logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć blokadę operatora z telefonu? Szczegóły i porady dotyczące IMEI

opal21 07 Gru 2005 21:32 2966 21
REKLAMA
  • #1 2063638
    opal21
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Nie wiem czemu jezeli jest poruszony temat zmiany IMEI odrazu post prznoszony jest do kosza! Operatorzy myslą że są sprytni, ale to i tak nie zminiejszy kradzieży, da to tylko zarobić sprytnym ludziom, którzy mają odpowiedni sprzęt i wiedzą w czym rzecz! A forum powinno zajmować sie sprawami kótre tyczą sie telefonów, a ja własnie o to pytam- jak jak ściagnąć blokade operatora( jesli można to dokładnie):P POZDRO
  • REKLAMA
  • #2 2063688
    dziqi
    Poziom 13  
    blokady operatora "sciągnąć" nie mozna . jedyne co mozna zrobic to zmienić IMEI telefonu ale w maszym kraju jest to nielegalne .ale nie ma innej opcji poza zmiana nr-u imei poniewaz nie jest zakładana blokada w telefonie tylko na laczach operatora
  • #3 2063704
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    tak jak pisze dziqi, telefon jest mozna nazwac... zbanowany w sieci, po zmienie numerow albo za granica bedzie dzialczyl, ale zaden SZANOWANY serwis Ci tego nie zrobi, a ja uwazam ludzi ktorzy "przebijaja" numery, za takich samych cwe... jak Ci co kradna, skradzono mi pare lat temu 8310, kiedy jeszcze ten phon byl wart spooro... i wiem jak to jest.
  • #4 2063782
    opal21
    Poziom 10  
    nie wiem na jakiej zasadzie odbywa sie zgłoszenie kradzieży telefonu ale żeby zablokowali imei to trzeba go chyba podać. A co to zmieni? nie przyniesie ci to jakiś korzysci ani nie umniejszy twojej straty, bedziesz miał może satysfakcje że telefon jest być może nieużyteczny! utrudniasz życie innym ludziom i wyrządzasz im krzywde ponieważ złodziej mniej zarobi bo sprzeda tel na częsci i bedzie musiał zdziesionować wiecej osób! i gdzie tu logika tych blokad???????
  • #5 2063833
    mafii
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Taka logika, że złodziej ma problem, paser ma problem... i nikt nie czerpie korzyście z czyjegoś nieszczęścia. Zmiana imei jest nielegalna i kropka.
  • REKLAMA
  • #6 2064456
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    opal21 napisał:
    ponieważ złodziej mniej zarobi bo sprzeda tel na częsci i bedzie musiał zdziesionować wiecej osób! i gdzie tu logika tych blokad???????

idąc Twoim rozumowaniem to po co zgłaszać skradziony samochód ?najlepiej oddać mu dokumenty i umowę kupna-sprzedaży, złodziej sprzeda go drożej to nie bedzie musiał kraść nastepnego żeby wyrównac sobie straty i w ten sposób zginie dwa samochody zamiast dwudziestu ;)
  • #7 2064968
    fikus
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    zmiana nr imei oraz wszelkiemu rodzaju informacje sa zabronione w polsce stad tez wiekszosc z tych postow trafia do kosza...

co do logiki blokowania telefonow, hmmm niby tel ci zablokuja ale co z tego jesli telefon zaraz trafil do komisu ktory dobrze wiedzial ze tel pochodzi z kradziezy jesli ma kilku lebkow ktorzy kradna telefony i im przynosza maja z tego niezly zysk jeszcze wiekszy jak przed wejsciem ustawy w zycie o blokowaniu telefonow skadzionych. Dzieki blokowaniu imei lebki mniej zarabiaja dzieki czemu juz troche zadziej sie za to biora jednostki ktore kradly dla siebie by zarobic na dragi czy inne takie dla takich osob jest to utrudnienie i napewno mniej i sie to oplaca ale z komisami zajmujacymi sie handlem takimi telefonami to jest jak najabrdziej pozytywne posujiecie ze strony polkich wladz bo dzieki temu moga mniej placic za kradziony telefon a co za problem zmienic nr imei w telefonie majac odpowiedni sprzet i wiedze?? jesli ktos potrafi przebic nr imej jest do przodu o conajmniej 100zl 10 takich telefonow daje dobry box z suportem z mozliowscia manipulowania nr imei a ile takich telefon jest kradzionych dziennie czy miesiecznie?? sporo!!!

co do wyzadzania krzywdy za kradzies telefonu lub czego kolwiek innego nic nikomu za bardo nie zrobia. jest to tylko wykroczenie i jak koles odda kase to wszystko rozejdzie sie po kosciach w najgorszym wypadku moze dostanie z rok w zawiasach. Lepiej bylo by mu dac telefon i oznajmic ze ma ci zaplacic w pozniejsym terminie wowczas mozna by go oskarzyc o oszustwo a to juz jest przestepstwo (nawet za 10zl mozna w tym wypadku narobic komus balaganu) ;)

Kzywde wiec w tym wypadku to sie robi ale temu co niekoniecznie swiadomie kupil jumany telefon okazalo sie, ze tela bloekneli i jest teraz na lodzie Ale nawet gdyby go nie zablokowali to mial by wiekszy problem gdyby np zostal zatrzymany do kontrli sprawdzono by mu telefon a on by widnial w ewidencji skradzonych telefonow wowczas sa cyrki bo zaden zlodziej nie wytawi ci dowodu zakupu wiec jak sie tu wytlumaczyc ze tel kupiles od kogos a nie ukradles?? powina byc preprowadzona jakas powazna kampania na terenie polski uswiadamiajaca ludzi ze pod zadnym pozorem maja nie kupowac telefonow bez oryginalbego dwodu zakupu z salonu badz jakiejs umowy kupna sprzedazy. Teraz ktos se zapyta a co jesli ktos ma legalny telefon kupiony w salonie n abonament ale pozbyl sie karton badz zgubil? Jest mozliowsc wydania dulikatu kart gwarancyjnej u operatora!!
  • #8 2065173
    opal21
    Poziom 10  
    Moim zdaniem jakaś głupia blokada coraz bardziej rozwinie fale kradzieży telfonów, ponieważ fony są coraz droższe oczywiscie nowe modele, a pozatym zminan nr imei która jest przestmpstwem bedzie przeprowadzna nagiminnie. zresztą dlaczego jest to karane nie rozumiem, komórka to przecież nie samochód i nie trafiają do mnie komentarze typu" tak jabyś przebijał nr silnika" dobrze wszyscy wiedzą żę za pomocą konkretnego flashera można to zrobić bez problemu, tylko kwestia czasu jak zaczną zmieniać imei w domu i wszystko bedzie od nowa;) a znam ludzi którzy po zablokowaniu telefonu zostali znalezieni przez złodzieji i dostali oklep za pucowanie sie, czyli napewno ludzie są na tym do przodu<lol>
  • #9 2065241
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Bardzo dobrze że są blokowane. Co do podawania informacji na tym forum na temat jak sie imei zmienia to jak ktoś chce to znajdzie, są zachodnie fora dyskusyjne gdzie jest troszkę więcej na ten temat lecz dokształenenie tam wymaga troszę więcej wiedzy i jako takiej znajomości języków co skutecznie zniechęca lamerię i dresy którzy myślą że jak kupią boxa za 400 zł to zrobią nim wszystko.
  • REKLAMA
  • #10 2065291
    fikus
    Poziom 16  
    zmiana nr seryjnych czego kolwiek jest karana bez odpowiedniego zezwolenia a przyklady typu samochod sa tylko i wylacznie przykladem,

przebic nr w samochodzie tez mozna przy pomocy jakiego kolwiek sprzetu a samochod juz mozna kupic za cene dobrego telefonu komorkowego wiec nie rozumiem dlaczego widzisz roznice miedzy przebijaniem nr w samochodzie a w telefonie?

mowisz ze blokowanie telefonow zwiekszy kradzieze? Rozumiem motywujesz to tym, ze skoro ukradl tel i mu zablokowali to zeby wyjsc na swoje musi ukrasc ich wiecej ale teraz spojz z 2 strony zeby teraz wyjsc na swoje musisz tych telefonow ukrasc wiecej czyli czesciej musisz sie narazac 2 sprawa musisz zainwestowac z odpowiedni sprzet lub znac kogos kto ci to bedzie robil... czyli w tym przypadku musisz bardziej ryzykowac. A 2 sprawa jest taka ze moze i jeden box kosztuje 500zl ale tym zrobisz jedna marke a kradniesz z regoly co podejdzie a nie szukaz noki do buchniecia czy czegos innego czyli w tym przypadku musisz wydac z 2000zl conajmniej zeby ci sie to wrocilo musisz okolo 20 telefonow buhnac a teraz jeszcze znajdz 20 chetnych n te telefony co kupia bez zadnych papierow?? chyba ze wywoz za granice wiec jak sam widzisz blokowanie telefonow ma jakis sens i jak najbardziej powinno byc to scigane i karane :[

cos czuje ze nigdy w zyciu ci niczego nie ukradli juz wiem co sie tak buzysz ze nikt nie chce ci powiedziec jak zmienic nr imei. Jest to karane jak nie wierzysz polecam lektrue kodesku karnego... NIe powinno sie przywlaszczac znalezionego przedmiotu a jak ktos napisze instrukcje jak krok po kroku zmienic nr imei w telefonie i przypuscmy ze mozna by tu zastosowac stare powiedzenie "znalezione nie kradzione" to kazdy by sie pozniej tlumaczyl ze telefon znalazl a ze go znalazl w kieszeni kolegi to juz inna sprawa ;) a wlasnie dokladnie takie informacje jakie ty szukasz pryczynily by sie do zwiekszenia kradziezy a nie blokowanie nr imei!!!

jesli chceszz zmienic nr imei w noki 6610i to musisz wymienic ume 35zl wgrac do niego rpl`a jak poszukasz to uda ci sie cos znalesc prawnego i do zrobienia tego potrzebujesz lutownicy na gorace powietre koszt okolo 300zl + jakis box do wgrania rpl`a jakies 500zl nie wiem czy ci sie to oplaca?? Nie ma takiej mozliowsci by zmienic nr imej jak w noki 3310 kupujesz kabelek za 7zl i bierzesz pierwszy lepszy program do noki DCT-3
  • #11 2065658
    opal21
    Poziom 10  
    Czy mógłbym zapytać czy takiego rpl'a to jak jakiegoś softa dostane na necie????????? i jesli tak to mógłby ktoś podać stronki! a co do imei to możeci podać te fora zagraniczne na których mógłbym sie coś dowiedzieć najlepiej anglojęzyczne
  • #12 2065710
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    A może Ci śliniaczek potrzymać? www.google.pl
    Co to jest RPL też znajdziesz za pomocą szukaj na Elce, szanuj czas wolny innych ludzi.
  • #13 2065719
    fikus
    Poziom 16  
    rpl`a znajdziesz w necie ale jest maly problem musisz go wgrac do czystego UEM`a czyli w gre wchodzi wymiana procka a reszta wejdz w google zaznacz ze ma szukac we wszystkich stronach (nie tylko polskich) i wpisz w wyszukiwarce: gsm forum powinienes znalesc tego od groma i ciut (zycze milej lektory)
  • REKLAMA
  • #14 2065722
    opal21
    Poziom 10  
    no jednak na forum są inni bardziej pomocni ludzie od ciebie koleś i czekam na ich opinie! bynajmniej ty nie umiałeś mi odpowiedzieć na pytanie które zadałem a fikus umiał, czyli nie wiem po co piszesz jeżeli tylko umisz snuć aluzje a nie umisz podawać faktów! Czekam na pomocne opinie;) POZDRO

Dodano po 26 [minuty]:

Poszukałem już i z tego co widze to do wymienionego ume trzeba wgrać rpl ( asic czy coś takiego z odpowiednim nr do modelu telefonu) niestety jest to tylko do zrobienia serwisowo:/
  • #15 2066987
    fikus
    Poziom 16  
    caly czas ci tlumacze ze bez sprzetu i wiedzy nie dasz sobie rady a taka przyjemnosc w serwisie bedzie slono kosztowac o ile ktokolwiek sie podejmnie bo to jest sliska sprawa za to mozna dostac 8 lat odsiatki a chyba nikomu sie nie pali do przymusowego "urlopu" :D
  • #16 2067036
    soki
    Poziom 17  
    Ocena: 793
    sa juz inne metody, nie trza ani uema zmieniac, ani rpl'i wgrywac. tylko mam jedno zasadnicze pytanie po co to komu? Jesli potrafisz umotywowac to w jakis rozsadny sposob to podam ci stone gdzie przeczytasz od a do z jak co zrobic. Ale jesli chcesz "legalizowac" kradzione komorki to zapomnij, nikt normalny ci tego nie powie.
    Pozdr!
  • #17 2067060
    fikus
    Poziom 16  
    soki - jak mozesz umotywowoac powazie fakt ze ktos chce zminic nr imei?? a to ze da rade w noki zmienic bez grzebania to juz wiem wystarczy jaf czy n-box ale o tym wszysy chyba wiedziec nie musza prawda?? To chyba oczywiste ze jak ktos chce zmienic nr imei to ma telefon niewiadomego pochodzenia i chcial by zeby byl wiadomego ewentuanie moze to posluzyc jesli ktos wgra publicznego rpl`a a chce miec taki jak byl naprawde ale jesli ktos wie jak postawic uem i skad wziasc rpl`a to tez bedzie wiedzial jak to zorbic by wszystko gralo!!

koniec nabijania postow bo zaraz posypia sie pytania co gdzie jak podaj na pw lub inne takie radzil bym moderatorom zamknac ten temat
  • #18 2068377
    opal21
    Poziom 10  
    Czyli jednak można to zrobić w szybki sposób
  • #19 2068440
    fikus
    Poziom 16  
    ale nie bez spretu
  • #20 2068447
    opal21
    Poziom 10  
    czyli konkretnie samego boxa czy czegoś jeszcze?
  • #21 2069084
    soki
    Poziom 17  
    Ocena: 793
    he he he
    tak myslałem że rozgorzeje dyskusja jaki, czym... i takie tam. Nie powiem nikomu jak, ale jeśli chodzi o motywację to myślę że można by jako jeden z argumentów podać możliwość uszkodzenia imei'a poprzez chociażby złe flashowanie. Przykładem może być nokia 2600 która wywala imei ????????????4 po "fastflashu". Ale nie zamierzam podawać wskazówek, bo nieopatrznie rozpętamy tu małą wojnę z tym co legalne a nielegalne.
    JESTEM ZA BLOKADAMI OPERATORÓW I BASTA!!!!
  • #22 2069360
    pawelc
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    @soki a mi właśnie chodzi o naprawę imei a nie jego zmianę ,nawet mam w tej chwili jedną nokie poserwisową gdzie klient otrzymał odmowę przyjęcia naprawy gwarancyjnej ze względu jak oni to ujeli rozwarstwienie płyty (coraz częstsza śpiewka serwisów chyba stało sie to modne ;) )na wskutek upadku, zrobili piekna fotkę ktora klientowi nic nie mówi ,oddali klientowi martwy telefon, ja standardowo zaczęłem od softu na początku był problem ale po kilku próobach dokończyło flashowanie w tej chwili mam fona który sie włącza ale niestety mam ??????????????? zamiast imei jeśli możesz mnie naprowadzić jak to naprawić bez wymiany uem-a albo przeliczania ask-a?

Podsumowanie tematu

✨ Blokada operatora na telefonie nie jest zakładana w samym urządzeniu, lecz na poziomie sieci operatora, co uniemożliwia jej legalne zdjęcie. Jedyną techniczną metodą obejścia blokady jest zmiana numeru IMEI, jednak jest to w Polsce nielegalne i wiąże się z poważnymi konsekwencjami prawnymi. Zmiana IMEI wymaga specjalistycznego sprzętu, takiego jak boxy serwisowe (np. JAF, N-Box) oraz wiedzy technicznej, a także często ingerencji w pamięć UEM telefonu i wgrywania plików RPL, które są unikalne dla danego modelu i numeru seryjnego. Proces ten jest skomplikowany i kosztowny, a serwisy rzadko podejmują się takich napraw ze względu na ryzyko prawne. Blokady operatorów mają na celu ograniczenie kradzieży telefonów, choć dyskusje wskazują, że złodzieje mogą próbować obejść zabezpieczenia, co jednak zwiększa ryzyko i koszty ich działalności. Wymiana lub naprawa IMEI jest porównywana do zmiany numeru silnika w samochodzie, co również jest nielegalne. Wśród modeli telefonów wymieniana jest Nokia 8310 oraz Nokia 2600, gdzie flashowanie może uszkodzić IMEI. Dyskusja podkreśla, że informacje o metodach zmiany IMEI są dostępne na zagranicznych forach GSM, jednak wymagają zaawansowanej wiedzy i znajomości języków obcych. Naprawa IMEI bez wymiany UEM jest trudna, a w niektórych przypadkach konieczna jest wymiana procesora lub wgrywanie odpowiednich plików RPL. Ogólnie, zdjęcie blokady operatora bez naruszenia prawa jest niemożliwe, a próby obejścia są ryzykowne i niezalecane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA