Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Usterka przetwornicy w monitorze MAG 570FD

mariuszss 14 Kwi 2003 08:43 4489 20
  • #1 14 Kwi 2003 08:43
    mariuszss
    Poziom 16  

    Witam.
    Z monitorem był następujący problem - brak jakichkolwiek oznak życia po włączeniu do sieci.
    Monitor był już wcześniej naprawiany na gwarancji - ten sam objaw - total martwy.
    Wymienione(wylutowywane) był diody po stronie wtórnej na napięciach ok.17V i ok.7V
    Wartości teoretycznych napięć podawane są przeze mnie na podstawie schematów modeli 570FS i 796PF. Model 570FD ma w przetwornicy rozwiązania jak ww. modelach - jednak żaden nie odpowiada w 100% (sprawdziłem większość schematów MAG z Uploadu Elektrody).

    Po lekturze OPISU USTEREK MONITORÓW:
    * odłączyłem obciążenie po stronie wtórnej przetwornicy dla ok. 180V lecz nadal cisza.
    * wymieniłem UC3842AN na UC3842 i na chwilę się ucieszyłem, bo zaczęła pulsować zielona dioda na panelu przednim monitora (f pulsowania ok. 1Hz). Jednak dalej nie dało się załączyć monitora.

    Po pomiarze napięć okazałao się, że można doszukać się następujących napięć:
    * ok. +170V z niewielką pulsacją ok. 3V bez obciążenia, obciążając żarówką 40W - 0V,
    * -11,7V stabilne bez obciążenia
    * 12V z pulsacją od 3 do 12V (napięcie to zmienia się w czasie ok. 5 sek - rośnie - spada itd.)
    * wymieniłem elke w obwodzie tych 12 V (sądzę, że napięcie powinno być większe, bo kondensator to 1000uF/25V), lecz dalej cisza.
    * następnie podmieniłem UC3842 na UC3842AM (UC3842AN był w danej chwili nie do zdobycia), lecz po tym dioda przestała świecić (pulsować). Wróciłem do UC3842.

    Dodam jeszcze, że:
    * część pierwotna przetwornicy jest sprzęgnięta z wtórna za pomoca (jak sądzę) transoptora
    * transoptor jest zasilany z części wtórnej z napięcia, które najbardziej pulsuje
    * napiecie potrzebne do startu dla UC3842 jest pobierane jeszcze z przed mostka prostowniczego i doprowadzane poprzez dwa rezystory i diodę prostowniczą (odmiennie, niż na schematach 570FS i 796PF).

    Mam następujące pytania:
    Czym różnią się układy UC3842AN od UC3842AM i UC3842?
    Jakim tropem iść dalej - chwilowo brak koncepcj?
    Z góry wszystkim podpowiadającym wielkie dzięki.

    Pozdrawiam
    MariuszSS

    0 20
  • #2 14 Kwi 2003 17:22
    tomek2000
    Poziom 23  

    Różnice między UC3842 a UC3842xx są pomijalne. Nie miałem nigdy problemów przy zamianie.
    Co do opisanych objawów, to skupiłbym się na zwarciach obwodów wyjściowych transformatora. Posprawdzaj wszystkie diody prostownicze po wtórnej i pierwotnej zasilacza. Wymień taż profilaktycznie transoptor. Jeśli ma upływność, to też tak się zasilacz może zachowywać. Nie odłączaj nigdy diod po wtórnej zasilacza jeśli masz stabilizację napięcia na transoptorze!!! Zanim cokolwiek odłączysz upewnij się, że nie jest to np. zasilanie transoptora!! Chyba, że chcesz usłyszeć Bummmm!!!!! :)
    Druga sprawa, to zasilanie UC3842. Ten scalaczek zasilany jest na pewno też i z samego transformatora. Sprawdź co jest podłączone do k.7 UC3842.
    Schematu niestety nie posiadam :(
    Powodzenia! :)

    0
  • #3 16 Kwi 2003 06:17
    mariuszss
    Poziom 16  

    Witam.
    Dzięki TOMEK2000 za podpowiedź. Zwlekałem trochę z tym wpisem myśląc że dodam coś nowego, jednak po sprawdzeniu diod i kondensatorów ("stałych") bez zmian. Chyba odpocznę trochę od tego monitora. Może za jakiś czas pójdzie lepiej.
    Na razie dzięki.
    Napiszę, jak coś ruszy w temacie.
    Pozdrawiam
    MariuszSS

    0
  • #4 19 Kwi 2003 14:26
    transu
    Poziom 18  

    mam podobny problem w Belinea 105596
    Wszystko po stronie wrórnej - ok.
    Wymieniłem rezystor 2W od pomiaru obciązenia MOSFETa 0,33 ohm, mierzac mial 33 ohm.numeru z transoptorem nie próbowalem narazie.
    MAm jeszcze małe pytanko: Czy jak włącze żarówke (zamiast bezbiecznika ) to tez mi wywali Mosfeta po odłączeniu zasilania transoptora?

    0
  • #5 19 Kwi 2003 14:44
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda

    :arrow: mariuszss
    Wymien elektrolit w zasilaniu 3842 :idea:

    0
  • #6 19 Kwi 2003 15:18
    transu
    Poziom 18  

    wymieniony w zasilaniu i ten na 400V

    0
  • #7 19 Kwi 2003 15:21
    Gorgoroth
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Ten na 400V raczej nie, chodzilo mi o ten przy p.7 (lub p.12 dla obudowy dip14) uc3842 (chyba 10u)

    0
  • #8 19 Kwi 2003 15:59
    transu
    Poziom 18  

    wymieniony
    nadmienie jeszcze ze na początku napięcie zasilające 3842 było 1,7V. Wymieniłem Tranzystor MOSFET Q902 oraz Kondka C907 i na zasilaniu pojawiło się 12V. pomiar oscyloskopem k.6 wykazuje ze przetwornica jest przeciazona.
    załączam schemat do niego.
    Jakie powinno być napięcie na k.8 (Uref) 3842 ?

    0
  • #9 19 Kwi 2003 16:25
    mariuszss
    Poziom 16  

    Witam ponownie.
    Wymieniłem transoptor i kondensator w obwodzie zasilania 3842, jednak bez zmian.
    UC3842 siedzi u mnie w podstawce (zakładam, że jest to do przyjęcia).
    Wrócę jeszcze do różnych egzemplarzy 3842.
    Zmieniając jednak UC3842AN na AS3842 różnica jest taka, że na UC3842AN napięcie po stronie wtórnej podawane również na transoptor pływa w zakresie ok. 3-7V, natomiast przy AS3842 pływa od 5-12V.
    Scalak ten steruje tranzystorem FS7KM i jest to element, którego nie potrafię sprawdzić (poza pomiarem multimetrem). Czy jest jakaś prosta metoda na sprawdzenie takiego tranzystora, czy wystarczy stwierdzić, że nie ma zwarcia?
    Czy przy pracującej przetwornicy można coś mierzyć multimetrem po stronie pierwotnej, czy pozostaje tylko oscyloskop (mam w pamięci przypadek jednego zasilacza do peceta, w którym załatwiłem chyba ze 2 tranzystory kluczujące mierząc podczas pracy stronę pierwotną)?
    I jeszcze czy transoptor w takich układach działa na zasadzie pulsującego
    klucza czy zostaje załączony trwale w przypadku wystąpienia napięcia po stronie wtórnej (teoretycznie powinien być załączony trwale, ale chciałbym to potwierdzić).
    Proszę o odpowiedź na te pytania i ewentualne podpowiedzi.
    Z podziękowaniem i życzeniami spokojnych Świąt Wielkanocnych.
    MariuszSS

    0
  • #10 22 Kwi 2003 10:51
    tomek2000
    Poziom 23  

    Na k.8 powinieneś mieć 5V. Jeśli to napięcie pulsuje, to znaczy, że scalak jest awaryjnie wyłączany. Pulsowanie napięcia na k.7 oznacza, że przetwornica próbuje wystartować. Scalak zaczyna generować przy ok. 15V na k.7 a przestaje przy 10V. Jak napięcie na k.7 przekroczy 27V, to zaczyna przewodzić wewnętrzna zenerka i w konsekwencji po jakimś czasie uszkadza się i zwiera zasilanie. więc lepiej nie eksperymentować z odłączaniem transoptora.
    Co do sterowania transoptorem, to pracuje on liniowo (jak regulowany rezystor). Ja, w przypadku podejżenia uszkodzenia w torze stabilizacji napięcia, odłączam transoptor, a podłączam po pierwotnej odpowiednio dobrany dzielnik napięcia między k.7 a k.2 i masę (orientacyjnie 47k/9,1k)
    Tranzystor kluczujęcy przetwornicy wystarczy sprawdzić pod kątem zwarć. Zwykle właśnie tak się uszkadza.
    Scalak może być w podstawce, ale po zakończeniu naprawy lepiej jednak go wlutuj normalnie.

    1
  • #11 22 Kwi 2003 14:13
    transu
    Poziom 18  

    ha
    a ja mam na k 8 napięcie od 0,1do 0,3 V
    czyli wiadomo juz gdzie tkwi usterka

    0
  • #12 22 Kwi 2003 15:03
    mariuszss
    Poziom 16  

    Witam

    tomek2000

    Czy mogę dokonywać pomiarów po stronie pierwotnej za pomocą multimetru bez żadnych obaw, czy są jakieś zagrożenia?
    MariuszSS

    0
  • #13 22 Kwi 2003 15:54
    tomek2000
    Poziom 23  

    Minus miernika na masę gorącą (czyli tą po pierwotnej). Czasami może szczypać jeśli jest źle zerowane. Jeśli używasz miernika cyfrowego (imp. wejścia >20Mohm) to problemów nie będzie. Będziesz miał niewielką zmianę napięć wyjściowych przy pomiarze napięć na k.1 i k.2 UC3842 (pętla stabilizacyjna).
    Nie eksperymentuj z mierzeniem miedzy plusem zasilania (+300V) a układem, bo nie ręczę co się stać może. Możesz np. włączyć tranzystor i Ci wybuchnie!!!. Jedna końcówka miernika bezwzględnie na minusie głównego elektrolitu lub masie scalaka (k.5)
    Większe ryzyko jest przy pomiarach oscyloskopowych, bo tam łączysz masy oscyloskopu i sprzętu na krótko :)
    Miłego naprawiania :)

    0
  • #14 23 Maj 2003 10:05
    mariuszss
    Poziom 16  

    Witam ponownie po dłuższej przerwie.

    Sprawdziłem ponownie przetwornicę pod kątem zwarć po stronie wtórnej. Potwierdzam sugesie TOMKA2000. Okazało się, że poprzednio nie zlokalizowałem uszkodzonej diody UF5406 na napięciu 75V (B+). Szukając danych katalogowych dotyczących diody UF5406 znalazłem tylko informację z pewnego cennika, że jest to dioda bardzo szybka (75ns)na napięcie 600V i prąd 3A. Z powodu braku orginału wstawiłem zamiennik - dwie równolegle połączone BYV95C-PH. Monitor zaczął pracować poprawnie. Pochodził kilkanaście minut i został przeze mni wyłączony. Jednak aby być spokojnym o jego dalszą pracę wstawiłem IN5406 (przy zakupie dostałem zamiast UF5406 IN5406 - wyglądają identycznie poza symbolem). Po zastosowaniu IN5406 moja radość nie była długa. Dioda padła (znowu na zwarcie) po kilkudziesięciu minutach pracy. Wstawiłem drugą IN5406 tym razem z dorobionym chłodzeniem (rada znajomego). Jednak monitor już nie wystartował na długo. Po włączeniu przyciskiem zaczynał działać - zadziałanie przekaźnika od cewek rozmagnesowujących, start wyskiego napięcia - jednak po puszczeniu przekaźnika jakieś dwie sekundy dawało się usłyszeć dwa tyknięcia jakby w trafopowielaczu i wyłączenie wysokiego. Płytka kineskopu dalej zasilana, żarzenie obecne. Napięcie 75V idzie do sterowania tranzystorem kluczującym trafopowielacz oraz na płytkę kineskopu do sterowania (jak sądzę wyrzutniami). Sprawdziłem wizualnie płytkę kineskopu (bez widocznych uszkodzeń, brak zwarć do masy). Podobnie w obwodzie strowania trafopowielacza.
    Żeby było ciekawiej, to padła mi również druga dioda IN5406 (ostatnia). Zastosowałem inną diodę o takich samych parametrach, tj. 75ns, 3A 600V. mianowicie BV228 (tak twierdził sprzedający, jednak działała przez "chwilę". Następnie wstawiłem SF5406. I tu ciekawym dla mnie jest fakt, że monitor załanczał się na ok. 5 sekund, wyłanczał się i znowu się załanczał i tak w kółko.
    Podniosłem trochę napięcie montażówką w przetwornicy (ok. 190V zasilanie wysokiego i dalej 75V zasilanie B+). Po tym monitor raz na jakiś czas wystartuje z wysokim, jednak po wspomnianych dwóch "tyknięciach" pada wysokie. Z reguły jednak wszystko startuje oprócz wysokiego.
    Żeby nie wydłużać tej informacji przejdę do pytań:
    * jakie dodatkowe parametry diody nalezy brać w takich przypadkach pod uwagę (poza czasem, prądem i napięciem),
    * czym najlepiej zastąpić UF5406 (orginał prawie niedostępny lub stosunkowo drogi ok. 8zł/szt),
    * czy sprawdzenie obwodu trafopowielacza za pomocą żarówki (podłączenie w miejsce emitera i kolektora) jest bezpieczne i daje jednoznacznie odpowiedź o poprawności działania trafa,
    * co w tym przypadku należałoby podejrzewać o uszkodzenie.

    Przepraszam za przydługawą wypowiedź i proszę o dalsze podpowiedzi.
    MariuszSS

    0
  • #15 25 Maj 2003 11:01
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    jeśli przelutowałeś odchylanie, trafo, gniazdo cewek HV to prawdopodobnie trafo przywiera...

    0
  • #16 25 Maj 2003 11:44
    mariuszss
    Poziom 16  

    Czy jest jakiś sposób, żeby to potwierdzić (zwieranie) na 100%, czy tylko pozostaje wstawienie pewnego trafopowielacza.
    Przewija sie na forum wątek testowania traf na testerach. Ile taka przyjemność kosztuję?
    MariuszSS

    0
  • #17 25 Maj 2003 12:00
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Bez gruntownego sprawdzenia na testerze nigdy nie ma 100% pewności.
    Możesz podskoczyć do jakiegoś serwisu i zapytać, z cenami bywa różnie.

    Zmierz opór między smoczkiem i masą, powinna być nieskończoność...
    rozładuj najpierw smoczek rezystorem wysokoomowym do masy :-)

    0
  • #18 26 Maj 2003 23:33
    mariuszss
    Poziom 16  

    Sprawdziłem rezystancję pomiędzy smoczkiem a masą na zakresie 200Mohm i wskazanie było na nieskończoność. Podobnie pomiędzy smoczkiem, a wszystkimi końcówkami trafopowielacza.
    Wstawiłem również żarówkę pomiędzy Emiter i Kolektor tranzystora 2SC5048 (tranzystor wylutowany), jednak żarówka nie zaświeciła. W tym monitorze napięcie +175V podawane na trafopowielacz sterowane jest dodatkowo za pomocą mosfeta i po wylutowaniu 2SC5048 ten mosfet nie jest wysterowywany i stąd pewnie brak świecenia żarówki.
    Wnioskuje, że trafo jest raczej OK.
    Udało mi się raz zmierzyć napięcie za tym mosfetem, w czasie gdy monitor czasem startuje na te 2 sekundy. I tak na drenie jest ok. 75V a na źródle ok. 210V. Na bramce jest też ok. 210V. Wydaje mi się, że ten sapadek napięcie jest trochę duży.
    Dzięki wszystkim za dotychczasowe podpowiedzi.
    W dalszym ciągu mile widziane jakieś wskazówki.

    Ps.
    Dodałem tak na szybko narysowany schemat załączania napięcia zasilającego trafopowielacz.
    Na chwilę obecną właśnie tranzystor 2SJ512 nie podaje napięcia na uzwojenie trafa (nie jest pozwierany).
    I tu pytanko - w którym momencie to napięcie na drenie powinno się pojawić?


    Pozdrawiam
    MariuszSS

    0
  • #19 29 Maj 2003 13:30
    0__0
    Poziom 30  

    wylutuj 2sj512 i podlacz w jego miejsce (czyli miedzy zrodlo i dren) zarowke (max 100W) HV powinno wejsc i bedziesz mogl na spokojnie znalezc uszkodzenie - prawdopodobnie cos w petli B+ albo zabezpieczenie przed nadmiernym wzrostem HV

    0
  • #20 30 Maj 2003 22:36
    mariuszss
    Poziom 16  

    0__0
    Zrobiłem jak poradziłeś, ale monitor zachowuje się podobnie - startuje wysokie i po jakiś 2-3 sekundach się wyłancza. Tyle tylko, że trafo głośniej startuje (słychać lekkie stukniecie). Żarówka świeci podczas pracy wysokiego. Jeżeli możesz, to napisz coś więcej na temat sposobów zabezpieczeń przed wzrostem kontrolowanych wielości (napięcie, prąd).
    Z góry dzięki i pozdrawiam.
    MariuszSS

    0
  • #21 31 Maj 2003 10:53
    0__0
    Poziom 30  

    no coz w nie mam schematu tego twojego monitora ale we wszystkich nowszych scalak sterujacy odchylaniem
    posiada noge oznaczona w aplikacji Xray
    na ktora przychodzi przez dzielnik napiecie z trafo ( nie napisze z ktorej czesci trafo bo rozwiazania sa rozne - czasami z kolektora tranzystora , czasami z oddzielnego uzwojenia a czasami z powielacza).
    Jesli napiecie na xray jest zbyt wysokie to scalak po prostu wylacza sterowanie tranzystora kluczujacego.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo