logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy monitor dell - po nr seryjnym pokazuje ze byl kupiony 1.5 msc temu we FR

atlantydas 19 Kwi 2024 00:47 453 4
REKLAMA
  • #1 21051019
    atlantydas
    Poziom 9  
    Ocena: 2

Witam,

Kupiłem LCD Della na Allegro jako nowy. Na stronie Della, po sprawdzeniu numeru seryjnego, pokazuje mi, że zakup odbył się 27.02.2024 we Francji. Nie wiem, jak wejść do menu serwisowego, aby zobaczyć liczbę godzin przepracowanych. Zainstalowałem Dell Display Manager, ale nie wyświetla się żadna konsola, gdzie mógłbym użyć polecenia:

Cytat:
    ReadMonitorActiveHours

Za pośrednictwem VCPC0 to polecenie podaje liczbę godzin pracy monitora.

Example:

ddm.exe /Log c:tempddm.txt /1:ReadMonitorActiveHours

Przez konsolę cmd Windows nie potrafię uruchomić pliku .exe, albo on nie działa tam. Wywala mi błąd:

Cytat:
    C:program filesdellDell Display Manager 2> ddm.exe /Log c:tempddm.txt /1:ReadMonitorActiveHours
    ddm.exe : The term 'ddm.exe' is not recognized as the name of a cmdlet, function, script file, or operable program. Check the spelling of the name, or if a path was included, verify that the path is correct and try again.
    At line:1 char:1
    + ddm.exe /Log c:tempddm.txt /1:ReadMonitorActiveHours
    + ~~~~~~~
    + CategoryInfo : ObjectNotFound: (ddm.exe:String) [], CommandNotFoundException
    + FullyQualifiedErrorId : CommandNotFoundException

Suggestion [3,General]: The command ddm.exe was not found, but does exist in the current location. Windows PowerShell does not load commands from the current location by default. If you trust this command, instead type: ".ddm.exe". See "get-help about_Command_Precedence" for more details.

Model to S3422DWG. To by oznaczało, że pochodzi ze zwrotu albo naprawy, czy może sprzedawca tam go kupił, a następnie sprowadził do Polski?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21051459
    rtj71
    Spec od komputerów
    Ocena: 352
    Najszybciej będzie gdy napiszesz do supportu Della, udzielą ci informacji ;)
  • REKLAMA
  • #3 21051552
    mati12_14
    Poziom 21  
    Ocena: 106

Nie wiem, czy ten program jakkolwiek pomoże, ale powinieneś go uruchomić w cmd. Błędy, które dostajesz, są zwrótką z PowerShella.
    Przełącz się na cmd poleceniem "cmd", a następnie spróbuj uruchomić program jeszcze raz.
    Drugą problematyczną kwestią może być ścieżka, w której jest program - pobrałeś go do
    C:program filesdellDell Display Manager 2
    ?
  • REKLAMA
  • #4 21051742
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Spokojnie, prawdobodobnie "pepperki" kupili na przecenie i zarobili na Tobie, a sprzęt zapewne jest faktycznie nowy, ewentualnie podłączony do sprawdzenia, żeby potem się z Tobą nie miziać, bo wysłał Ci wadliwy towar, o której to wadzie nie wiedział, bo nie sprawdził.
  • #5 21052127
    atlantydas
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Pytałem teraz innego sprzedawce o monitor w atrakcyjnej cenie. Sprzedawca twierdzi ze jest nowy ale nie ma gw producenta. Z czego to moze wynikac ze przy tak wielu ofertach na allegro , szczególnie tych na ktorych jest -10% znizki brakuje gw producenta?

@rtj71 Na supporcie powiedzieli mi, że nie mogą udzielić mi informacji, bo nie jestem właścicielem. Kazali skontaktować się ze sprzedawcą, aby podał dane właściciela. Wtedy też będą mogli w razie awarii zrealizować gwarancję, w innym przypadku na gw nie mam co liczyć od Della. Powiedzieli też, po podaniu nr service tag z tyłu obudowy, że monitor pochodzi z 13.06.2022, ale to nic nie oznacza, bo mógł przez ten czas być na magazynie. Natomiast w OSD monitora pokazuje inny nr service tag, który po sprawdzeniu na stronie Della informuje, że gwarancja ruszyła 27.02.2024 we FR. Czyli mogą być 2 różne nr service tag?

@mati12_14 Ścieżkę dobrze określiłem, użyłem też polecenia cmd, błąd nie wyskakuje, ale nic się nie dzieje, nigdzie nie zapisal się plik tekstowy z raportem.

https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000060112/co-to-jest-dell-display-manager

Co robię źle?
    C:Program FilesDellDell Display Manager 2>ddm.exe /Log c:xddm.txt /1:ReadMonitorActiveHours

C:Program FilesDellDell Display Manager 2>ddm.exe ReadMonitorActiveHours

@OPservator Opakowanie, jak dostałem, było lekko zniszczone i ewidentnie otwierane wcześniej. Niby wszystko jest z nim ok. Na razie nie zauważyłem żadnych wad. Gwarancja ruszyła 27.02.2024 we FR, co oznacza, że został kupiony tam w promocji przez tą firmę albo może pochodzić ze zwrotu. Skontaktuję się z firmą, aby podała dane właściciela, jeśli takowe posiada, bo inaczej nie będę miał gw Della.
REKLAMA