Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Instalacje elektryczne

Lukasz_K 13 Apr 2003 12:10 2862 10
    Lukasz_K
    Level 11  
    ma ktoś jakiegoś linka z opisem tak żeby można coś napisać w notatce

thx
    kloszi
    Level 21  
    Instalacje elektryczne to bardzo rozległy dział więc sprecyzuj co masz na myśli "Instalacje elektryczna" ???
    Nemo
    Level 31  
    Tzn. szukasz informacji o instalacjach elektrycznych? Ale jakich konkretnie informacji? Sprecyzuj.
    Pozdrawiam.
    Lukasz_K
    Level 11  
    chodzi właśnie o ogólne onówienie tematu tzn. o przewodach jakie itp., wyłączniki, bezpieczniki, puszki, rurki, gniazdka
    Nemo
    Level 31  
    Skoro tak, to polecam książkę "Instalacje elektryczne" Markiewicza, taką żółtą, albo Kotlarskiego Urządzenia elektryczne. Znajdziesz tam wszystko, co Cię interesuje i jeszcze dużo, dużo więcej.
    Pozdrawiam.
    Lukasz_K
    Level 11  
    a są może te książki w wersji elektronicznej bo niezabardzo będę miał czas na wypożyczenie :( notatka ma być na jutro :(
    wiem że za późno o tym piszę
    Nemo
    Level 31  
    To będziesz miał problem. W necie jest dużo rzeczy, ale strasznie porozrzucane. Często producenci kabli itp. na swoich stronach umieszczają krótkie kawałki teorii, ale to trzeba sporo szukać. Niestety, trudno będzie poradzić sobie bez książki chyba, że masz dużo czasu i cierpliwości na szperanie po sieci.
    Pozdrawiam.
    Lukasz_K
    Level 11  
    właśnie szukałem na sieci i bardzo trudno jest cokolwiek znaleść bo większość linków to firmy oferujące dane elementy i raczej niepodają zbyt dużo teorii
    Nemo
    Level 31  
    O tym właśnie mówiłem. Trzeba mieć dużo szczęścia, aby coś znaleźć. Wszelkie tematy specjalistyczne są tylko w książkach, gazetach i skryptach. Tego nie ma w necie. Dlaczego? Ano żeby nie można było napisać pracy dyplomowej z kawałów z netu. Niestety, albo i lenistwo webmasterów. Też szukałem wielokrotnie na swoje tematy i nic.
    Pozdrawiam.
    Owsik
    Level 22  
    Troche na ten temat znajdziesz tutaj

https://www.elektroda.pl/nauka/laboratoria/index.html

pod numerami 195,196 i 197 ;) Nie jest to dokladnie to czego szukasz ale sa np, kolory przewodow, typy instalacji elektrycznych, rodzaje bezpiecznikow i ich oznaczenia. Moze chociaz troche z tych materialow Ci sie przyda :)
    Lukasz_K
    Level 11  
    WIELKIE DZĘKI
    zawsze coś z tego wykorzystam a znaleść nieumiałem tego, czy takie coś jak jest napisane SEM to oznacza że jest to właśnie jakiś referat, opracowanie?