logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Galaxy A52 5G - migotanie obrazu i zniekształcenia ekranu po 2 latach

Mirao 23 Lip 2024 07:12 3354 9
REKLAMA
  • #1 21164392
    Mirao
    Poziom 6  
    Ocena: 17
    Ekran smartfona Samsung Galaxy A52 5G pokazujący zniekształcony obraz z migotaniem oraz zakłóceniami.
    Cześć.
    Samsung Galaxy A52 5G.
    Urządzenie 2 letnie.
    Od jakiegoś czasu pojawia się migotanie obrazu oraz potrafi się on zamienić w takie coś jak na zdjęciu.
    Trwa to chwilę, potem wraca wszystko do normy.
    Gdzie szukać problemu i jego rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #2 21164396
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Na początek, to ustawienia fabryczne przywrócić, ale wygląda to bardziej, na uszkodzony wyświetlacz lub płytę główną.
  • REKLAMA
  • #3 21164402
    Mirao
    Poziom 6  
    Ustawienia fabryczne zrobione bez przywracania kopii zapasowej - i mam wrażenie, że to pomogło na kilka dni.
    Potem aktualizacje systemu i znowu kicha.
    Czasami działa normalnie cały dzień a czasami miga od samego rana.
    Czasami ekran się wyłączy i ciężko go włączyć przyciskiem bocznym, ale jak tylko ktoś zadzwoni to wyświetla się wszystko idealnie.
    Wszystko inne działa. Maile dochodzą, powiadomienia, można się dodzwonić i można zadzwonić.
  • REKLAMA
  • #4 21164575
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1290
    Zazwyczaj uszkodzone badz luzne gniazdo na plycie glownej w ktore wpina sie tasma od ekranu, badz same gniazdo na tasmie wyswietlacza badz tasma ktora to laczy. W niektorych przypadkach, tasma moze byc niepoprawnie wpieta, np po jakims upadku. Tak czy inaczej, bez serwisu sie nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #5 21164579
    stellardrone90
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    praktycznie zawsze migotanie ekranu wiąże sie z jego wymianą
  • #6 21165451
    Mirao
    Poziom 6  
    No może was zaskoczę, ale podczas używania telefonu zauważyłem, że problemy pojawiają się jak odblokowuję telefon odciskiem palca. Jak odblokowywałem kodem pin to nie było problemów.
    Wyłączyłem 2 godziny temu wszystkie zabezpieczenia telefonu i od tego czasu nic się nie dzieje :)
  • #7 21166322
    Mirao
    Poziom 6  
    Podsyłam z grupy na FB
    "Dzieje się tak tylko przy połączeniu 2G/E i np. połączeniach bez wifi calling/VoLTE. Na gwarancji Samsung wymieniał przy tym problemie ekran, płytę główną, taśmy i baterię, ale niektórym nie uznawał reklamacji (to info z tego co czytałem, ja swojego nie oddawałem na gwarancję)
    Rozwiązanie jest bardzo proste.
    Pobierasz aplikację NetMonster, klikasz "i", przechodzisz w skrót do PhoneInfo i wybierasz opcję pasm wszystkich poza 2G (one tam są opisane WCDMA, CDMA, LTE...).
    Po problemie."
  • #8 21182716
    Mirao
    Poziom 6  
    No to odgrzewamy temat :)
    Powyższe rozwiązanie pomogło tylko na kilka dni/tygodni.
    Aktualnie jestem za granicą, gdzie występowanie ww problemu się nasiliło w ciągu ostatnich 2 dni do tego stopnia, że telefon przestał reagować i włącza się od czasu do czasu.
    W ostateczności od wczoraj mam komunikat - brak karty SIM. Stwierdziłem, że telefon padł, więc przełożyłem kartę do innego aparatu. Okazało się, że to nie telefon padł a karta SIM.
    Drugi telefon też nie widzi mojej karty SIM, a mój telefon widzi czyjąś kartę. Dodatkowo po wyjęciu karty telefon chodzi jak złoto. Wszystko działam nic się nie ścina.
    Miałem awarię karty sim jakiś miesiąc temu - telefon też przestał ją widzieć. Pojechałem do operatora, dali mi nową kartę i wszystko wróciło do normy. Teraz po miesiącu padła ta nowa karta.
    Czy telefon może psuć kartę SIM?
  • #9 21182858
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1429
    Teoretycznie jest możliwe uszkodzenie karty sim. Ostatnio cieszyłem się, że na urlopie nikt mi głowy nie zawraca, a okazało się, że nie mam zasięgu. Winna okazała się "brudna" karta sim, bo wyłączenie i włączenie telefonu nic nie zmieniło, dopiero po wyjęciu karty i jej przetarciu zasięg wrócił.
  • #10 21192654
    Mirao
    Poziom 6  
    Faktycznie było rozlutowane gniazdo wyświetlacza. Wizyta w serwisie - 200 zł i działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migotaniem obrazu oraz zniekształceniem ekranu w telefonie Samsung Galaxy A52 5G po dwóch latach użytkowania. Po przywróceniu ustawień fabrycznych problem na chwilę ustąpił, ale powrócił po aktualizacjach systemu. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzenia gniazda na płycie głównej, taśmy wyświetlacza lub samego wyświetlacza, co często wymaga wizyty w serwisie. Inna hipoteza wskazuje na problemy związane z odblokowaniem telefonu odciskiem palca. Dodatkowo, pojawiły się sugestie dotyczące problemów z kartą SIM, która mogła być uszkodzona. Ostatecznie, użytkownik potwierdził, że problem wynikał z rozlutowanego gniazda wyświetlacza, które zostało naprawione w serwisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA