Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Texa Poland
    bblo
    Level 14  
    Mam problem, znajomemu podczas jazdy zaswieciła się kontrolka check engine i potrzebuję interfejsu, który mogę skonstruować w domowych warukach ( chodzi o VAG na can ). Zwykły interfejs na max'ie oczywiście nie rusza. Macie jakieś propozycje ???
  • Texa Poland
    Anonymous
    Anonymous  
  • Texa Poland
    stefano11
    Level 21  
    do sterownika silnika powinienes dostać sie zwykłym vagiem
    Jacek79
    Level 37  
    mozna przez standard EOBD/OBD2
    Anonymous
    Anonymous  
    pontuś
    Level 18  
    Jeżeli świeci CHECK ENGINE to przez OBD musi odczytać błąd.
    Anonymous
    Anonymous  
    bblo
    Level 14  
    stefano11 wrote:
    do sterownika silnika powinienes dostać sie zwykłym vagiem

tak jak pisałem , zwykły Vag nie idzie. Sorki, że tak późno się odzywam, ale wczoraj nie byłem dostępny w sieci :)
    Postaram się sklecić interfejs ze schematu, ale nie wiem kiedy zaprogramuje procek, bo nie mam programatora. Mam nadzieję, że wsad jest ok......

@ Elektrit - a co to takiego VAS ???
    stefano11
    Level 21  
    VAS to serwisowy przyrząd do diagnostyki VW
    piokie
    Level 18  
    W sumie dla początkujących, bawiacych sie diagnstyką dobra rzecz. Ale trzeba sie liczyć ze nie wszytko po OBD2 zdiagnozuje, i tak jak pisze Elektrit VW moze nie zdjagnozować.
    ponar
    Level 21  
    Kts robi tylko to co po obd natomiast vag-hex-can nawet taki z allegro idzie z tym perfekcyjnie.
    krzys_j
    Level 13  
    vag musi czytać silnik i automatyczną skrzynię biegów
    siano111
    Level 11  
    Odświeżę temat.
    Mam takie pytanie jakim programem w warunkach domowych mógł bym sobie sam sprawdzić błędy w swoim touranie rocznik 2007. Jest wiele programów na allegro ale nie mam pojęcia jaki był by dobry, może jest ktoś kto już próbował i da mi znać co wybrać oczywiście w rozsądnej cenie.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zależy czym dysponujesz, program to jedno, urządzenie diagnostyczne to drugie...
    siano111
    Level 11  
    właśnie nie mam ani kabelka ani programu, oczywiście wiem że program można ściągnąć z internetu ale czy mi to coś da czy dopasuję potem kabel. Może mógłbyś coś polecić.
    trans-serwis
    Level 39  
    Ja mogę ci polecić warsztat. Odczytanie błędów ok. 50-70 zł.
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    trans-serwis wrote:
    Odczytanie błędów ok. 50-70 zł.

Dobrze napisałeś, odczytanie. Bo ludzie czasem się mylą i chcą za te pieniądze diagnostyki. ;)

Dodano po 3 [minuty]:

Co do Kolegi piszącego, bez obrazy, masz zero wiedzy, nic chyba nie poczytałeś, nawet jak kupisz super kabel i jeszcze lepszy program i tak nic nie zdziałasz, co najwyżej zepsujesz auto. Taki sprzęt jest jak młotek, można nim naprawiać, ale większość amatorów tylko narobi sieczki. Poczytaj o VAG, VCDS i innych. Hasło na dziś "diagnostyka VW.
    trans-serwis
    Level 39  
    Dlatego ustalam to zawsze na początku rozmowy i nie udzielam dodatkowych informacji oddając wydruk. Autor napisał że potrzebuje urządzenia do odczytania kodów błędów.
    Do prawidłowej diagnozy potrzebna jest wiedza której on nie posiada, dlatego moim zdaniem ten zakup fejsa i ściąganie programu BEZ SENSU.

Dodano po 2 [minuty]:

No i powtórzyłem się, Paweł dopisałeś nie zauważyłem.