logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja małego owada z wąsami i skrzydłami w domu - czy to karaluch?

cotozarobak 03 Maj 2024 16:58 657 4
REKLAMA
  • #1 21068818
    cotozarobak
    Poziom 2  
    Rozmazane zdjęcie małego czarnego owada z białymi plamkami i czułkami.
    Witam. Czy ktoś może wie co to jest za owad? Spotkałam u siebie w domu już trzy. Ma skrzydła.
    Dodam że w pracy są u mnie karaluchy 🤮 więc możliwe że zabrał się ze mną do domu.
    Zanim zrobię dezynsekcję chce mieć pewność. Owad jest malutki, ma ok 5 mm, trochę większy od mrowki. Wszystkie trzy były takiej samej wielkości. Wydaje mi się że karaluchy są większe i rudawe. Ten jest czarny jednak ma płaska budowę i wąsy .. proszę o podpowiedzi. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam w domu. Znajduje je w jednym pokoju. Jest to sypialnia. Nie ma tu jedzenia. Ostatniego znalazłam w świeżo wypranym kocu, który sechł na dworzu.
    Wyszukiwarka obrazów pokazywała mi różne podobne owady, jednak te gatunki nie występują w Polsce. Czarny owad z wąsami i skrzydłami, widoczny z góry na jasnym tle.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21068866
    cotozarobak
    Poziom 2  
    Oby .. tylko teraz pytanie co to jest i czy jest groźne dla człowieka?
    Proszę czytelników o odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #4 21068972
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3471
    Na pewno nie karaluch i na pewno nie groźne. Prawdopodobnie Phymatodes alni – Ściga gałęziowa.
  • #5 21068973
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1168
    Czy naprawdę, w każdym temacie, gdy ktoś się pyta "co to jest", musicie wrzucać nieostre, rozmazane zdjęcia, na których prawie nic nie widać? Każdy ma teraz w telefonie mocny aparat, nawet z trybem i kamerą do zdjęć makro. Pełna automatyka, a i tak udaje się robić nieostre, ciemne zdjęcia.

Niepokojąco podobny do spuszczela pospolitego. Groźny szkodnik drewna. Jeżeli masz w domu drewniane elementy, lepiej wezwij fachowca od zwalczania owadów.

Aczkolwiek zdjęcia jest tak nieostre i ciemne, że nie widać istotnych szczegółów. Z sylwetki i czułek jakiś kózkowaty.
    Niestety jest ich 200 gatunków w naszym kraju. Dla człowieka nie są groźne. Dla wielu rzeczy w naszym otoczeniu mogą być. W tej rodzinie jest sporo szkodników, ale są też gatunki objęte całkowitą ochroną.

Poszukaj na elementach drewnianych małych dziurek. Jak są - wzywaj dobrego fachowca od dezynsekcji.
    Być może będzie trzeba też zaimpregnować i zabezpieczyć elementy drewniane, po dezynsekcji.
REKLAMA