logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myjka ciśnieniowa Mac Allister 2700W - coraz rzadziej uruchamia silnik

Marcel90000 30 Mar 2024 17:05 2472 12
REKLAMA
  • #1 21025936
    Marcel90000
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień Dobry,

Szukam przyczyny utrudnionego uruchamiania myjki ciśnieniowej, elektrycznej Mac Allister 2700W. Objaw jest następujący:
    - po podłączeniu zasilania, silnik poprawnie nabija ciśnienie i się poprawnie wyłącza po osiągnięciu ciśnienia
    - po odblokowaniu wody w pistolecie, silnik pracuje poprawnie, myjka wytwarza dobre ciśnienie
    - jeśli przerwę mycie (właściwie bez względu na długość tego mycia), silnik się poprawnie wyłączy ale ponowne odblokowanie pistoletu, nie załącza silnika przez "pewien czas".

Ten "pewien czas" się wydłuża w trakcie używania myjki, początkowo może być to kilka, kilkanaście sekund. Jeżeli myjka w końcu ruszy (przycisk pistoletu musi być cały czas włączony), to można pracować bez problemów. Kolejne zatrzymanie wody i próba włączenia, to już oczekiwanie od kilkunastu sekund do minuty, albo i dłużej. Właściwie, nie da się już użyć myjki, bo nie chce się załączyć.

Sprawdziłem kondensator, trzyma parametry idealnie. Pistolet bez lancy zachowuje się tak samo - woda będzie wylatywać, ale silnik się nie załączy, więc to nie zatkana lanca.
  • REKLAMA
  • #2 21026084
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Zawór ciśnieniowy się zaciera .
  • REKLAMA
  • #3 21026100
    Marcel90000
    Poziom 2  
    Zakładam, że tych zaworów się nie naprawia, tylko wymienia. Jakiś pomysł gdzie znaleźć części do Mac Allister? W Internecie nic nie namierzyłem. Nawet chiński sklep milczy na temat tej firmy.
  • #6 21026174
    wiesio016
    Poziom 22  
    Zgadza się el. od 3 do 7.
  • REKLAMA
  • #7 21026180
    Marcel90000
    Poziom 2  
    Rozkręciłem całą obudowę. Ta myjka ma dwie identyczne silniko-pompy. W jednym jest zaślepka, w drugim czujnik. Teraz pozostaje zdobyć nowy komponent i jakoś wykręcić stary czujnik. Póki co, plastikowa "śruba" nie chce współpracować, a do tego potrzebny jest bardzo wąski klucz płaski, którego póki co nie posiadam.

Dzięki za dotychczasową pomoc, będę informował o rozwoju sytuacji.
    Update:
    Nr części ze strony solenttools.co.uk - 4580940
    Wyszukując ten numer w Googlach, pokazuje czujnik dla myjki Annovi Reverberi i Black & Decker
    Idąc dalej tym tropem ten sam numer występuje na polskiej stronie dla myjki SXFPW25DTS-E-TYPE-1, a to z kolei jest Stanley Fatmax :) Jedna wielka rodzina.
  • REKLAMA
  • #8 21073464
    pawnorm
    Poziom 11  
    Witam zamawiałes tą część w UK?
  • #9 21073475
    Marcel90000
    Poziom 2  
    Szukając po różnych serwisówkach wyszło, że te myjki są sprzedawane pod różnymi egzotycznymi brandami. To nitce do kłębka, numer mi spasował od części do myjki Black & Decker i zamówiłem z jakiegoś polskiego sklepu Baxo. Z wysyłką wyszło 130zł. Ale co najważniejsze, naprawa się udała, został tylko jeden nadmiarowy wkręt po skręceniu myjki i myjka działa jak nowa 🙂.
  • #10 21073527
    wiesio016
    Poziom 22  
    Tak dzisiaj robią tylko nazwa się zmienia lub naklejka dlatego najlepiej jest wzrokowo ocenić przedmiot .
  • #11 21073535
    Marcel90000
    Poziom 2  
    Wydaje mi się, nie jestem specjalistą od myjek, ale te zawory mogą wyglądać identycznie ale otwierać się i zamykać przy innym ciśnieniu i to może być regulowane grubością sprężynki w środku. Samym wyglądem jednak bym się nie kierował. Może jakiś znawca się wypowie w temacie 🙂.
  • #12 21101199
    kamil23021992
    Poziom 1  
    Witam Pana. Mam ten sam problem z myjka. Podał by Pan może dokładną stronkę z częścią ktora Pan zamówił? Bo szukam i coś nie mogę znaleźć;( pozdrawiam
  • #13 21101257
    Marcel90000
    Poziom 2  

Na stronie Baxo.pl kupiłem. Na fakturze oznaczenie Black+Decker SXFPW25DTS-E-Type-1 4580940 ZESTAW (1).
    Czyli kod części 4580940.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z myjką ciśnieniową Mac Allister 2700W, która coraz rzadziej uruchamia silnik po przerwie w pracy. Po podłączeniu zasilania silnik działa poprawnie, jednak po zatrzymaniu mycia czas oczekiwania na ponowne uruchomienie silnika wydłuża się, co uniemożliwia dalsze korzystanie z urządzenia. Użytkownik sprawdził kondensator, który działa prawidłowo. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może leżeć w zacinającym się zaworze ciśnieniowym, który należy wymienić. Użytkownik znalazł części zamienne w sklepach internetowych, w tym w UK, oraz odkrył, że myjki są sprzedawane pod różnymi markami. Po zamówieniu odpowiedniej części z polskiego sklepu, naprawa zakończyła się sukcesem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA