logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować Seagate 1TB HDD z 0 pojemności bez utraty danych?

toczarna 30 Mar 2024 05:48 1152 27
REKLAMA
  • #1 21025269
    toczarna
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam, mój dysk Seagate mobile HDD -1TB, po podłączeniu do laptopa (kabel SATA - USB C) zamula system. Wszystko się zawiesza a po długim czasie pokazuje że ma 0 pojemności i 0 zapisanych danych.
    Udało mi się wejść przez Minitool power data program, po całonocnym wczytywaniu, i widziałam że są wszystkie pliki.
    Z tego co sprawdziłam volume bey offline co zmieniłam przez 'cmd'. Miało działać, nie działa.

Czy może ktoś mnie poinstruować jak odblokować dysk, i nie stracić żadnych plików?
  • REKLAMA
  • #2 21025289
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Jeśli widać wszystkie pliki w jakimś programie a pod windowsem ich nie widać to może być uszkodzenie dysku lub jego struktury plików.
    Dysku nie odblokujesz ale dane odzyskasz.
    Kup jak najszybciej drugi dysk o pojemności większej niż dysk z którego dane odzyskujesz.
    Wykonaj kopie po sektorową zepsutego dysku na nowy dysk do pliku np. programem dmde.

Zrzut ekranu programu DMDE z oknem kopiowania sektorów dysku.

Jak kopia po sektorowa się zapisze na nowy dysk do pliku poprawnie. To napisz i będziemy kontynuować.
  • #3 21026048
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    k45i89o98j66 napisał:

Kup jak najszybciej drugi dysk o pojemności większej niż dysk z którego dane odzyskujesz.

NIe musi być większy.
    Ważne, by nie był mniejszy.
  • #4 21026447
    toczarna
    Poziom 8  

>>21025289
    Czy taki plik jest poprawny: dev2_lba0_240254976.bin?
  • REKLAMA
  • #6 21026708
    toczarna
    Poziom 8  
    I co teraz?
  • #8 21027163
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Ja bym sugerował sprawdzić, czy w tym obrazie są jakiekolwiek dane, bo dysk, który zgłasza zerową pojemność może mieć problem z poprawnym dostępem do danych. Można otworzyć ten obraz w hexedytorze i zobaczyć, czy zawiera jakieś dane (przejechać się w kilka miejsc tego wielkiego pliku), albo otworzyć ten obraz w DMDE (zamiast wybierania dysku wybrać obraz i wskazać plik) i sprawdzić, czy jest tam widoczna struktura dysku i spróbować odzyskać z tego obrazu jakieś 2-3 pliki.
  • #9 21028789
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Model dysku, rozumiem, jest objęty tajemnicą państwową.
    laptokowiec napisał:
    NIe musi być większy.
    Ważne, by nie był mniejszy.
    - jeśli robisz kopię do dysku...jeśli robisz do pliku, musi być, bo jeszcze potrzebujesz mieć przestrzeń na metadane. M. in. dlatego preferuję kopie do dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #10 21029295
    toczarna
    Poziom 8  
    >>21027112
    Ok mam dysk, 2TB. Jak mam to zrobić?
  • #11 21029322
    kaleron

https://dmde.com/pl/manual/toc.html
    Narzędzia->kopiuj sektory. Zdecyduj, czy wolisz robić kopię do dysku, czy do pliku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #13 21030196
    toczarna
    Poziom 8  

Darmowa wersja ogranicza się do 4000 plików? No to chyba moje 1T nie zmieści się w tym limicie
  • #14 21030200
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Jak masz zrobiony poprawny obraz dysku z awarią zapisany na innym nowym dysku do pliku podłącz ten dysk do jakiegoś sprawnego systemu windows jako drugi dysk, zamontuj obraz dysku np. programem OSFMount:
    https://www.osforensics.com/tools/mount-disk-images.html

Przygotuj nośnik większy niż rozmiar dysku z którego obrazu będziesz odzyskiwać dane np 2TB i podłącz go jako trzeci dysk.

Programem qphotorec_win.exe z pakietu (brak ograniczeń co do ilości plików bez struktury plików i katalogów).
    https://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk_Download

Odzyskaj wszystkie pliki z zamontowanego obrazu dysku na dysk trzeci.

lub kup licencje na DMDE Standard .

Po odzyskaniu danych dysk drugi można przeznaczyć na system na dysku trzecim są dane odzyskane. a dysk uszkodzony pierwszy można do utylizacji lub odłożyć w razie czego do szuflady do szafki.
  • REKLAMA
  • #15 21030202
    toczarna
    Poziom 8  
    Jak to 3 dysk?
    Mam:
    1. seagate dysk 1TB, który pokazuje 0 pojemności i zawiesza windowsa 11 jak go podłącze ( Minitool data recovery - nie odpowiada chyba z 2godziny)
    2. seagate dysk 2TB- nowy kupiony.

Nie mam więcej dysków.
  • #17 21030207
    toczarna
    Poziom 8  
    Trzeba było wspomnieć wcześniej, to bym kupiła 2 dyski po 1TB a nie 1 2TB.
    Gdybym miała co inwestować poszłabym do serwisu a nie pytałabym na forum jak to zrobić 🤦🏽‍♀️

Rozumiem że temat jest nie do rozwiązania z powodów finansowych.

Dziękuję za dotychczasową pomoc.
  • #18 21030212
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Na pewno cena dwóch dysków jest mniejsza niż cena usługi razem z odzyskiwaniem danych w serwisie gdzie i tak do ceny doliczą koszt nowego nośnika bo też muszą gdzieś te dane odzyskane nagrać dla klienta,czas jaki trzeba przeznaczyć na odzyskanie danych, koszty wynajmu pomieszczenia , wypłaty dla pracowników i takie tam koszty związane z prowadzeniem działalności odzyskiwania danych.
    np 2 x 297.5=595
  • #19 21030350
    kaleron

toczarna napisał:
    Darmowa wersja ogranicza się do 4000 plików
    - możesz odzyskać wszystko, tylko musisz się trochę naklikać. Poza tym każdy katalog musisz odzyskiwać osobno, ale przy odrobinie cierpliwości da się to zrobić. A jak tego masz naprawdę dużo, rozważ licencję. Nie jest droga, a program jeszcze kiedyś może się przydać.

ITSpec. napisał:
    Już zrobił kopię do pliku,
    - na pewno? Bo patrząc na ten watek nie jest to dla mnie jasne.
    toczarna napisał:
    Minitool data recovery - nie odpowiada chyba z 2godziny
    - to i już chyba nie odpowie....masz ten obraz zrobiony, czy dopiero się za niego zabierasz?
    ITSpec. napisał:
    teraz z tego pliku musisz zrobić na nowy dysk.
    - tak się zastanawiam, po co?
    toczarna napisał:
    - jeśli masz na nim obraz w pliku, możesz odzyskiwać dane na ten sam dysk do innego katalogu. Wtedy unikniesz kolejnego wydatku.
    k45i89o98j66 napisał:
    Dysk dawca
    - chyba masz na myśli pacjenta...bo tak wnioskuję z kontekstu Twojej wypowiedzi.
    toczarna napisał:
    temat jest nie do rozwiązania z powodów finansowych.
    - z tym aspektem problemu to faktycznie wiele nie pomożemy - z takimi ograniczeniami mierzy się większość z nas:).
    k45i89o98j66 napisał:
    Na pewno cena dwóch dysków jest mniejsza niż cena usługi
    - tego nie wiemy - tak naprawdę pacjenta zdiagnozowaliśmy bardzo pobieżnie i na podstawie
    toczarna napisał:
    widziałam że są wszystkie pliki.
    - uznaliśmy, że da się zrobić kopię. W sumie wciąż nie mamy wprost podanej informacji, czy kopia się zrobiła poprawnie, czy może wystąpiły jakieś błędy.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #20 21030421
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    kaleron napisał:
    - tak się zastanawiam, po co?

- jeśli masz na nim obraz w pliku, możesz odzyskiwać dane na ten sam dysk do innego katalogu. Wtedy unikniesz kolejnego wydatku.

Bo ma nowy HDD, więc chyba lepiej od razu z tego pliku, który zrobiła, odtworzyć to na nowy HDD. A potem sobie będzie można poszczególne katalogi na dysk tego komputera odzyskiwać.
    Kolejny dysk niepotrzebny.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #21 21030431
    kaleron

A gdzie ma ten plik? O ile go ma?
    Licz uważnie:
    1/ - pacjent - uszkodzony, na niego nie ma sensu niczego wrzucać,
    2/ - dysk, na jakim jest(?) plik obrazu,
    toczarna napisał:
    Jak to 3 dysk?
    Mam:
    1. seagate dysk 1TB, który pokazuje 0 pojemności i zawiesza windowsa 11 jak go podłącze ( Minitool data recovery - nie odpowiada chyba z 2godziny)

Nie mam więcej dysków.

- i na co chcesz teraz wklonować ten obraz?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #22 21030519
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 739
    kaleron napisał:
    2/ - dysk, na jakim jest(?) plik obrazu,

Wydaje mi się, że zrobił ten plik na jakiś laptop albo ten komputer z win 11, czyli dysk 0 to będzie dysk tego kompa. Czyli dysk 2 to nowy HDD, czysty.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #23 21030530
    kaleron

ITSpec. napisał:
    Wydaje mi się
    - tak, bo z treści wątku jednak wynika coś innego...
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #24 21049240
    toczarna
    Poziom 8  
    Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący szczegółowe informacje o dysku twardym. Zrzut ekranu z wynikami skanowania dysku twardego pokazujący dane SMART. Zrzut ekranu z danymi S.M.A.R.T dysku twardego.

Udało mi się zeskanować problematyczny dysk
  • #25 21049253
    kaleron

W sensie kopii posektorowej? Bo obrazki sugerują odczytanie SMARTu. Samo skanowanie jest stratą czasu i zbędnym ryzykiem. Jedyne sensowne, co możesz zrobić w domu, to kopia posektorowa. Przynajmniej udało się zdekonspirować model dysku. Jeśli naprawdę na poważnie zależy Ci na danych, to przy tym modelu sugerowałbym parę ingerencji w plik 093, jak np. wyłączenie autorealokacji, ale to wymaga ingerencji w zawartość EEPROMu w celu odblokowania obsługi terminala szeregowego. A to już troszkę wykracza nie tylko poza możliwości domowe, ale i "zwykłego" serwisu komputerowego. Więc jeśli zależy Ci na danych, ale nie masz kasy, by to komuś zlecić, kopia posektorowa jest naprawdę jedynym sensownym podejściem do tematu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #26 21049525
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Dysk jest w złym stanie (05) ponad 2k relokowanych sektorów, (C5) 72 kolejne niestabilne sektory i nawet (C7) ponad 614 000 błędów. Warto chociaż sprawdzić taśmę i stan złącza SATA.
    O S.M.A.R.T - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    W warunkach domowych pozostaje tylko próba wykonania kopi posektorowej, bez przeprowadzania testów i napraw dysku. Jeśli się uda może trochę potrwać.
    Jeśli dane są ważne to można rozważyć oddanie do DR.
  • #27 21049560
    kaleron

Dra98 napisał:
    Dysk jest w złym stanie
    - słowo "katastrofalny" lepiej to opisuje. Niemal na pewno podstawową przyczyną zawieszania dysku są problemy z obsługą błędów. Do tego nie możemy być pewni stanu głowic. Trudno dać gwarancję, że kopię uda się dociągnąć do końca. Dlatego firma zajmująca się profesjonalnie odzyskiwaniem danych w takich przypadkach zaczyna od wyłączenia procesów niepotrzebnie obciążających dysk, ale z racji zablokowania obsługi terminalu szeregowego w tym modelu nie jestem w stanie pomóc podpowiadając, co trzeba zrobić. O tym, że to beznadziejna konstrukcja i dlaczego można książkę napisać. Prawdopodobieństwo, że wina leży po stronie komunikacji jest śladowe. Dalsze działania diagnostyczne, skanowanie itp. w tym przypadku są jedynie zbędnym obciążeniem i ryzykiem, a jakiekolwiek próby napraw mogą łatwo dobić dysk.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #28 21244346
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4191
    toczarna napisał:
    Trzeba było wspomnieć wcześniej, to bym kupiła 2 dyski po 1TB a nie 1 2TB.

Można zrobić partycję 1TB i na nią skopiować partycję tego uszkodzonego dysku, a potem na reszcie dysku zrobić drugą partycję do zapisywania wyników, czy metadanych odzyskiwania.

A jeśli już ma się partycję na cały dysk i na niej kopię uszkodzonego dysku w postaci pliku, to jest kwestia, jakich narzędzi się używa do tego odzyskiwania. Mało wiem, co jest dostępne w Windows, pod Linux-em jest możliwość traktowania pliku jako dysku przez system (a Linux-a nawet nie trzeba instalować, jest dostępny w postaci "live" do nagrania na DVD, czy na pendrive; do tego ma dużo darmowych narzędzi).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem Seagate 1TB, który po podłączeniu do laptopa pokazuje 0 pojemności i zawiesza system. W programie Minitool Power Data Recovery udało się zobaczyć pliki, ale nie można ich odzyskać. Użytkownicy sugerują wykonanie kopii posektorowej uszkodzonego dysku na nowy dysk (2TB) za pomocą programu DMDE. Wskazówki obejmują sprawdzenie stanu obrazu dysku, montowanie go w systemie oraz użycie narzędzi do odzyskiwania danych, takich jak QPhotoRec. Wskazano również na problemy z dyskiem, takie jak relokowane sektory i błędy S.M.A.R.T., co może utrudniać odzyskiwanie danych. Użytkownik nie ma wystarczających funduszy na profesjonalne usługi odzyskiwania danych, co ogranicza możliwości rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA