logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wycenić 8000-10000 sztuk układów scalonych i części elektronicznych?

Nob3L 15 Sie 2024 12:39 1503 33
REKLAMA
  • #1 21191796
    Nob3L
    Poziom 3  
    Ocena: 4
    Witam,

trafiła mi się znajda strychowa i proszę o pomoc. Dorwałem pudło układów scalonych i różnych części elektronicznych (jest tego 8000-10000 sztuk) i nie jestem w stanie tego wycenić gdyż się na tym nie znam. Zrobiłem dokładny spis tego co znalazłem na częściach, jeśli nie dało się policzyć to zważyłem jedną część, potem całość, dzieliłem, odejmowałem od tego 10%, 20%, 40% (z uwagi na "dodatki") i tak wyliczałem całość. W linku poniżej przedstawiam spis w Google Docs cześci z napisami jakie znalazłem na nich. Przepraszam z góry za pomyłki w identyfikacji lub opisie gdyż siedzę raczej w komputerach i się nie znam tak na elektronice dobrze. Chciałbym wycenić jakoś w miarę sensownie całość i mógłbym zapłacić za pomoc w wycenie tego nawet.

Próbowałem wpisywać dane z części w internet, portale aukcyjne czy TME i inne jednak wyskakują mi różne, inne części od tego co wklejam i po kilku godzinach skapitulowałem na próbie wyceniania tego samemu.

Link do pliku (nie ma tu wtycków jack mono):
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/11_yOuDs3cQs51T0cJSlDtYS65t3XWB6Ty7JjXuL2R1s/

Zdjęcia sporej części (nie wszystkich - reszta w pliku wyżej)

Pudło pełne części elektronicznych, takich jak układy scalone, rezystory i taśmy elektroniczne, uporządkowane w różne opakowania. Układ scalony Philips MAB 8052AH-2P na drewnianym tle Czarny układ scalony z oznaczeniami SABINE-W2 i logo producenta Układ scalony Siemens SAB 80513-P leżący na jasnym tle Różne części elektroniczne na blacie. Białe pudełko z naklejką zawierającą szczegóły techniczne elementów elektronicznych. Pudełko wypełnione różnymi częściami elektronicznymi jak tranzystory, kondensatory i scalaki. Dłoń trzymająca małą część elektroniczną nad pudełkiem z różnymi elementami elektronicznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21191802
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Sprawa jest w miare prosta.
    Towar jest tyle wart ile zaniego dadzą.
    Ten ma wartośc historyczną.
    Wystaw na jakimś portalu , z licytacja od 1.pln za całość i bierz ile dadzą.
  • #3 21191841
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3665
    Całości to raczej nikt nie kupi. Poszczególny asortyment już prędzej.
  • REKLAMA
  • #4 21191860
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    To są śmieci. Spróbuj w PSZOK. Może przyjmą do utylizacji.
    Sprzedaż to jest wprowadzanie do obrotu i wiąże się z pewnymi konsekwencjami. Tym bardziej, że nie są to pojedyncze sztuki.
    Dobrze Koledzy radzą. Wystaw gdzieś za 1 zł. Może ktoś odważny kupi.
  • #5 21191864
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 862
    Prawdopodobnie nikt się tym nie zainteresuje. Oddaj do jakiegoś kółka elektronicznego, znajomemu elektronikowi. Niewielką część zbioru może wykorzystają.
  • #6 21191878
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6056
    To są czyjeś zapasy na produkcję, dzisiaj produkcji na elementach przewlekanych prawie nikt nie robi. Małe sklepy elektroniczne kiedyś zaopatrywały się w takie elementy i do dzisiaj mają pełno staroci. Znam takie sklepy z Wolumenu, gdzie jak firma kupiła na produkcję stare elementy SMD, to później były problemy, że cyna nie zwilża nóżek. Kilka lat temu widziałem ogłoszenia o skupie elementów, ale wtedy wszystkiego brakowało.
  • #7 21192723
    KRebacz
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Ile realnie byś chciał za całość elementów elektronicznych? (wtyki mnie nie interesują)
  • #8 21192770
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    c2h5oh napisał:
    To są śmieci. Spróbuj w PSZOK. Może przyjmą do utylizacji.
    Sprzedaż to jest wprowadzanie do obrotu i wiąże się z pewnymi konsekwencjami. Tym bardziej, że nie są to pojedyncze sztuki.
    Dobrze Koledzy radzą. Wystaw gdzieś za 1 zł. Może ktoś odważny kupi.

Data produkcji 1991. Na produkcję tego nikt nie kupi bo to za duże ryzyko, dodatkowo nie wiadomo jak wszystko było przechowywane. Może jacyś amatorzy byliby chętni ale to jest sprzedaż po 2-3 sztuki, więc więcej czasu zmarnowane niż zysku ze sprzedaży.
  • Pomocny post
    #9 21192812
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1103
    Najbardziej sensownie wygląda sprawa z tranzystorami.
    Wstaw zdjęcia tychże tranzystorów, oznaczenia na nich naniesione wyglądają na skrótowe bądź kodowane i trzeba najpierw ustalić jakie są to modele.
  • #10 21192900
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    >>21192812 Kondensatory na pierwszym zdjęciu, znajomy dostał od właściciela zlikwidowanego sklepu jakieś 100tys sztuk (różne, także elektrolity max 25V), dał mi ok. 1000 sztuk, tyle to jest warte, większość za parę lat i tak w PSZOK wyląduje.
  • #11 21192906
    ptero
    Poziom 25  
    Ocena: 178
    Posortuj to osobno - tranzystory, diody, kondensatory i.t.p. zrób zdjęcia i wystaw na allegro na licytację. Może ktoś kupi, 20 lat temu coś były warte, teraz faktycznie tylko amatorzy do naprawy starych urządzeń jeszcze kupują podobne rzeczy. Te wtyczki mono, czy uchwyty do przewodów to chyba tylko w cenie złomu. :(
  • #12 21192920
    max-bit
    Poziom 34  
    Ocena: 850
    Wystaw na allegro od 1 PLN i sie przekonasz ile to warte :)
  • #13 21192936
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @cirrostrato
    Ja piszę o tranzystorach. Niska wartość i ogólnie trudności ze sprzedażą kondensatorów: to się zgadza.
    Dla tych pierwszych możemy rozpocząć rozważania z zakresu 10gr-1zł, a co po wymnożeniu przez ilość da jakąś sensowną kwotę.
  • Pomocny post
    #14 21193051
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Mateusz_konstruktor napisał:
    @cirrostrato
    Ja piszę o tranzystorach. Niska wartość i ogólnie trudności ze sprzedażą kondensatorów: to się zgadza.
    Dla tych pierwszych możemy rozpocząć rozważania z zakresu 10gr-1zł, a co po wymnożeniu przez ilość da jakąś sensowną kwotę.
    Gadasz waść prawdę ale kij ma dwa końce, albo ktoś kupi albo nie, swego czasu nabyłem -set tranzystorów po 2-10gr (dla konkretnego zastosowania) a np. 74LS247 po 40groszy a teraz nikt tego prawie nie chce. Ale próbować opylić szpeja warto, zawsze jakaś kasa. Pozdrawiam.
  • #15 21193723
    Nob3L
    Poziom 3  
    KRebacz napisał:
    Ile realnie byś chciał za całość elementów elektronicznych (wtyki mnie nie interesują)?

Ciężko powiedzieć. Wrzuciłem też posty z prośbą o wycenę na FB i, podobnie jak tutaj, jedni piszą, że to nic nie warte, a kilka osób pyta o ceny poszczególnych elementów.

Dotychczas dostałem ofertę 350 złotych za same scalone układy i 500 zł za całość, więc pewnie zamiast wycen to muszę potraktować oferty kupna jako wyceny zgodnie z zasadą, że towar jest warty tyle, ile ktoś chce za niego zapłacić.

Z tego, co się już dowiedziałem, to jedne scalaki mogą mieć zastosowanie w Unitrach.

Najbardziej sensownie wygląda sprawa z tranzystorami.
    Wstaw zdjęcia tychże tranzystorów, oznaczenia na nich naniesione wyglądają na skrótowe bądź kodowane i trzeba najpierw ustalić, jakie są to modele.

Wszystkie oznaczenia, jakie znalazłem na tranzystorach, są w pliku XLS. Zdjęcie poniżej (różnią się jedynie cyferką na końcu):
    Załączniki:
    • Jak wycenić 8000-10000 sztuk układów scalonych i części elektronicznych? IMG_4430.jpg (1.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 21193784
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 378
    Tu już jeden założył temat, że chce wyprzedać swoją "kolekcję". Nawet stosowne przepisy znalazł, które "były po jego stronie".
    Rejestrując się na Allegro czy OLX jasno określasz, czy jesteś osobą fizyczną bądź prowadzącą działalność gospodarczą. Jak chcesz sprzedawać prywatnie, to dalej szczegółów szukaj w DAC7. Nie możesz sprzedać więcej niż 30 sztuk rocznie. Na każdy sprzedawany produkt musisz mieć dowód zakupu, już od wielu lat do obrotu nie można wprowadzić rzeczy "znalezionych". Nie wolno Ci sprzedawać towaru nieznanego pochodzenia.

Możesz brnąć w to g... dalej, rejestrując działalność gospodarczą. Sprzedaż nawet jednej sztuki elektroniki to obowiązek nabicia na kasę fiskalną, potem jest jeszcze VAT, gospodarka odpadami. Teraz wszystko jest monitorowane. To, co teraz jest na OLX, to zapasy ludzi, którzy wcześniej prowadzili działalność i mają to udokumentowane. Mają 5 lat na legalne upłynnienie zapasów, na które posiadają faktury zakupu i które wykazali w remanencie końcowym.

Szara strefa się kurczy, a przy okazji można wdepnąć w jakieś "Odpady" i temu podobne VAT-y, gdzie kary idą w miliony złotych. Nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności.
  • #17 21193868
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    500 zł znalezione na strychu piechotą nie chodzi.
    Ja bym sprzedał i się nie zastanawiał. Być może i mógłbyś zarobić więcej sprzedając bardziej detalicznie, ale czy nakład pracy i poświęcony czas byłby opłacalny? Trudno powiedzieć. Raczej nie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 21193870
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Te tranzystory są trochę vintage
    SGS112 SOT-82 - SGS Thomson
    silicon NPN Power darlington transistor
    dostępne na eBay za 9,99 EUR za 5 szt.
    Załączniki:
    • 1988_SGS-Thomson_Power_Bipolar_Transistors.pdf (254.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 21193883
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Mastertech, czy Ty tak to napisałeś na poważnie?.
  • #20 21193911
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3482
    Ryszard49 napisał:
    Tak, istnieje takie ryzyko.
    xury napisał:
    500 zł znalezione na strychu piechotą nie chodzi.
    Ja bym sprzedał i się nie zastanawiał. Być może i mógłbyś zarobić więcej sprzedając bardziej detalicznie, ale czy nakład pracy i poświęcony czas byłby opłacalny? Trudno powiedzieć. Raczej nie
    Też tak uważam.
  • #21 21193987
    Ryszard49
    Poziom 39  
    CYRUS2
    Cytat:
    Ryszard49 napisał:
    Tak, istnieje takie ryzyko.

W związku z tym mam pytanie czy cokolwiek w życiu wyprodukowałeś i sprzedałeś?.
  • #22 21193993
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1861
    Bzdury wypisuje i tyle, gdzieś coś słyszał ale nie wie o co chodzi
  • #23 21194009
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Nob3L napisał:
    Dotychczas dostałem ofertę 350 złotych za same scalone układy i 500 zł za całość...

Według mnie nie oglądaj się na nic i przyjmij ofertę 350zł za same układy scalone.
    Jedynie pamięci M27 są jakoś chodliwe, reszta to towar trudnosprzedawalny o ile w ogóle możliwy do odsprzedaży.
    Opcja 500zł za całość też jest niegłupia, jako uniknięcie poświęcania ogromu czasu na obsługę transakcji oraz całej logistyki.
    Tranzystory mają taką cechę, że są w miarę uniwersalne i istnieje spore pole manewru co do możliwości ich stosowania w przeróżnych układach. Jednakże są to modele o niewygórowanych parametrach, a przede wszystkim symbolach obecnie niespotykanych i co działa zdecydowanie na minus ich wartości rynkowej. Do tego jest ogromna konkurencja podobnych parametrowo modeli tranzystorów, w cenach hurtowych w okolicach 50gr za sztukę albo i tylko 10gr.
  • #24 21194016
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 428
    Niby warte tyle ile ktoś da, ale z drugiej strony to masz tylko grupę, małą, odbiorców, czytających tylko ten temat ;)

Też zwróciłem uwagę na te procki, gdzie one lub podobne bywały we wzmacniaczach i sprzętach Diora 500, 700, ale nie wiem czy nie było tam problemu ze skopiowaniem wsadu by dało się czymś je programować.
  • #25 21194022
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1861
    MABy ale z konkretnym programem, który jest napisany na obudowie. Ktoś tam może pomyślał, że są tam MABy z poszukiwanym programem dlatego tyle oferuje.

Reszta to utylizacja na odzysk
  • #26 21194066
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ryszard49 napisał:

Jak najbardziej. A jest jeszcze ciekawiej, bo wszystko co znalazłeś i ma wartość ponad 50zł MUSISZ oddać do Biura Rzeczy Znalezionych.
    Po dwóch latach będzie tyo twoją własnością o ile właściciel się nie znajdzie.
    Jak się znajdzie dostaniesz znaleźne.
    Jak nie dopełnisz tego obowiązku to wiedz że na dzień dzisiejszy powiedzenie "Znalezione nie kradzione"
    wprowadza w błłąd bo konsekwencje mogą być poważne. Zobacz że jak dinozaury wyginęły ofert typu "bateria znaleziona w pociągu" Nie zastanawia was dlaczego ?

DACT7 już weszło. kto zrobił więcej jak 30 sprzedaży musi na OLX wypełnić Formularz DACT. który pojawia się automatycznie na jego koncie. Allegro i OLX zapisuje wszystko już od początku 2023.
  • #27 21194173
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Mastertech, zapoznaj się z dyrektywą DACT7 i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
  • #28 21194182
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    @Mastertech
    To nie jest ten rodzaj wejścia w posiadanie. Znalezienie w ogólnodostępnym miejscu a znalezienie na strychu to są dwie odrębne sytuacje i nie ma tu opcji zamienności. Zakładam, że mamy tu do czynienia z nabyciem domu wraz z zawartością i odkryciem po jakimś czasie tych przedmiotów na strychu albo sytuacją analogiczną.
    Wypełnienie tego czy innego formularza nie stwarza problemu praktycznie poza możliwością zostania objętym naliczeniem podatku a ten wątek jest ściśle określony co do samej wyceny.
  • #29 21194365
    Mastertech
    Poziom 30  
    @Mastertech
    To nie jest ten rodzaj wejścia w posiadanie. Znalezienie w ogólnodostępnym miejscu a znalezienie na strychu to są dwie odrębne sytuacje

Dlaczego zakładasz że on ten dom kupił skoro nic o tym nie napisał.
    Raczej on ten dom remontował albo sprzątał, bo jakby go było stać na dom to nie robiłby gównoburzy za te parę stówek.
    Czy właściciel nieruchomości wie że ktoś przytulił to pudło ?
    Zabrał bo znalazł a znalezione nie kradzione i może to sprzedać jak swoje , o!!! jakie to polskie!!!
    Pomoc w zbyciu takiego towaru może zostać potraktowana jako paserstwo.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #30 21194559
    Nob3L
    Poziom 3  
    Mastertech napisał:
    @Mastertech
    To nie jest ten rodzaj wejścia w posiadanie. Znalezienie w ogólnodostępnym miejscu a znalezienie na strychu to są dwie odrębne sytuacje

Dlaczego zakładasz, że on ten dom kupił, skoro nic o tym nie napisał.
    Raczej on ten dom remontował albo sprzątał, bo jakby go było stać na dom, to nie robiłby gównoburzy za te parę stówek.
    Czy właściciel nieruchomości wie, że ktoś przytulił to pudło?
    Zabrał, bo znalazł, a znalezione nie kradzione i może to sprzedać jak swoje, o!!! jakie to polskie!!!
    Pomoc w zbyciu takiego towaru może zostać potraktowana jako paserstwo.

Właściciel nieruchomości nie wie, że ktoś przytulił to pudło z uwagi na to, że nie żyje niestety od 6 lat. Był to mój tato i zajmował się takimi rzeczami całe życie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik znalazł na strychu pudło z 8000-10000 układami scalonymi i częściami elektronicznymi, ale nie potrafi ich wycenić. W odpowiedziach zasugerowano, że wartość tych elementów jest subiektywna i zależy od popytu. Wiele osób zaleca sprzedaż całości na aukcji od 1 PLN, ponieważ poszczególne elementy mogą być trudne do sprzedania. Wskazano również na ryzyko związane z nieznanym pochodzeniem części oraz na konieczność przestrzegania przepisów dotyczących sprzedaży. Użytkownik otrzymał oferty na 350 zł za scalone układy i 500 zł za całość, co sugeruje, że lepiej jest przyjąć oferty jako wycenę. W dyskusji poruszono również kwestie prawne związane z posiadaniem znalezionych przedmiotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA