowo za śmieszną sumę 35zł.
    Zdjęcia z czasem będą lepsze ale po zmianie zwrotnicy na bardziej dopracowaną.
    Odnośnie nowej zwrotki mogę na razie stwierdzić, że tego arn'a trzeba ciąć tak od 1,8kHz tak samo jak proponuje firma TVM
    Oto przykład zwrotnicy dla ARN-150-03/8 a GTC 11/100,8 (to chyba jest Tonsilowski GDWK 11/100 oznaczenie tylko na export)
    fd= 1.900Hz | 12dB
    kompensacja: R: 15Ω + C: 15µF
    wysoki
    fd= 3.700Hz | 12dB
    Filtr: C1: 4.7µF L1: 0.39mH; 0.4Ω
    tłumik: Rs: 3.3Ω + Rp: 6.8Ω
    Dysponuje jeszcze taką miniaturą ww. monitorka
    miszkoo
    Level 28  
    mi sie podoba tylko tu jest ten pborbem jak to gra ni wykresy nic nie muwią musiał bym to słyszeć ale jak dla mnie jest ok ładnie
    no głośnik w subie mugł by tyć weikszy bo w ten czas lepiej by sobie radził ale jak wystroisz odpowiednio
    chciał bym zobaczyć jaka to ma dynamike