logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moc transformatora(typ nieznany) + pytanie o uzw. pierwotne

dixen1986 05 Gru 2005 17:23 4904 11
REKLAMA
  • #1 2056303
    dixen1986
    Poziom 12  
    Witam!
    Posiadam trensformator toroidalny taki jak widać na zdjęciach poniżej.
    Uzwojenie wtórne jest nawinięte drutem miedzianym o prostokątnym przekroju 3,3mm x5,3mm (bez izolacji). Zwojów tych jest 56.
    Jaka jest moc tego transformatora ??

I jeszcze pytanie dotyczące uzw. pierwotnego, otóz są dwa przewody brązowe (zdaje się zasilanie główne) i 7 przewodów czarnych ( chyba odczepy) Między wszystkimi tymi przewodami występuje opór. Jednak ten opór nie jest większy niż 2 ohm'y. Czy to jet normalne ??

Transformator jest dużej mocy i pochodzi prawdopodobnie ze spawarki.

Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Moc transformatora(typ nieznany) + pytanie o uzw. pierwotne 051204_130758.jpg (33.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moc transformatora(typ nieznany) + pytanie o uzw. pierwotne 051204_130742.jpg (27.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moc transformatora(typ nieznany) + pytanie o uzw. pierwotne 051204_130721.jpg (41.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moc transformatora(typ nieznany) + pytanie o uzw. pierwotne 051204_130700.jpg (41.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Moc transformatora(typ nieznany) + pytanie o uzw. pierwotne wymiary.jpg (19.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2056316
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Na spawarkę to jest on stanowczo za mały, na zgrzewarkę również, jak i jego ilość uzwojenia wtórnego. Zapewne pochodzi od jakiegoś prostownika/ładowarki, odczepy należą do uzwojenia pierwotnego, którym regulujemy napięcie na uzwojeniu wtórnym (tak myślę). O jego mocy nie jest mi nic wiadomo.
    Podaj średnicę uzwojenia pierwotnego, może na tej podstawie da się obliczyć jego średnią moc.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2058074
    dixen1986
    Poziom 12  
    Uzwojenie pierwotne nawinięte jest przewodem miedzanym o śr. 1,8mm a z izolacją 2,5mm.

Czy jeśli podłącze w mojej firmie zasilanie pod uzw. pierwotne to nic się nie stanie?? (chodzi mi o te małe opory na tym uzwojeniu). Zabezpieczenia w tej firmie są dosyć duże (chodzi kilka spawarek, tokarka, i kilkanaście szlifierek).

Czy da się nawinąć na tym rdzeniu transformator, który nadawałby się do spawarki??

Proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2058118
    _PREDATOR_

Przy tej średnicy drutu masz na pierwotnym ok.6,5A x230V=1495W (minus straty w miedzi i na namagnesowanie rdzenia), to jest zbyt mało na spawarkę, licząc min. wtórne 60V uzyskasz ok.22-25A za wtórnym (ogólnie licząc) - za mało do spawarki.
    Uzwojenia pierwotne w toriodach mają małą rezystancję, podłącz pierwotne przez bezpiecznik np.10A, zapobiegniesz awarii.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #5 2058477
    dixen1986
    Poziom 12  
    A da sie nawinąć na tym rdzeniu transformator tak by pasował do spawarki ??
    Jeśli tak to ile i jakim drutem należy nawinąć uzwojeń pierwotnego i wtórnego by móc wykorzystać go do spawania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2058827
    _PREDATOR_

Niestety, ten transformator ma za mały rdzeń do spawarki (już to pisałem) :cry:
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • #7 2063072
    dixen1986
    Poziom 12  
    Podłącznyłem ten transformatorprzez bezpiecznik 10A i wywala, potem na 16A i też wywaliło.
    Co jest??
    Czy może to być przepalone uzw. pierwotne, czy może wymagany jest miękki rozruch tego trafa (gdzieś o tym czytałem) ??
  • #8 2063236
    _PREDATOR_

Nie przepalone ale zwarte.
    Jeżeli podłączyłeś 230V pod pierwotne (największa rezystancja) to masz 'uwalone' trafo, chyba, że ten transformator pracował w jakimś urządzeniu jako dławik. Tak, czy tak, kwalifikuje sie ono do przewinięcia. I tu pytanie, czy to się opłaca?, nowe nie są drogie (no, chyba, że sam to przewiniesz, odwijając i licząc uzwojenia).
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • Pomocny post
    #9 2063256
    djerzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Tak duże trfa toroidalne muszą być włączane przez urządzenie rozruchowe, choćby najprostsze np włącz szeregowo z trafem rezystor 36Ω/40W (zespół rezystorów) po rozruchu zewrzyj go dużym przekaźnikiem lub stycznikiem. opóźnienie jakie jest potrzebne- 0.5s- w zupełności wystarczy.
    Kiedyś testowałem trafo 1,5kW bez rozruchu potrafi wywalić i to nie sporadycznie bespiecznik S40C, a rozruchem nie zdażyło się ani razu żeby wywalił 16B.
    Co trnsformatorów toroidalntch to raczej nie stosuje się ich na spawarki, mają bardzo sztywne napięcie strony wtórnej a przy spawarkach to nie jest za dobra cecha (jeśli chodzi o spawarki bez elektroniki)
  • REKLAMA
  • #10 2065782
    dixen1986
    Poziom 12  
    Pomysł z reaystorem okazał się skuteczny tyle, że ja zastosowałem żarówke 40W. Trafo działa.
    Podłączając kolejne odczepy uzyskuje na wtórnym kolejne napięcia:
    - 35,2 V
    - 36,2 V
    - 37,3 V
    - 38 V
    - 39 V
    - 40,2 V
    - 42,2V
    Podłączyłem do tego trafa diody i sprawdziłem czy spawa. Jak użyłem elektrody rutylowe 1,5 to spawało bardzo ładnie bez problemów i to przy najniższym napięcu 35,2 V. Przy elektrodach zasadowych 2,5 i napięciu 35,2V lepiło się, ale to chyba spowodowane jest brakiem dławika lub za małym napięciem.
    Podłączyłem to wszystko na bezpieczniku B20.
    Przy napięciach wyższych niż 35,2 zabezpieczenie to nie wytrzymuje i wywala.
    Przy napięciu 35,2 V i spawaniu ciągłym transformator pobiera 19,9A.

Proszę o podanie przybliżonej mocy transformatora i prądu spawania.

Jakiego dławika muszę uzyć ??
    Na jakim rdzeniu, jakim drutem i ile zwojów nawinąć ??

Dodam jeszcze że trafo sie nie grzeje, jest prawie zimne.
    -----------------------------------------------------------------
    czy można też użyć na wyj. trafa zestaw kondensatorów 22000uF/63V ?? Czy coś to da ??

Proszę o odpowiedź.
    ----------------------

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa tematy

• #11 2070415
    djerzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Co do kondensatorów to nigdy nie próbowałem ale jak chcesz je podłączyć to nie zapomnij o mostku prostowniczym.
    Moc trafa- nie pamiętam w zeszłym roku projektowałem kilka o mocy ok 8kW (zasilacz) musze odgrzebać notatki ale przy spawarce jest troche inaczej- pracuje ona okresowo i z reguły trafa pracują mocno przeciążone, i jak w trafie do zasilacza przyjmuje się gęstość prądu w przewodzie ok 2,5A/mm² to w spawarkach spotkałem się z gęstością sporo większą od 10A/mm².
    Spróbuj dowinąć zwojów na wtórnym i sprawdź co się dzieje.
    weż na początek cienki przewód i nawiń 10zw i zmierz napięcie, później dowiń tyle zwojów żeby podnieś napięcie o 10V i sprawdź jak spawa, jak żle to dowiń jeszcze.
    Dowijając przewodu zmniejszysz prąd ale jak się okaże że zwiększasz przeciążenie to może okazać się że jedno skompensuje drugie, i może nie trzeba będzie stosować dławika.
    Zamiast dławika o ile taki będzie potrzebny można nawinąć jeszcze więcej zwojów na wtórne a później dodatkowo dowinąć kilkanaście zwojów w kierunku przeciwnym- Teoretycznie nic się nie zmienia, napięcie to samo ale jest wówczas większa rezystancja uzwojenia i podczas spawania napięcie bardziej "siada" co jest korzystne w spawarkach.
    napisz jak idą postępy, jestem ciekawy bo mam trochę większy rdzeń i może też zrobił bym sobie małą przenośną spawarkę.
    pozdrowienia.
  • #12 2261633
    dixen1986
    Poziom 12  
    OK
    Wszystko zostało już wyjaśnione.
    Dzięki za zainteresowanie.

Temat uważam za zamkniety.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy transformatora toroidalnego o nieznanym typie, prawdopodobnie pochodzącego ze spawarki lub prostownika. Uzwojenie wtórne ma 56 zwojów drutu miedzianego o przekroju prostokątnym 3,3mm x 5,3mm, a uzwojenie pierwotne wykonane jest drutem o średnicy 1,8mm (2,5mm z izolacją). Rezystancja uzwojeń pierwotnych jest niska (do 2 Ω), co jest typowe dla transformatorów toroidalnych. Moc transformatora szacowana jest na około 1,5 kW, co jest zbyt małe do zastosowań spawalniczych. Transformator wymaga podłączenia przez bezpiecznik (np. 10A) oraz zastosowania miękkiego rozruchu, np. przez rezystor szeregowy 36 Ω/40W, aby uniknąć wyzwalania zabezpieczeń. Próby podłączenia bezpośrednio do sieci skutkowały wyzwalaniem bezpieczników i wskazywały na możliwe zwarcie lub uszkodzenie uzwojeń pierwotnych. Transformator nie nagrzewa się podczas pracy przy obciążeniu około 20A na wtórnym przy napięciu 35,2 V, co odpowiada mocy około 700 W. Uzyskano różne napięcia na odczepach wtórnych (35,2 V do 42,2 V). Spawanie elektrodą rutylową 1,5 mm było możliwe przy najniższym napięciu, natomiast elektrody zasadowe 2,5 mm wymagały wyższego napięcia lub dławika. Zastosowanie dławika lub zwiększenie liczby zwojów wtórnych może poprawić parametry spawania. Transformator nie nadaje się do spawarki bez znacznej przebudowy rdzenia i uzwojeń. Temat został ostatecznie zamknięty po wyjaśnieniu wszystkich wątpliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA