logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błąd F 3.2 w bramie garażowej segmentowej - czujnik krańcowy, napięcie listwy 20V

szymczok231 13 Lip 2024 13:31 2760 14
REKLAMA
  • #1 21152928
    szymczok231
    Poziom 3  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam problem z bramą garażową segmentową. Nie chce ruszyć w żadną stronę zasilanie jest. Kod błędu F 3.2 . W instrukcji jest napisane że to błąd czujnika krańcowego. U mnie są zamontowane listwy krawędziowe napięcie zasilania listwy to 20 V. Listwy chyba są sprawne pomiędzy przewodem białym a zielonym zmienia się napięcie po naciśnięciu ręką na listwę. Normalnie jest około 0,2V po naciśnięciu 2,8 V. Jak myślicie czy to prawidłowe napięcie co może być innego uszkodzone z takim kodem błędu.
    Poniżej zdjęcie sterownika.

Sterownik bramy garażowej w obudowie z widocznymi przewodami i złączami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21153432
    jakub.t
    Poziom 22  
    Ocena: 101
    Ogólnie pojechała za daleko w dół - sama lub z pomocą.
    Jak masz łańcuch na napędzie lub korbę to przesuń bramę ''ręcznie'' aby była lekko otwarta. Zwróć uwagę czy nie pospadały linki z bębnów.
    Potem naciśnij przycisk w dół i zobacz w którą stronę pojedzie (jak pojedzie w górę to szybko zatrzymaj).
    Te dwie czynności dadzą odpowiedź co jest nie tak.
  • #3 21153466
    szymczok231
    Poziom 3  
    >>21153432

To ja może opisze od początku co się wydarzyło.
    Brama została zamknięta z pilota zdalnie. Brama nie zamykała się więc brat poszedł zobaczyć o co chodzi. Gdy zaszedł na miejsce to zobaczył że napęd cały czas kręci, a brama nie idzie. Linki pospadały z bębnów sprężyny pospadały z swoich mocowań i nie wiem czy nie zostały uszkodzone jak to kręciło trochę czasu na pusto. Brama została wyłączona linki założone na bębny i ręcznie została zamknięta. Teraz nie idzie uruchomić napędu ręcznie chodzi. Czy brama ma jakiś czujnik obrotu tych bębnów? Jak ona tyle czasu kręciła w jedną stronę to co ja mam teraz w drugą ją odkręcać? Chyba to tak nie działa. Z tego co ja wiem to są czujniki krawędziowe i czujnik momentu na silniku to znaczy że po przeciążeniu silnika brama się zatrzymuje. Co to znaczy że pojechała za daleko w dół? W beton się nie wbiła. Brama w pół otwarta ręcznie i cały czas jest ten błąd. Czy naciśnięty czujnik krawędziowy czy nie nic to nie zmienia. Próbowałem oszukać elektronikę żeby sprawdzić czy ten czujnik krawędziowy jest uszkodzony i czy błąd zniknie zwierając biały z zielonym nic się nie dzieje. Czy te wartości napięć są prawidłowe 0,2 V przy braku przeszkody, a przy naciśnięciu na krawędź 2,8. To nie powinno się zmieniać zero jedynkowo? Dlaczego 2,8 V a nie 12 V.

Dodano po 1 [minuty]:

Mam pomysł, mam drugą identyczną sprawną bramę, jutro zmierzę jakie wartości są na sprawnej.
  • Pomocny post
    #4 21153488
    jakub.t
    Poziom 22  
    Pojechała za daleko w dół, czyli wał wyjściowy na którym jest silnik przekręcił się zbyt dużo obrotów w stronę zamykania niż powinien. Normalnie tak się nie dzieje, bo enkoder rozpoznaje położenie bramy i ją zatrzyma. Dlatego pytałem o ręczne przestawienie i o spadnięte linki bo to najczęstsze powody takich problemów.

Ponieważ w momencie awarii wał bramy był w nieznanym położeniu, a ponowne nawinięcie linek, ręczne przestawianie położenia wału itd. pozmieniało całkowicie punkty odniesienia, trzeba nauczyć ponownie położeń bramy (w zależności od wersji oprogramowania były różne instrukcje, musisz wyszukać pdf od swojej TS970). Oczywiście po sprawdzeniu czy mechanicznie sprężyny, linka i bębny nie są uszkodzone. Sprężyny muszą być nakręcone tyle samo obrotów co przed awarią - inaczej brama będziew wykazywać przeciążenie i dodatkowo mogą dość szybko pęknąć, a ich wymiana to zazwyczaj droga zabawa. Przy uczeniu położenia trzeba dojechać do dołu na tyle dokładnie, żeby nie zluzować linki.

Listwa optyczna nie daje stałego poziomu, ale sygnał zmienny, dlatego miernikiem napięcia stałego tego nie zmierzysz prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #5 21153496
    szymczok231
    Poziom 3  
    Nie wiem czy to jest listwa optyczna, czytałem że jest z 3 rodzaje. W puszce na najniższym segmencie wychodzą dwa kabelki po 3 żyły każdy w kostce są połączone równolegle i dalej przez przewód do sterownika. Aha czyli ta brama ma gdzieś jakiś enkoder? Na jakiej zasadzie to działa? Żadne sygnałowe kable do silnika chyba nie idą. Do silnika idzie tylko gruby kabel zasilający. Czy to zlicza po prostu czas razy liczba obrotów na minutę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21153515
    jakub.t
    Poziom 22  
    W takim układzie jak masz na zdjęciu pracuje tylko listwa optyczna - dwa czujniki 3-przewodowe, połączone tak samo (kolorami). Inne układy nie wykorzystują wejścia 2.5, a 2.4.

Schemat podłączenia listwy bezpieczeństwa do sterownika bramy.

Brama ma enkoder widoczny po zdjęciu plastykowej osłony na napędzie - jest tam złącze zasilania silnika oraz złącze enkodera i sam enkoder (małe pudełeczko z widocznym otworem, w który wchodzi wałek kopiujący obroty wału w odpowiednim przełożeniu, zazwyczaj na kilkanaście obrotów wału przypadnie 1 obrót enkodera), czasem przewody termika i blokady elektrycznej podczas ręcznego ruchu. Enkoder zawsze pamięta aktualny stan wału (ale niekoniecznie bramy, szczególnie w sytuacji awaryjnej), niezależnie od zasilania, dlatego jeśli coś w układzie się zmienia (wymiana linek, sprężyn) to trzeba na nowo zaprogramować położenia, bo zawsze coś się przesunie.

Do silnika w jednym kablu idą przewody zasilania i enkodera.

Schemat okablowania listwy optycznej z enkoderem w bramie.
  • #8 21154337
    szymczok231
    Poziom 3  
    Dzięki wielkie. Brama działa. Sprężyny nie leżą idealnie w rowkach jak było fabrycznie ale to chyba nie robi istotnej różnicy.
    Sprężyna do bramy garażowej na metalowym wałku Przemysłowa sprężyna w mechanizmie bramy segmentowej. Sprężyna skrętna w mechanizmie bramy garażowej, z widoczną zębatką.

Mam tylko jeszcze pytanie jak działa ta zębatka i do czego służy? Brat mówił że podczas awarii brama się zablokowała przez te zapadki i nie szło jej ruszyć nawet ręcznie. Tam są takie gwoździki które trzymają aby brama się nie blokowała. One się zrywają samoczynnie podczas awarii? Kiedy się zerwą? Jeśli zostały zerwane czy można wymienić na jakiś inny gwoździk czy to musi być specjalny drucik żeby brama przy kolejnej awarii mogła go złamać? Mechanizm bramy garażowej z widocznymi sprężynami i zębatkami. Widok mechanizmu sprężynowego bramy garażowej z widoczną sprężyną, zębatką i rdzą na częściach. Zbliżenie na mechanizm bramy garażowej z widocznymi zębatkami i sprężynami. Sprężyny i mechanizm zębatki na bramie garażowej
  • #9 21154681
    jakub.t
    Poziom 22  
    To zabezpieczenia w wypadku pęknięcia sprężyn. Zapadka działa, gdy sprężyna nie jest nakręcona (np. pęknie), wtedy brama nie spadnie w dół (o ile linki są całe - stąd stosuje się czasem drugie zabezpieczenie na samym płacie bramy - tzw. noże)

To jak powinno to wyglądać jest np. na filmiku:

Nie za bardzo widzę, co miałoby się tam ułamać, tam jest tylko sprężynka i zapadka. Może ktoś, kto częściej takie rzeczy wymienia na forum się wypowie...

Możesz zobaczyć też wątek powiązany: Link
  • REKLAMA
  • #10 21154793
    szymczok231
    Poziom 3  
    Mechanizm z drucikiem blokującym zapadkę Widok mechanizmu z ręczną blokadą zabezpieczoną gwoździem. Zbliżenie na mechanizm z widocznym sprężyną i gwoździem blokującym.

Tam siedzi gwóźdź wsadzony przez nas, inaczej zapadka się zamknie i nie ma możliwości ruszenia bramy w dół. Jest to chyba niezależne od sprężyn. W sprawnej patrzyłem i też jest to przetkane drucikiem. Nie wiem czy to służy do ręcznej blokady czy uruchamia to jakiś mechanizm który przełamuje te przewleczony gwóźdź czy tam drucik. Wygląda to na ręczną blokadę w zapadce jest otwór przez który przechodzi drucik i nie pozwala opaść zapadce na to koło.
  • #11 21154810
    jakub.t
    Poziom 22  
    Wygląda na coś, co instrukcja określa jako "Safety Lock", czyli blokada zapadki.

Ilustracja przedstawia mechanizm blokady zapadki z elementem blokującym oznaczonym literą F.

Teoretycznie powinno być zdjęte podczas montażu, aby zapadka zadziałała w przypadku pęknięcia sprężyny, ale może ktoś nie mógł tego wyregulować, sprężyna nie odblokowała zapadki, coś było zbyt mocno dokręcone i nie działało, albo po prostu ktoś zapomniał. Jeśli masz napęd na wał, to zupełnie teoretycznie pełni on rolę zabezpieczenia, bo nawet jak sprężyny pękną, to wał się sam nie przekręci - trzyma go przekładnia siłownika.

Na tym filmiku gość na samym początku mówi, żeby to wyjąć jak już się zainstaluje sprężyny (wtedy one powinny trzymać zapadkę, żeby nie blokowała).

Ale jak będzie u Ciebie to nie wiem - może być tak, że się zblokuje. Powinna też być na tym elemencie etykieta, bo w sumie wyjmujesz, ale nie wiesz co ten element trzyma..
  • #12 21154822
    szymczok231
    Poziom 3  
    Aha. Dziwna sprawa. W oryginalnie zamontowanych nigdy nie serwisowanych też jest to przewleczone. Skoro to zabezpieczenie nie zadziała z przewleczoną zapadką to jak zadziało? Może w tych drzwiach wyjeli przy montażu te bolce. A może to było przyczyną awarii bramy ten hamulec. Ale z zamkniętą zapadką silnik już chyba by wałem nie obrócił.
    Awaria się stała podczas zamykania no i brama nie mogła się zamknąć. Ale linki się poluzowały i według tego co mi brat mówił silnik cały czas kręcił. ( Nie wiem jakim cudem skoro ma czujnik obrotu to chyba przekręci tylko tyle razy ile normalnie kręci żeby zamknąć bramę.

Zobaczę jutro jeszcze czy z wyjętym bolcem w tym hamulcu będzie działać brama, jak nie to wsadzę gwoździa pozaginam żeby nie wypadł i gitara.
  • #13 21155125
    jakub.t
    Poziom 22  
    W układach linkowo-bębnowych wszystko musi chodzić lekko, inaczej są problemy. Głównym powodem tego jest to, że jazda w dół, to nie jest pchanie bramy przez siłownik, a jedynie luzowanie. Jeśli brama jadąc w dół się zaklinuje (wystarczy lekka nierównomierność w długości linek, blokada rolki, krzywe prowadnice), to siłownik będzie dalej luzować, tyle że linki i sprężyny, a brama będzie stać w miejscu. Stąd rzeczywiście mogło być tak, że siłownik zrobił swoją liczbę obrotów, a brama nie jechała. Zabezpieczenie sprężyny też by nie działało, bo ono działa tylko wtedy jak pęknie sprężyna, więc wał dalej się obracał.
    W takiej sytuacji aby zminimalizować straty stosuje się elektryczne zabezpieczenia siłownika - jedno w przypadku poluzowania linki (wtedy centrala dostaje sygnał stop i nie odwija linki z bębna, bo wie, że brama tej linki nie ciągnie), drugie w przypadku zadziałania zabezpieczenia sprężyny, aby siłownik nie kręcił wałem, który jest mechanicznie zablokowany (również sygnał stop). Oba rozwiązania opierają się na mikroswitchach w odpowiednim miejscu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z bramą garażową segmentową, która nie reagowała na polecenia, a na wyświetlaczu pojawił się błąd F 3.2, wskazujący na problem z czujnikiem krańcowym. Po analizie sytuacji okazało się, że brama została zamknięta zdalnie, a napęd kręcił się bez ruchu bramy, co spowodowało spadnięcie linek z bębnów. Po ręcznym zamknięciu bramy i ponownym założeniu linek, użytkownik musiał nauczyć system nowych pozycji krańcowych, co wymagało sprawdzenia stanu mechanicznego sprężyn i linki. Po wykonaniu tych czynności brama zaczęła działać, a użytkownik zadał dodatkowe pytania dotyczące działania zębatki i zabezpieczeń w przypadku awarii sprężyn. Ostatecznie, po dostosowaniach, brama działała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA