logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mój zewnętrzny dysk twardy nie działa już w systemie Windows 11

antalazeeest 23 Kwi 2024 13:38 516 5
REKLAMA
  • #1 21056879
    antalazeeest
    Poziom 1  
    Witam wszystkich!
    Mój zewnętrzny dysk twardy przestał działać. Nie można już odczytać dysku. Kiedy podłączam dysk do komputera, system prosi mnie o sformatowanie go.
    Jest to dysk HDD, który był w formacie FAT, ale teraz pojawia się jako RAW w menedżerze dysków.
    Mam na nim ważne pliki.
    Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 21056889
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Jeśli jest możliwość proszę zamieścić screen ze S.M.A.R.T. np z CrystalDiskInfo lub SmartVision - całe okno. Jeśli nie proszę podać chociaż model dysku. Ponadto screen z programu DMDE okno partycje, aktualne partycjonowanie dla tego dysku. Nie należy go testować czy próbować naprawiać, oraz nie uruchamiać chkdsk.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21057174
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Dołączam do prośby o ujawnienie modelu. Spróbuj wyjąć dysk z obudowy i podłączyć go bezpośrednio po SATA - to pozwoli na dokładniejszą diagnostykę. Postaraj się też bardziej szczegółowo opisać zachowanie dysku. Czy się kręci? Czy wydaje jakieś dźwięki? Czy jest rozpoznawany poprawnym modelem i pojemnością?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #5 21057932
    dzejcob
    Poziom 8  
    Dobrze rozumiem, że dysk jest wykrywalny w komputerze?
  • #6 21059456
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Cytat:
    Mój zewnętrzny dysk twardy przestał działać.

Podaj dane (lub foto) etykiety/ stickera z tego dysku
REKLAMA