Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Awaria Syreny Z Własnym Zasilaniem

maly181 05 Dec 2005 01:05 5625 6
    maly181
    Level 11  
    Witam.
    Mam problem z syreną alarmową z własnym zasilaniem a mianowicie od tygodnia syrena dziwnie się zachowuje.
    Np. - kiedy wyłączę syrenę kluczykiem i próbuję uzbroić alarm to syrena wydziela taki cichy dźwięk jak by chciała wyć a nie mogła natomiast kiedy kluczykiem włączę ją z powrotem to działa bez zarzutu jest głośna i wszystko jest ok.
    Do czego zmierzam. Otóż któregoś dnia podchodzę do auta, wyłączam alarm z pilota a tu syrena wydaje dźwięk taki jak by była wyłączona kluczykiem, kiedy to właśnie jest włączona. Po specjalnym uruchomieniu alarmu (kiedy właśnie syrena powinna wyć) syrena wyje ale tak jak by była wyłączona. Po odczekaniu kilku sekund i ponownej próbie aktywacji i dezaktywacji alarmu (bez żadnej ingerencji w włączania lub wyłączania syreny kluczykiem) syrena daje sygnał taki jak powinna tzn. cichy i głośny(taki jak do tej pory). I wszystko jest dobrze do póki autko nie stoi dłuższy czas z aktywowanym alarmem ponieważ gdy np. po nocy na drugi dzień gdy wyłączam alarm syrena znowu daje cichy sygnał.
    Dlaczego tak się dzieje? Współpracuje ona z alarmem LEGENDFORD i do tej pory było wszystko ok. Czy to wina syrenki czy alarmu?? Gdzie nastąpiła awaria??
    Boję się, że któregoś dnia wstanę i okaże się, że ktoś buchnął autko bo alarm się załączył tylko syreny nikt nie usłyszał bo wyła zbyt cicho. Proszę pomóżcie.
    [/tex]
    tk1001
    Level 16  
    Czesc,
    Na poczatek sprawdz przewody zasilajace syrene i stan baterii (wewnatrz obudowy syreny).
    Pozdrawiam
    jaro03
    Level 16  
    W niektórych syrenkach takie rzeczy dzieją się jak syrenka zaleje się wodą (np. jazda po kałużach itp.) lub jest bardzo zawilgocona, choć teoretycznie robione są one jako bardzo szczelne:). Ale jak napisał już poprzednik najpierw, sprawdź połączenia.
    maly181
    Level 11  
    a w jaki sposób najprościej sprawdzić stan baterii??
    tk1001
    Level 16  
    Zalezy czym chcesz sprawdzac... :-)
    Najprosciej obciazyc (np. zarowka) i sprawdzic co sie dzieje z napieciem (np. miernikiem uniwersalnym)
    A tak powaznie - zalozenie nowej nie powinno byc kosztowne. Tak na wszelki przypadek.
    Na marginesie - martwisz sie, ze jak nie zalaczy sie syrena to moga autko zabrac. Ze sprawna i glosno wyjaca tez moga :-( O wiele skuteczniejsze jest odlaczenie np. pompy paliwa lub czujnika Hall'a ukrytym wlacznikiem.
    Pozdrawiam
    sipowitz
    Level 18  
    W moim przypadku, tak jak pisał tk1001 problem tkwił po stronie akumulatora wewnątrz syreny, mój rozleciał sie na 3 części po 3,5 roku eksploatacji.
    maly181
    Level 11  
    Odiciecie zapłonu mam i używam tylko że jak syrenka nie będzie wyła to bandzior będzie miał więcej czasu na uruchomienie autka.
    Dzieki za poradę i sprawdzę aku. mam nadzieję że dowiem się po tym c się dzieje z nią i sprawdze podłączenie po przewodach.