logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Magnetowid Funai V-3EE - mechanizm zapętla się, kaseta nie przewija się poprawnie

Cyklop_ 09 Lip 2024 10:10 909 9
REKLAMA
  • #1 21148223
    Cyklop_
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam,
    próbuję doprowadzić do stanu używalności magnetowid Funai V-3EE, który stał nieużywany 15 lat. Na początku nie reagował w ogóle na podłączenie do gniazdka, okazało się że był spalony jeden bezpiecznik więc tymczasowo zlutowałem go na sztywno dopóki nie dokupię nowego, oprócz tego w międzyczasie ktoś złamał płytkę zasilacza na której był ten bezpiecznik, ale polutowałem przerwane ścieżki i chyba jest ok, przynajmniej nie widziałem różnicy w działaniu przed i po. Niestety, to nie wystarczyło, mechanizm się nie poruszał, zdjąłem obudowę od spodu i w tym momencie odkryłem że ze starości paski się popsuły a jeden zmienił się w dziwną przypominającą smar maź, która posklejała i pobrudziła dosłownie wszystko (zamieściłem na jednym zdjęciu). Postarałem się jak najdokładniej umyć sprzęt, tak aby wszystko się poruszało bez oporów, i chyba jest ok pod tym względem, ponieważ poznajdowałem 4 paski zastępcze (może dokupię zestaw nowych pasków bo znalazłem w internecie za 20zł ale jak te działają ok to na razie się wstrzymam), i magnetowid trochę ożył, trochę ponieważ gdy go uruchamiam, elektronika działa ale mechanizm zastyga w bezruchu, gdy nacisnę przycisk power/function (na obudowie function pod obudową napis power), to mechanizm rusza, i sprzęt zapętla się bez końca w ruch karetki od dołu do góry. Gdy wrzucę testową kasetę, ustaje, i po wciśnięciu play zaczyna czytać obraz, nawet mogłem usłyszeć parę sekund rozmów z kasety, ale jedna strona kasety w ogóle się nie kręci przez co szybko sie zapycha taśmą, i magnetowid przestaje odtwarzać, i dalej się już nie da nic zrobić, czasami eject powodowało wysunięcie kasety ale nie zawsze to działa, jedynie gdy wyłączę i włączę prąd, to po kliknięciu power karetka jakby znowu przechodzi do tego zapętlonego ruchu i dzięki temu mogę wyciągnąć kasete ale niestety cierpi na tym nieschowana taśma z kasety. Zamieszczam zdjęcie aktualnego stanu (oprócz zdjęcia z pozostałościami pasków), oraz filmiki na których prezentuje problem, nie do końca wiem na co powinienem fotografować, więc w razie co oczywiście jeśli będzie potrzebne inne ujęcie dajcie znać. Oprócz tego, w pewnym momencie wypadło z maszyny mikro koło zębate, i nie mam bladego pojęcia skąd ono wypadło, szukałem w instrukcji czegokolwiek, prawdopodobnie gdzieś jest tylko nie mogę tego dostrzec.

Wnętrze magnetowidu Funai V-3EE z widocznymi kołami zębatymi i paskami. Wnętrze magnetowidu z widocznymi częściami mechanicznymi, kołami zębatymi i płytką drukowaną. Zbliżenie na mechanizm magnetowidu Funai V-3EE z widocznymi paskami napędowymi i częściami elektronicznymi. Wnętrze magnetowidu Funai V-3EE z widocznymi zębatkami i paskami. Wnętrze magnetowidu Funai V-3EE z widocznymi elementami mechanizmu. Wnętrze magnetowidu Funai V-3EE z widocznymi mechanizmami i brakującymi częściami. Wnętrze magnetowidu Funai V-3EE, widoczny mechanizm z kołami zębatymi i częściowo zamontowanymi elementami. Spód płytki drukowanej z naprawionymi ścieżkami w magnetowidzie Funai V-3EE. Czarna substancja na płaskiej powierzchni obok perforowanej obudowy. Zbliżenie na magnetowid Funai V-3EE leżący na drewnianym krześle. Zdjęcie śrubki i czarnego mikro koła zębatego na drewnianej powierzchni.

Załączniki:
    • funai_v-3ee_sm-1.pdf (25.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21148263
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 534
    Z ostatniego filmu widać, że nie pracuje rolka zwijająca taśmę. Sprawdź czy mechanizm zwalniający hamulec działa, czy sprzęgło rolki nie jest uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #3 21148405
    Cyklop_
    Poziom 6  
    rolki działają, kręcą się, tylko nie wtedy, kiedy trzeba

• #4 21148446
    kaz69
    Poziom 37  
    Przy wyjmowaniu kasety, kiedy winda idzie w górę rolki też zwijają taśmę aby nie zostawała na zabierakach i nie została przytrzaśnięta klapką. Zjedź windą w dół zablokuj czujki początku i końca kasety, włącz play i zobacz czy rolka zwijająca rusza.
  • #5 21148507
    Cyklop_
    Poziom 6  

Słabo widać na nagraniu ale żadna rolka się nie obraca
    Edit: jednak bardzo bardzo powoli kręci się prawa rolka. Rozumiem, że powinny się kręcić obie na raz czy tylko jedna?
  • #6 21148527
    kaz69
    Poziom 37  
    Nie pracuje rolka zwijająca taśmę. Sprawdź czy mechanizm zwalniający hamulec działa, czy sprzęgło rolki nie jest uszkodzone. Rolka odwijająca jest ciągnięta przez taśmę i jest hamowana aby taśma nie skakała na wałkach prowadzących.
  • REKLAMA
  • #7 21148549
    Cyklop_
    Poziom 6  
    Mógłbyś mnie nakierować, gdzie jest mechanizm zwalniający hamulec?
  • #8 21148593
    kaz69
    Poziom 37  
    Sprawdź czy przy włączonym Play rolka zwijająca obraca się luźno, jeżeli tak to masz problem ze sprzęgłem rolki zwijającej.
  • #9 21148693
    Cyklop_
    Poziom 6  
    Okazało się że było ok, po dodaniu trochę spray silikonowego na kóła zębata od rolki wszystko zaczeło działać, dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #10 21148697
    Cyklop_
    Poziom 6  
    Okazało się że było ok, po dodaniu trochę spray silikonowego na kóła zębata od rolki wszystko zaczeło działać, dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik stara się naprawić magnetowid Funai V-3EE, który po 15 latach nieużywania miał problemy z mechanizmem przewijania kaset. Po wymianie spalonego bezpiecznika i naprawie płytki zasilacza, użytkownik odkrył, że paski napędowe uległy degradacji, co spowodowało zatarcie mechanizmu. Po dokładnym czyszczeniu i wymianie pasków, problem z rolką zwijającą taśmę pozostał. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie mechanizmu zwalniającego hamulec oraz sprzęgła rolki. Ostatecznie, po zastosowaniu sprayu silikonowego na zębatkę rolki, mechanizm zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA